Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
2014 FIFA World Cup Brazil

2014 FIFA World Cup Brazil

Heldigvis er det bare en drøy måned til fotball-VM i Brasil, for det er lite samba å hente i EAs tolkning av fotballfesten...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er med et tungt hjerte jeg er nødt til å innse at de nyeste FIFA-spillene er de mest avanserte og raffinerte fotballspillene på markedet. FIFA 14 (til forrige og dagens generasjon) gjorde noen små endringer fra den forrige utgaven, men det fikset ikke det jeg som spiller mente var feil. Hah, FIFA 14 til dagens konsoller hadde ikke engang turneringer.

Vel, turneringer finnes fortsatt ikke til Playstation 4 og Xbox One, for EA har heller valgt å gi ut spillet på de plattformene som garanterer salg. I dette tilfellet betyr det Playstation 3 og Xbox 360. Jeg vet at det er mange som fortsatt ikke har skaffet seg et eksemplar av de nye konsollene ennå, men for oss som har gjort det, så er det utrolig trist å bli nødt til å nedgradere totalopplevelsen for å få spilt fotball-VMs digitale motstykke.

Jeg har derfor blåst støvet av 360-en for å spille fotball i lavere oppløsning, med mindre flyt og dårligere animasjoner - alt for Norge, eller hva?

2014 FIFA World Cup Brazil er i bunn og grunn bare FIFA 14 ikledd en VM-drakt. Hele presentasjonen føles som billig hastverksarbeid, akkurat som EM-tillegget for to år siden. EA kan vel neppe klandres for at det internasjonale fotballforbundet har dårlig smak hva angår farger, men de kunne fått det til å se litt bedre ut. Oppstarten og hovedmenyen føles billig, og det samsvarer ikke med at jeg akkurat har betalt fem hundre kroner.

Dette er en annonse:
2014 FIFA World Cup Brazil

FIFA 14 var fullt av automatikk, overstyring av min spiller, tafatt kunstig intelligens og en utrolig kjip og ubalansert vanskelighetsgrad som skal gjøre kampene mer spennende. Jeg hadde av en eller annen tåpelig grunn håpet at utvikleren skulle fjerne dette, men hvis dette VM-tillegget er en pekepin på hvor de skal med FIFA 15, så går jeg en Pro Evo-fremtid i møte.

2014 FIFA World Cup Brazil er nesten identisk med FIFA 14 med tanke på selve spillingen, det er bare litt dårligere. Foruten dårligere grafikk og flere merkelig feil i fysikken, så ligger hovedforskjellen i tempoet. Dette har de skrudd opp mange hakk i håp om å gjenskape intensiteten og spenningen fra virkelige VM-kamper, men resultatet er at det blir enda vanskeligere å få til skikkelig frekke finter. Det trengte jeg ikke. VM handler om artisteri og det lille ekstra. Det handler om å landets ære, og man prøver på ting som ikke nødvendigvis er hverdagskost. I stedet blir man her tvunget til å spille tryggere, og jeg sitter igjen med mange spørsmål - det viktigste av disse er "Hva kan canadiske spillutviklere egentlig om fotball?".

For meg handler det nemlig om hva som foregår på gressmatta, ikke hvor mange lisensierte lag jeg kan velge mellom. Jeg vil ha et fotballspill som lar meg spille fotball. Et spill som belønner god spilling, og som samtidig straffer meg når jeg er dårlig. FIFA-lagene burde ha en forsvarsrekke som faktisk holder linja og ikke har en forsvarsspiller som av en eller annen uforklarlig grunn sørger for at motstanderen sjelden går i offside. Jeg vil ha muligheten til å gå i kroppen på motstanderen før en hodeduell (impact engine!), og jeg vil kunne blande meg i en hodeduell mellom andre spillere.

Dette er en annonse:

Men nei, slik blir det ikke. FIFA er fortsatt full av automatikk. Utfallet av en duell er bestemt allerede før pasningen er slått, og det blir spesielt tydelig når annenrangs forsvarere enklere får kontroll på ballen enn spillere som Ronaldo, Messi eller Zlatan. Hvorfor mister disse gutta all fart så fort de får en ball som spretter litt? Det er ikke riktig. Automatikken slår også inn når du kommer til avslutning. Hvis det ikke er din tur til å score, så kan det skje mye rart. Mye! Her ser jeg forsvarere som ikke går på en eneste finte, men heller blokkerer skuddet på mirakuløst (og fysisk umulig) vis. Skulle jeg være så heldig å overvinne spillet i slike situasjoner, så kan du banne på at det forsvarende laget, og spesielt dets keeper, kommer til å bevege seg i dobbel hastighet mens dine spillere står og ser på som paralyserte geiter. Dette går begge veier, og det føles ikke like deilig å score når du ser hvordan spillet hjelper deg.

2014 FIFA World Cup Brazil

Heldigvis forekommer det jo at jeg får lov til å spille mitt eget spill (i hvert fall ser det slik ut), og da er det fryktelig gøy. I disse øyeblikkene er FIFA akkurat det et fotballspill skal være. Det er ikke så nøye om pasningen kommer frem så lenge ballen går når jeg trykker - ikke etter to-tre meningsløse berøringer.

Etter min erfaring finnes det to måter å ha det gøy med FIFA. Den ene er å spille med alle hjelpemidler og akseptere spillets premisser på godt og vondt. Mitt problem med dette er at jeg ikke kan spille pasningene dit jeg vil, og skuddene blir oftere reddet. Automatikken står sterkere her, altså.

Derfor bruker jeg min egen variant. Jeg har kun assisterte pasninger, noe som sørger for fin flyt i akkurat dette aspektet ved fotballen. Ellers er alt manuelt. Belønningen kommer da i form av gjennombruddsballer som går i det rommet jeg hadde sett for meg, scoringsprosenten stiger og jeg kan slå tversoverpasninger i rom i stedet for at det oppstår en hodeduell hver gang. Sist, men ikke minst kan jeg bruke gjennompruddspasningene til å slå 45 grader ut i feltet fra dødlinjen, og den går da til den spilleren jeg sikter på - ikke en tilfeldig spiller som er håpløst plassert bak tre motstandere. Dette krever kanskje litt trening, men det er så absolutt verdt det.

Dessverre hindrer det ikke spillet fra å gjøre dumme ting. Jeg har aldri blitt taklet av mine medspillere i like stor grad som i 2014 FIFA World Cup Brazil, og det er like overraskende hver gang det skjer. Hvorfor i all verden kommuniserer ikke spillmotoren at jeg allerede har ballen? Jeg trenger ikke assistanse fra mine medspillere akkurat nå - de kan heller gjøre seg spillbare ved å søke rom, for jeg har mer enn nok med de koffeinrusa motspillerne og det faktum at ballen sjelden går når jeg trykker på pasningsknappen.

2014 FIFA World Cup Brazil

Jeg har også fått testet noen kamper over nett, men mye forsinkelse og hakking har ført til flere farlige ‘kontrolleren ut av vinduet'-episoder. Det krever mye trening å skulle slå en pasning i god tid før det faktisk skjer på banen, og jeg har ikke tålmodighet til å lære meg å spille med forsinkelser. Det er også fryktelig enerverende å være på vei inn i en takling i det spillet hakker så kraftig at man bommer med flere meter. Jeg ser at motstanderne min ofte sliter med de samme problemene, og det er ikke en morsom måte å spille fotball på.

Jeg nevnte at oppstarten og menyene føltes billige, og det er et gjennomgående poeng for hele produksjonen. Reprisene er fortsatt et grøtete rot som ikke viser mer enn den siste ballberøringen, og det er slettes ingen garanti for at brassemålet ditt i først omgang blir med på ‘Highlights'. Du må også være veldig rask hvis du vil feire målet ditt, for etter scoringen har du omtrent to sekunder før EA gjerne vil vise deg den elendig reprisen de har klippet sammen. Jeg ser heller ikke poenget med å sende kameraet opp på tribunen eller til en fotballpub for å vise den gode stemningen. Det hjelper ikke på humøret mitt å vise meg puppedamer eller supportere med rare hatter når jeg nettopp har blitt avbrutt midt i en seiersdans. Her savner jeg virkelig det fokuserte produksjonsarbeidet vi ser i spill som 2Ks basketballspill. Heldigvis har EA et godt lydspor og et par interessante fotballpodkaster som tidvis trekker oppmerksomheten min vekk fra det som skjer ute på banen.

Det er mye surt og negativt i denne anmeldelsen, men det er også på sin plass. Jeg har sett mellom fingrene på at EA har gjort lite for å raffinere selve fotballen siden FIFA 12, men nå har jeg i grunn nådd metningspunktet. 2014 FIFA World Cup Brazil burde vært et nedlastbart tillegg eller noe lignende, og det burde vært forbedringer å spore siden FIFA 14. Når det i stedet kommer som et fullprisspill til forrige konsollgenerasjon som er dårligere enn sin forgjenger, så har jeg ikke noe annet valg enn å plassere det lenger ned på skalaen.

2014 FIFA World Cup Brazil
06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Den samme stødige grunnoppskriften, gøy når jeg får lov til å spille som jeg selv vil og det har moduser for enhver smak.
-
Grafikken er dårligere enn i forgjengeren til samme konsoll, fysikken har litt mange feil, fortsatt altfor my automatikk, presentasjonen føles billig, det høye tempoet kveler kreativiteten og det er ikke tilgjengelig på den nye konsollgenerasjonen.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

4
2014 FIFA World Cup BrazilScore

2014 FIFA World Cup Brazil

ANMELDELSE. Skrevet av Tor Erik Dahl

Heldigvis er det bare en drøy måned til fotball-VM i Brasil, for det er lite samba å hente i EAs tolkning av fotballfesten...

4
I dag starter VM i fotball - digitalt

I dag starter VM i fotball - digitalt

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Hvis du nesten ikke klarer å vente helt til den 13. juni, da sambaen starter for alvor i de overdådige stadionanleggene i Brazil (la oss håpe de blir ferdig i tide), kan...

0
Her er modusene i FIFA World Cup Brazil

Her er modusene i FIFA World Cup Brazil

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Vi håper utviklerne også har brukt litt tid på gameplay-forbedringer, men når det gjelder moduser er vi ikke bekymret for 2014 FIFA World Cup Brazil. Her blir det plenty...

3
Vurderer damefotball for FIFA-serien

Vurderer damefotball for FIFA-serien

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Hvis du har drømt om å spille damefotball i den populære FIFA-serien, er det slettes ikke umulig at du kommer til å få sjansen en gang i fremtiden. Da vi møtte produsent...

4
2014 FIFA World Cup Brazil

2014 FIFA World Cup Brazil

FORSPILL. Skrevet av Mike Holmes

EA lader opp til verdens største fotballfest med et eget VM-spill, men har de gjort nok til å skape sambafotball på den digitale gressmatta? Vi har prøvespilt...

5
Derfor dropper EA VM-spillet til next gen

Derfor dropper EA VM-spillet til next gen

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Hvis du har planer om å supplere sommerens fotball-VM med det offisielle spillet FIFA World Cup Brazil 2014, så gjør du lurt i å ikke vente på en utgave til Playstation 4...Loading next content