Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Her Story

Her Story

Vi har kastet oss ut i en mordgåte som kombinerer forskjellige medier i ett. Det er veldig vanskelig å ikke la seg målbinde av Her Story...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er ganske tydelig at spillbransjen går gjennom en slags gullalder for tiden. Ikke av typen der alle produktene har enorme budsjetter og fantastisk grafikk, men av typen der innovative ideer står i sentrum.

Bakgrunnen for dette er den pågående indie-bølgen, der begrensede finansielle resurser har ført til at spillskaperne lar kreativitet og innovasjon få sitte i førersetet. De designer spill der det visuelle ikke er like viktig som eksempelvis en sterk fortelling eller spennende spillmekanikker.

Soloutvikleren Sam Barlow passer til denne oppskriften. Sam er skaperen av Her Story til iOS og PC, et spill som tilhører "found footage"-sjangeren vi kjenner fra filmens verden. Found footage var populært fra midten av 90-tallet frem til begynnelsen av 2000-tallet, og går ut på å presentere hele filmer, eller deler av filmer, gjennom videoklipp som har utseendet til hjemmevideoer, overvåkningsvideoer og liknende. De er tilsynelatende filmet med utstyr av begrenset kvalitet, og har på mange har utseende til dokumentarer selv om det er snakk om fiksjon.

HQ
Dette er en annonse:

Det kanskje mest kjente eksempelet finner vi i The Blair Witch Project fra 1999, og med denne stilen i bakhodet startet Barlow arbeidet med Her Story. Barlow har tidligere jobbet som designer og manusforfatter for Silent Hill: Origins og Silent Hill: Shattered Memories, men dette er noe ganske annerledes. Her byr han på en spennende kriminalfortelling presentert gjennom en omfattende samling med videoer funnet i arkivene til politiet. Alle viser intervjuer med en forholdsvis ung kvinne, som er anklaget for mordet på hennes ektemann i1994.

Vår oppgave er å finne og lagre de ulike klippene, ved hjelp av gradvis mer innviklede nøkkelord. Til syvende og sist er målet naturligvis å løse saken, ved å granske informasjonen vi gradvis avdekker.

For å finne videoene vi trenger må vi ta i bruk en søkemotor på en datamaskin med et operativsystem som minner om Windows 95. Innledningsvis har vi bare noen få videoer å forholde oss til, men ved å lytte nøye til svarene kvinnen gir, finner vi nøkkelord å søke på for å kunne gå dypere i etterforskningen. Man starter med banale ord som eksempelvis "husband", "murder" og "alibi". Deretter raffineres søkene basert på informasjonen du sitter på, slik at de viktige detaljene kommer frem i lyset.

Her StoryHer Story
Dette er en annonse:

Den ikke-lineære strukturen på fortellingen er kanskje det mest fascinerende aspektet ved Her Story. Den gir deg fullstendig frihet til å lede etterforskningen på din egen måte. Dette betyr at spillet er annerledes for alle spillere, og løsningen vil også variere basert på fremgangsmåten. På mange måter kan man si at Her Story blir Your Story.

Et annet interessant aspekt ved spillet er innsatsen Barlow har lagt ned i detaljene. Alle klippene er spilt inn av skuespiller Viva Seifert, i en stil som har uttrykket til gamle VHS-videoer. Alt bærer preg av å være fra 90-tallet, og på skrivebordet til den gamle datamaskinen popper det opp "read me"-meldinger og tilsvarende 90-tallsperler. Alt har blitt perfekt rekonstruert for å fange tidsperioden, slik at man skal kunne fordype seg som etterforsker fra tiden da den digitale tidsalderen ikke helt hadde fått skikkelig fotfeste. Det er likevel et enkelt brukergrensesnitt å forholde seg til og det passer meg i grunnen utmerket. Jeg vil fokuserer på etterforskningen, mens de små 90-talls detaljene setter stemningen uten stjele fokuset.

Sjarmerende, kryptisk, mystisk og oppslukende. Her Story kombinerer spill med det beste fra krimserier på TV, og sender tankene mot storheter som den kritikerroste HBO-serien True Detective. Formålet er ikke bare å løse mordgåten, men å avdekke den mystiske historien som ligger til grunn for ugjerningen. Det gjøres med veldig enkle, men samtidig spennende gameplay-mekanikker. Her Story er en herlig tittel som blander sammen forskjellige medier i ett og samme produkt. Så absolutt verdt en anbefaling.

Her Story
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Oppslukende historie, ikke-lineær struktur, en veldig original ide, balansert økende kompleksitet.
-
Ikke så intuitivt i begynnelsen. Litt kort.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Her StoryScore

Her Story

ANMELDELSE. Skrevet av Fabrizia Malgieri

Vi har kastet oss ut i en mordgåte som kombinerer forskjellige medier i ett. Det er veldig vanskelig å ikke la seg målbinde av Her Story...

0
Her Story sluppet til Android

Her Story sluppet til Android

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det kritikerroste spillet Her Story fra skaper Sam Barlow, hvor man får leke etterforsker, er nå ute til Android. Opplegget er en slags interaktiv krimdokumentar der...

0
Her Story passerer 100 000 eksemplarer

Her Story passerer 100 000 eksemplarer

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det spesielle spillet Her Story har nådd en ny milepæl salgsmessig med over 100 000 solgte eksemplarer siden det ble sluppet 24. juni. Dette bekreftes av skaperen Sam...



Loading next content