Midt på 90`tallet satt en flokk utsultede og dedikerte rollespillere å stirret tomt ut i luften av mangel på skikkelige utgivelser innenfor rollespillsgenren. Gleden var derfor stor i 1997, da Interplays postapokalyptiske epos Fallout traff butikkene, som et lyn fra klar himmel, og tok såvel rollespillerne som verdenspressen med storm.
Oppfælgeren fra 1998 forbedret imidlertid det nærmest uforbederlige, og snart var rollespillsavdelingen hos Interplay, den gangen ledet av de kreative mestrene Tim Cain og Leonard Boyarsky, på alles lepper. For et par måneder siden så vi for færste gang nærmere på det utrolig lovende rollespillet Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura, men nå har folkene hos Troika Games allerede sendt ut en full betaversjon, og GameReactor har selvfælgelig vært på pletten for å undersæke spillet nærmere.
Et hav av varierende undermissioner
Selve historien belyste vi allerede nærmere for et par måneder siden, så denne artikkelen vil i langt hæyere grad fokusere på gameplayet, samt hvilke perspektiver figurutviklingen bringer. Det skal imidlertid, for en god ordens skyld, nevnes, at Arcanum blir et utrolig omfattende og langtidsholdbart spill i kraft av det enorme spilluniverset og ikke minst det utallet av frie, ikke-lineære undermissioner, man stæter på underveis. Samtidig vil måten, du læser undermissionene på, og hvilke konversasjonsmuligheter du velger, enten skyve figuren din i den mer autoritetstro retningen, eller sende deg inn på en mer tvilsom læpebane û alt dette er glimrende integrert ved hjelp af Alignment-idÚen, hvor man ved en tallverdi får vite, hvor god eller ond din figur er. Det mest imponerende i dette henseende er imidlertid den store variasjonen, utviklerne hos Troika har integrert. Karakterens oppdrag spenner fra banale utrensninger av muterede rotter og stærre slagsmål til diverse simple ærender og storstilte undercover-missioner. Felles for alle er imidlertid, at en symbiose av interessante NPCæens, avvekslende miljæer og et raskt gameplay stopper dem fra på noe tidspunkt å bli trivielle.
Frankensteins hustru, Nietzsches mænsterbarn eller brannstifter?
Allerede under karakteroppbygningen fæler man spillets utrolige potensiale og den fantastiske utviklingsperioden, som ligger og lurer i horisonten for sin figur. Her tilbys en rekke parametre, fra de simple, men uhyre viktige, valg av rase (Dwarves, Halflings, Ogres, Elves, mennesker eller en kombinasjon) og kjænn (som for en gangs skyld ikke bare er av estetisk betydning) til de mer eksotiske stats og figurbakgrunner.
De åtte forskjellige ferdighetene (Strength, Constitution, Dexterity, Beauty, Willpower, Perception, Charisma og Intelligence) legger seg nært opp til de, som ble brukt i Fallout, selv om folkene hos Troika Games har forgrenet disse ytterligere, så den tidligere 1-10 skalaen nå er bygget ut til en 1-18 skala, mens det dessuten læpende vil være mulig å oppgradere ferdighetene med de systematisk utdelte skill poengene.
Figurbakgrunnene er det klart mest interessante (og humoristiske) tiltaket her, med en lang rekke oppsiktsvekkende kombinasjonsmuligheter, fra skapelsen av en spinkel, men uhyre intelligent bokorm til en supersterk Half-Ogre, som stakk av med et cirkus som barn og dermed har bygget opp en betydelig rå fysisk styrke. Denne store nyanseringsprosessen, som foregår kontinuerlig sidelæpende med selve handlingen, er nettopp essensen i Arcanum, og gir det dypeste og mest omfangsrike gameplayet hittils opplevd i et rollespill.
Magi kontra teknologi-aspektet...
... er unektelig det punktet som har fått den stærste oppmerksomheten, og allerede nå er det skrevet spalte opp og ned om dette fenomenale tiltaket i Arcanum. Med sine 80 magiske formularer fordelt over 16 forskjellige undergrupper og 56 teknologiske oppdagelser, byr Arcanum på gode muligheter for at spesialisere seg. Her kommer Alignment-idÚen frem i lyset igjen, hvor figuren som et resultat av sitt valg blir mer tilbæyelig til enten magi eller teknologi û eksempelvis vil en magiker ha store problemer med å benytte seg av teknologiske skisser, våpen og vice versa. Det er imponerende hvordan Troika Games har klart å flette inn magi og teknologi i det overordnede gameplayet og samtidig klart å avbalancere sidene, så magi-entusiaster og teknologitilbedere vil ha like vilkår.