Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
ARK: Survival Evolved

ARK: Survival Evolved

Vi kastet oss ut i det allerede populære ARK: Survival Evolved på Steam Early Access, for å se om vi klarte å overleve blant blodtørstige dinosaurer...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Studio Wildcard satt seg et høyt mål med ARK: Survival Evolved, men gitt det vi har sett så langt er de på god vei til å oppnå det. Spillet har vært i salg for litt over en måned, og i løpet av den tiden har det blitt så populært at det har tiltrukket seg en million nysgjerrige spillere. I en sjanger som kan skryte populære alternativer som Dayz, Rust og 7 Days to Die, er dét rimelig imponerende.

ARK: Survival Evolved er et sandkassespill i verden preget av dinosaurer. Det handler om å overleve blant dem, men man kan også temme dem.

Spillere våkner opp på en vakker, solfylt øy, som altså er bebodd av en rekke dinosaurer. Noen er fredelige, men mange prøver å spise deg. Det finnes sandstrender rundt kysten, og i innlandet er det frodige jungler, innsjøer, fjellområder. Det er med andre ord typiske tropiske omgivelser du befinner deg i, selv om innbyggerne altså er mindre typiske.

HQ
Dette er en annonse:

For å overleve må du håndtere en rekke forskjellige elementer. Dag og natt-syklusen betyr at du må holde varm når mørket faller på, samtidig som solen steker på dagen. Du må også spise godt og sørge for at du får dine fem om dagen, mens du unngår det lokale dyrelivet. Daglige aktiviteter inkluderer innsamling mat og ressurser, å ikke bli spist, samt temming av dinosaurer hvis muligheten byr seg. Spillere kan jobbe alene for å lage sine digitale hjem, eller slå seg sammen for mer imponerende, forseggjorte bygninger. Er man organisert setter kun fantasien grensene for hvor store fort man kan bygge.

Å temme beistene er selvsagt en forlokkende mulighet, men det er en krevende prosess. Like fullt er det veldig tilfredsstillende når du er ferdig. Først må du slå dinoen bevisstløs, enten ved hjelp av bare nevene eller ved å crafte piler med bedøvelsesmiddel. Førstnevnte metode egner seg dog bare på de minste dyrene, da en T-rex bare ler av forsøket ditt før den går til motangrep.

ARK: Survival EvolvedARK: Survival Evolved

Etter at en dinosaur er slått bevisstløs, må du passe på dyret, beskytte det, og mate det til det blir kjæledyret ditt. Hvor lang tid dette tar avhenger av arten. En Pteranodon tar eksempelvis to timer å temme, mens en Raptor ikke krever mer enn 45 minutter. Dyrene med høyt nivå tar legnst tid å temme (og bedøve), men til gjengjeld har de også mest krefter å by på.

Dette er en annonse:

Når jobben er gjort kan du imidlertid ri på det nye kjæledyret ditt, eller bruke det til å frakte ting, og det vil prøve å beskytte deg hvis du blir angrepet. Noen ganger kan følgesvennen din utgjøre forskjellen på liv og død, og det er alltid trist å se din private dino falle død om på bakken. Vi hadde på ett tidspunkt to raporer, Boonie og Clyde, som ofret seg for å redde oss fra en T-Rex.

For å hindre at det samme skjedde igjen forsøkte vi å temme nevnte T-Rex, men det viste seg å bli vanskelig. På en øy i nærheten holdt nemlig et par andre spillere til, og de hadde temmet sin egen flyvende Pteranodons. Tanken på oss på ryggen av en T-Rex gjorde dem såpass usikre at de bestemte seg for å spolere planene våre.

ARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival Evolved

Som du skjønner er ikke alle andre spillere du møter nødvendigvis vennlig innstilt, og det er alltid lurt å holde øye med hvilke forhistoriske kjæledyr de andre spillerne har skaffet seg. Dette gjelder først og fremst hvis du spiller på en PvP-server (player vs. player), og er vi helt ærlige var folk såpass aggressive på disse serverne at vi holdt oss mest til PvE (player vs. environment).

Der var det lettere å bygge seg et hjem uten at folk forsøkte å ødelegge det hvert femte minutt, men det krevde fortsatt litt innsats. Før du kan begynne byggingen må du lære deg nye ferdigheter og gå opp i nivå. Man starter i det små med bærplukking, felling av trær og den salgs, før man går videre til mer avanserte ting som å bygge deg et hus.

Etterhvert som man går opp i nivå får man tilgang på en langt rekke nye egenskaper og utstyr, samtidig som figuren din blir sterkere. Eksempelvis starter man med et puslete spyd som våpen, men etterhvert jobber man seg videre til pil-og-bue og til slutt noe så avansert som en rakettkaster. Dette er virkelig et overlevelsesspill i ordets rette forstand, der man lærer mer og mer desto lengre man holder seg i live.

ARK: Survival Evolved

På den visuelle siden er ARK skikkelig pent. Optimaliseringen er ikke helt optimal ennå (pun intended), men så er det også snakk om en Steam Early Access-versjon. Totalt sett er det et imponerende spill. Detaljene på dinosaurene er fantastiske, og designet er spennende. Fargene er levende og det er masse variasjon i miljøene. Spillermodeller kan dessuten tilpasses, og det er massevis av alternativer. Samtidig er lyden er solid og det er i det hele tatt veldig lett å leve seg inn i det unike universet Studio Wildcard har satt sammen.

Vi liker også at utviklerne faktisk bruker Steam Early Access-ordningen til det den ble skapt for, nemlig å samarbeide med brukerne for å skape et bedre ferdig produkt. Her er det snakk om nesten daglige oppdateringer, og man merker faktisk at spillet blir mer og mer polert.

Etter vår mening har ARK: Survival Evolved et av de beste crafing-systemene i bransjen, og det visuelle biter godt fra seg (det kreves dog en kraftig maskin for å kjøre dette på ultra). Settingen, omgivelsene og ikke minst dinosaurene gjør dette til et dypt og unikt eventyr. Det er definitivt et spill vi kommer til fortsette å spille, og vi fryder oss over at versjoner til Playstation 4 og Xbox One allerede er under planlegging.

ARK: Survival EvolvedARK: Survival Evolved
ARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival Evolved
ARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival Evolved
ARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival EvolvedARK: Survival Evolved

Relaterte teksterLoading next content