Norsk
Gamereactor
forspill
Assassin's Creed IV: Black Flag

Assassin's Creed IV: Black Flag

Vi har blitt vist gameplay-presentasjoner og trailere i hopetall, og nå var endelig tiden inne for å teste det med egne hender. Vi har prøvd Assassin's Creed IV: Black Flag...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Vi hadde to timer til rådighet, 120 minutter vi kunne bruke på akkurat det vi måtte ønske. Tiden som pirat var fordelt mellom to kapitler i historien, eller to sekvensker som det heter i Assassin's Creed-sammenheng. Utviklerne hadde hatt lange diskusjoner om hvilke sekvenser vi skulle få prøve, men til slutt landet de på sekvens 3 og sekvens 6. På den måten røpet de ikke spillets intro, og man slapp også å bli kastet ut på dypt vann mot slutten av spillet. Dessuten fikk man også sjansen til å teste både seiling og sjøslag, samt mer tradisjonelt gameplay.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Gjennom de to sekvensene, som strakk seg fra 1715 til 1718, fikk vi med andre ord prøve hovedpunktene til spillet. Kriging til havs, dykking etter skjulte skatter og naturligvis snikmorder-oppdrag. Bevegelsene minner om spillene vi har prøvd tidligere (hvis man ser bort fra dykkingen), men utviklerne har lagt mer vekt på utforsking denne gangen.

For å utforske Karibien lettere har Edward, spillets hovedperson og bestefaren til Connor fra Assassin's Creed III, sitt egen skip, som bemannes av en gjeng erfarne sjørøvere. Blant dem finner vi både Benjamin Hornigold og notoriske Blackbeard, som begge har fargerike personligheter å skilte med. Det samme kan dessuten sies om Edward selv, som fremstår som langt mer interessant og spennende sitt barnebarn. Han minner mer om gode game Ezio på mange måter.

Dette er en annonse:
Assassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black Flag

Etter en rask innføring i oppgraderingsmulighetene til skipet ditt, The Jackdaw, sender starten på sekvens 3 oss avgårde mot en liten øy kalt Albaco-øya. Du kan løpe den på langs på 30 sekunder, men den er likevel full av skjulte skatter og godsaker. Vår mål er imidlertid dyrene som lever på øya. Vi trenger skinnet fra et par iguaner for å oppgradere våpenbeltet vårt, enten vi gjør det på den enkle måten eller ved hjelp av luftige aerial assassinations. Sistnevnte er et bonusmål for akkurat dette oppdraget, som utviklerne har lagt inn for å skape variasjon. Alle oppdragene har slike bonusmål.

Mellom øyne du besøker må altså seile, og hvis du ikke har sansen for den slags kan Assassin's Creed IV: Black Flag fort bli en ensporet opplevelse til tider. Hvis du like sjøsprut og vind i håret stiller saken seg derimot helt annerledes. Det er alltid noe spennende å utforske, og det er sjelden du ikke kan se en øy eller to i horisonten. Eller et skip. Eller en hel armada med skip du muligens burde unngå, i hvert fall hvis de beskytter et landområde eller noe annet verdifullt. At det også finnes levende vesener (av variert størrelse) under havoverflaten ble nevnt kort, men det største vi fikk se var et par delfiner som lekte på grunna ved en liten øygruppe.

Dette er en annonse:
Assassin's Creed IV: Black Flag

Nevnte vi utfoskning? Black Flag har mer av det enn noensinne. Både på land og til havs, dypt under overflaten. Gamle skip som har forlist kan være verdt en nærmere titt, og konkurrerende pirater har selvsagt begrav en skattekiste eller tre. For å hjelpe deg på veien er steder av interesse markert på kartet, og kommer du nærme en skjult skatt retter kamera fokus mot verdisakene et par sekunder. Et lite hint, kan man vel kalle det.

Du ser naturligvis mye vann på reisen mellom øyene, og i Playstation 4-versjonen er havet virkelig lekkert å se på. Krystallklart og blendende vakkert på en rolig sommerdag, og vilt og brutalt når det blåser opp til storm. Og stormer vil du garantert rote deg bort i. De dukker opp raskere enn man skulle tro, og har med seg både dødelige bølger og livsfarlige sykloner. Mens vi bet tenna sammen og navigerte oss gjennom de digre bølgene så vi et annet skip rett bortenfor, som ble revet i fillebiter av de nådeløse kreftene. Innen stormen var over måtte vi dessuten takle en gigantisk flodbølge, der vårt eneste håp var å møte den rett på og håpe på det beste. Med svette håndflater kunne vi omsider puste lettet ut, da stormen hadde stilnet og solen begynte å bryte frem.

Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black Flag

Under litt roligere forhold ble vi instruert i hvordan man bruker spyglass-kikkerten. Med denne kan du identifisere skipene i nærheten og få en pekepinn på lasten ombord. Vi lærte å skille mellom farlige skip og harmløse handelsreisende. Kikkerten avslører også hvor kraftige skipene er, slik at du kan gjøre et informert valg. Skal du angripe, eller er det best å flykte? Havområdene bevoktes av tallrike krigsskip, og du kan ikke forvente å senke dem alle. I hvertfall ikke før du har oppgradert ditt eget skip betraktelig.

Selve krigingen fungerer like godt som i forgjengeren, og det gjelder fortsatt å sikle rundt hverandre for å treffe så godt som mulig med kanonene. Man har dessuten manuelle kanoner til rådighet, samt eksplosive tønner du kan kaste overbord bak båten, som en brennende gave til de som seiler bak deg.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Det er utvilsomt spennende å krige mot andre skip, ikke minst hvis det blir aktuelt å borde dem, men vi er litt bekymret for variasjonen. Å takle en større gruppe skip blir et spørsmål om oppgradere ditt eget skip tilstrekkelig, mens taktikkene du bruker er de samme. Vi håper på større variasjon i det ferdige spillet, ettersom kampene til havs spiller en slik stor rolle i Black Flag.

Når det er sagt fungere sjøslagene bra, og beklageligvis lever ikke dykkingen opp til det samme nivået. Når du har skaffet deg en dykkerklokke kan du utforske vrakrester på havets bunn, mens du unngå haier og holder øye med oksygennivået ditt. Det er ikke noe å si på ideen. Dessverre er det for klønete å styre Edward under vannet, og spenningen blir av og til erstattet av frustrasjon. Dessuten er det pinlig åpenbart at sjøgresset du kan gjemme deg i er nøye plassert ut av utviklerne, og illusjonen om en naturlig verden under havet lider som en følge. Det er litt rart i grunn, da buskene og palmene på land ikke deler det samme problemet, og fremstår som en ekte verden av buskas du kan gjemme deg i.

Assassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black Flag

Tvilen kom også snikende da vi tok for oss et par oppdrag av den tradisjonelle Assassin's Creed-sorten. Ogivelsene du befinner deg i er vakre og varierte, men selve spillmekanikkene har ikke blitt endret nevneverdig siden seriens start. Særlig snikingen er vrien å få til skikkelig, og oftere enn vi kunne tenke oss måtte vi ty til sverd og pistoler. Heldigvis er selve kampsystemet fortsatt like solid, og det er i grunn bare Batman-serien som gjør det noe særlig bedre. Dessuten må vi innrømme at kampferdighetene var litt rustne etter nesten et års opphold siden den forrige spillet.

Da tiden vår med spillet var ute var inntrykket nokså klart. Black Flag er utvilsomt et Assassin's Creed-spill, men selv om noen problemer er tilstede, og noe føles litt for kjent, kan dette fort bli det beste så langt i serien. Black Flag har en solid rollebesetning og utviklerne har truffet spikeren på hode når det gjelder seilingen og omgivelsene. Om man blir lei innen eventyret er over, er dog en bekymring, og vi er ikke sikre på om de har gjort nok til blidgjøre kravstore fans. At vi liker dette bedre enn Assassin's Creed III er vi derimot ikke i tvil om.

Assassin's Creed IV: Black FlagAssassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag

Relaterte tekster

Assassin's Creed IV: Black FlagScore

Assassin's Creed IV: Black Flag

ANMELDELSE. Skrevet av Tor Erik Dahl

Glem Jack Sparrow, glem kaptein Sabeltann og glem kaptein Sortebill fra femtenhundreogfjorten. Den kuleste piraten heter Edward Kenway...

1
Hør spillmusikk i Oslo Konserthus

Hør spillmusikk i Oslo Konserthus

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Score er tilbake i Norge, og du kan høre de klassiske spilltonene i Oslo Konserthus 6. og 7. desember. Forrige gang spillmusikk-konserten gjestet landet vårt, var det...



Loading next content