Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Asus ROG Zephyrus S GX502

Høy ytelse, relativt moderat pris, og med den første reelle løsningen på et grunnleggende problem. Vi anmelder denne banebrytende maskinen fra Asus.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt


Markedet går kun en vei - mindre, lettere, kaldere, men også med mer varme på topplaten med høyere priser, og alt skal absolutt på død og liv være "ultra-slim", altså under 2cm høy og helst ikke tyngre enn et par kilo.

HQ

Sommer og kraftigere hardware skal klemmes ned i mindre maskiner, så oppstår det fort varme i store mengder, spesielt når man her ikke velger en mobilvennlig Max-Q-utgave av grafikkortet, men går etter en GPU i full størrelse. Det gir flere hestekrefter, men også mer varme og strømforbruk.

Asus to the rescue

Denne maskinen er utstyrt med en i7-9750H-prosessor, en av de kraftigste Intel-modeller tilgjengelig akkurat nå, og 32GM RAM, et imponerende 76Wh-batteri, og en G-Sync-skjerm, samt et RTX2070-kort, og her mener vi i full størrelse - ingen Max-Q-utgaver her. Maskinen kan fås med 144Hz, men senere på året kommer en Rolls Royce-versjon med et 240Hz Pantone-kalibrert display.

Asus ROG Zephyrus S GX502
Dette er en annonse:

Vår testutgave har et 1TB NVMe i Raid 0, mens de 28.990,- vi fant maskinen til på Pro Shop hadde et 512GB-drev. Husk prisen når vi gjennomgår ytelse, for den er forbløffende lav sammenliknet med andre ultra-gaming laptops. Jeg hadde dog nok personlig foretrukket at man hadde spart litt RAM, og så fått mer harddiskplass. Det burde dog kunne fås flere konfigurasjoner innen en overskuelig fremtid, men prissettingen er uansett ekstremt aggressiv.

Harddisken er, ikke så rart med NVMe i Raid 0, latterlig hurtig. Det burde kanskje ikke bety noe i dagligdags bruk, men det gjør det.

Det er mulighet for å lade opp via USB-C, men porten støtter dessverre ikke Thunderbolt 3. Det er heller ingen Displayport av noen art til å gå sammen med de tre USB-portene, til gjengjeld er det HDMI 2-0b, og s¨en Ethernetport - sistnevnte er gull verdt med de filstørrelsene vi kjemper med når det kommer til AAA-titler. Men en gaming-orientert bærbar uten Displayport, det forstår jeg ikke helt logikken bak. Det skal dog sies at USB-C-porten støtter Displayport, men så må man ha en passende adapter først. Til gjengjeld støtter HDMI 2.0b heldigvis også 144Hz-gjengivelse, og mange nyere skjermer er HDMI 2.0 eller mer, så jeg kan kun bli moderat irritert over den manglende Displayporten.

Maskinen virker ganske kompakt, og ganske lett. Den er kun 18.9mm høy, og veier under 2 kilo. Selve maskinen er laget i et magnesium/aluminiumslegering med interne forsterkninger i plastikk.

Dette er en annonse:

Det følger forøvrig med en 3D-metallmodell med Asus ROG-logoen, gøyal liten detalj. Det er ikke noe webcam - hurra, akkurat som vi tidligere har sett, så har man spart skjermkant, og selger istedet et høykvalitets webcam for rimelige penger. Jeg kunne godt ha tenkt meg at den nederste skjermkanten var vesentlig mindre så man får enda mer skjerm for pengene. La oss få vekk den haken.

Det er dog én ting som er genialt, og som vi ikke har sett før, nemlig softtouch-belegg rundt museplaten, hvor hendene er. Det er ikke bare for komfort - det blir ikke varmt, selv ikke ved hard bruk. Det er første gang noensinne at jeg på ingen måte har kunnet merke varmen fra maskinen med hendene mine, og det samme skjer faktisk for utluftingen, selv på fullt trykk blir den aldri mer enn lun, hvor vi dessverre andre ganger har opplevd at luften er så varm, at man får en brennende følelse. Baksiden er flott, med en diskret og nedsenket Asus ROG-logo.

Asus ROG Zephyrus S GX502

Til kjøling har Asus løst varmeproblemet ved å bruke deres "Active Aerodynamic System" som vi først støtte på for noen år siden, og det betyr at hele undersiden åpner seg for å øke luftinntaket. Det er simpelt (men sikkert vanskelig å lage, så det holder i lang tid), men det er helt klart det beste kjølesystemet på markedet. Hele bunnen åpner seg 7 millimeter, det er ikke mye, men nok til at det, i følge Asus, gir 22% mer luftgjennomstrømning.

Det må tilføyes at Asus Armoury Crate-softwaren har tre standardinnstillinger for strøm og ytelse - Silent, Balanced og Turbo. Sistnevnte kan forøvrig ikke slås på når den kun kjøres på batteri, så alle benchmarks er laget på strøm med Turbo slått på. Utover det er det Windows og en manuell innstilling hvor man selv kan justere alt. Softwaren som følger med er faktisk ganske pen, den skriker ikke, og er informativ på en effektiv måte. Det er mange nyttige opplysninger om forbruk, temperaturer og clock-frekvenser, men det kan kanskje være litt overveldende for en ny bruker.

I Silent Mode kan man oppleve et signifikant fps-tap, i verste fall med hele 25%. Men det bør bemerkes at Asus på ingen måte selv anbefaler Silent til spillbruk, tvert imot.

I turbo er alle knapper skrudd opp til 11. CPU'en går i idle ved 45 grader, og kommer på tross av den ekstreme kjølingen stadig opp på 98 grader - og det er for høyt ved lengre tids bruk, og bør kun brukes hvis det er strengt nødvendig. GPU'en går i idle på 55 grader (men slår ofte fra grunnet Optimus-systemet, som selv skifter innstillinger for å matche strømforbruk med ytelsen), og hopper opp til 86 grader. Det er også litt i det høyeste laget, men det går nok.

Det imponerende er maskinen i Silent, her hviler CPU'en på 34 grader ved idle, og 78 ved maksimum, og GPU'en er på 31 grader ved idle og 74 grader ved maksimum. Veldig imponerende.

Ikke overraskende avhenger støyen av bruken, men vi hadde faktisk problemer med Silent, da den dykker ned til under 35dB ved full hammer, men vi klarte over tid å få den opp på 37dB. Balansert fikk 44dB, og 47dB på Turbo. Dog er lyden overraskende lavfrekvent, det er ingen hyl eller skriking fra viftene, så hvem det enn er som har besluttet i designprosessen å spørre en akustikkingeniør bør få en ekstra øl neste gang Asus tar en fredagspils. Silent er faktisk så stille på full hammer at den mest gjengående vitsen på kontoret nå er at den støyer mindre på full hammer enn andre konkurrenter gjør i idle (ja, vi ser ondt på dere Razer). Kjøleribbene er meget små, 0.1mm, og laget i kobber istedet for aluminium - om det er en avgjørende faktor vet jeg ikke.

Asus hevder, alt etter konfigurasjon, opptil 8 timers batterilevetid. Jeg kom aldri over 4, men det er fortsatt en fordobling over stort sett alle andre gaming-laptoper vi har hatt innom kontoret, med noen få unntak. Det skal dog sies at vi hadde fiklet en del med Optimus-systemet og strømmen da vi skulle lage video, så det er en reell mulighet for at vi ikke har innstilt computeren optimalt...

Asus ROG Zephyrus S GX502

Benchmark-resultater

FPS-resultater

Assassin's Creed Odessey
Ultra: 43
High: 62
Medium: 68

Far Cry 5
Ultra: 95
High: 99
Medium: 102

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 102
High: 125
Medium: 148

Total War: Warhammer II
Ultra: 75,5
High: 96,8
Medium: 126,7

The Division 2
Ultra: 85
High: 108
Medium: 132

Syntetiske tester

3D Benchmark
Time Spy: 7675
Time Spy Extreme: 3578
Port Royale: 4372
Fire Strike Ultra: 4731
Fire Extreme: 9031
Fire strike: 17491

Cinebench
2752

Blender
BMW total render time: 366.298s

Benchmark-tallene er imponerende. De står direkte opp mot, og overgår på noen punkter, alle gaming-laptopene vi har hatt innom siden nyttår, også selv om de hadde RTX2080-kort i seg. Den ekstra CPU-kraften betyr bare mer i moderne spill enn man skulle tro. Den ene RTX2070-maskinen vi har hatt blir smadret i forhold, på tross at av den er 8000 kroner dyrere, og RTX2080-modellene 11.000 kroner dyrere.

Hodetelfonutgangen er relativt kraftig, og utstyrt med utgangstrinn fra ESS, og det er vi glade for. Selv mine planarhodetelefoner kunne drives, ikke til topps, men rikelig med trykk til at det var bruktbart.

Asus ROG Zephyrus S GX502

Skjermen er meget responsiv, og fargene er spesielt fornuftige og naturlige. En smule mer lysstyrke hadde vært optimalt, men sånn er det ofte. Den er Pantone-kalibrert, og er et "IPS level" TN-panel på 3ms/144 Hz med 100% sRGB-dekning. Jeg finner at mange TN-paneler på dyrere gaming-laptoper er ganske fine som de er, og jeg forstår ikke at man vil dekke seg under en "IPS level"-markedsføring - det er et lekkert TN-panel, og det skal man ikke skamme seg over.

Tastaturet er et chiclet med full RGB-belysning, og selv om chiclet-typen ikke er min kopp te, og tastene, grunnet formfaktoren, sitter tett sammen, så må jeg også erkjenne at det er ganske fornuftig å bruke til spesielt skytespill. Tastene er responsive, og hoper ekstremt hurtig tilbake til utgangsposisjon når de er blitt aktivert.

Så hva er konklusjonen? Designet er ganske pent, superdiskret, den veier ikke stort, ja, det mangler en displayport, men batteriet er voldsomt, og kombinasjonen av et RTX2070 i full størrelse og en i9 CPU gjør en kjempeforskjell. Den stiller opp mot, og overgår computere i samme størrelse, men koster imellom 30 og 40 prosent mer. Den er altså godt laget, og jeg er kjempefan av at man nå kan få en laptop som denne til under 30.000 istedet for at det er rundt 40.000. Det er en slags forbrukervennlighet vi gjerne ser mer av på Gamereactor. Også elsker jeg kjølesystemet, og den støyen og varmen som ikke er der. Den er virkelig godt laget på så lite plass.

Det her er det beste kjøpet du kan gjøre, hvis du leter etter en seriøs gaming-laptop, som jeg har sett på mange år.

10 Gamereactor Norge
10 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Asus ROG Zephyrus S GX502

Asus ROG Zephyrus S GX502

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Kim Olsen

Høy ytelse, relativt moderat pris, og med den første reelle løsningen på et grunnleggende problem. Vi anmelder denne banebrytende maskinen fra Asus.



Loading next content