Det er generelt mye forvirring om forskjellene mellom AMD-brikkesett, men i et nøtteskall ligger de viktigste forskjellene i hvor mange PCIe-baner det er, hvor raske de er og hva de kan brukes til. Det er faktisk utrolig mye frihet for produsenter å velge hva de skal inkludere og hva de skal utelate, men med B650-brikkesettet er du i det minste garantert PCIe 5.0x4 for en av NVMe-stasjonene dine. Du er ikke garantert det for GPUen din, men siden en PCIe 4.0x16-tilkobling er nok til å trekke til og med en RTX 4090, og neste generasjon ikke forventes å maksimere PCIe 4.0-standarden (PCIe 3.0x16 har egentlig ikke blitt fullt utnyttet før den aller nyeste generasjonen grafikkort), er det faktisk et veldig rimelig sted å lagre.
Og det har faktisk blitt mer nødvendig å spare penger, for selv om prisene på hovedkort til AMDs Ryzen 7000-serie var ganske dyre da den ble lansert, har det ikke akkurat hjulpet at du bare kunne få "Extreme" hovedkort, altså noe laget for hardcore overklokking. Noen få heldige prøver imidlertid å selge dyrere.
TUF Gaming B650-Plus WIFI koster noe helt annet, £ 220 Jeg kunne finne det for de billigste, noe som er godt gjort som AMD har nå byttet til LGA - det vil si de små pinnene som kobler prosessoren og hovedkortet er nå på hovedkortet, noe som gjør produksjonen mye dyrere.
Brettet er helt svart, med oransje aksenter og TUF-merker - det ser bra ut i boken min, noen kan synes det er litt 00-tallsinspirert, men det er estetikken TUF-serien har hatt i mange år. Og det er subtilt nok til at jeg bare ikke bryr meg. Jeg vil imidlertid anbefale å bruke en svart kjøler for å fullføre utseendet. Selv de mange VRM-kjøleribber er helt svarte, og det er mange av dem, og de er relativt store, men du legger bare ikke merke til det. Og det er fint å ha en åpenbar maksimal overflatedesign. Selv NVMe-kjøleribber er nesten komisk lange, men i det minste er du sikker på å holde ting kjølig. Det er ikke 2x8 pin CPU, men 1x8pin + 1x4pin. Men det er der, og det er nok.
Det er USB-C på baksiden av hovedkortet selv, som jeg kanskje hadde forventet ble spart. Det er WIFI 6E og deretter 12 + 2, 60 ampere Power Stages som er mer enn nok til å trekke til og med en 230 Watt TDP som Ryzen 9 7950X, som er spesifisert til 170 Watt - men i våre tester kan trekke mye mer. Det er også 2.5G Lan. Videre er det plass til en dedikert AIO-viftehode og tre temperatursensorer. Det er til og med en Thunderbolt USB-4-header skjult hvis du ser nøye etter. Ikke akkurat det jeg forventet på det som er defacto et billig hovedkort på inngangsnivå.
Det er både HDMI og Displayport, og deretter to USB-C-porter, en Gen 1 og en Gen 2x2, to USB 3.2 og fire USB 2.0. Det er også full utgang for lydporter, det eneste jeg mangler er en optisk port, og det er en BIOS Flashback-knapp. Igjen, en CMOS-knapp ville vært fint, men det er i det minste ute av veien. I motsetning til hva vi har vært vant til før, er det ikke to, men fire RAM-spor som er standard for DDR5.
Internt er det alt du trenger, to USB-fronthoder + en USB-C-fronthode, tre ARGB-overskrifter, en dedikert RGB-stripeoverskrift, fire SATA-tilkoblinger, fire USB 2.0 foran, og deretter tre PCIe til NVMe-stasjoner, to av dem er 4.0x4, de siste 5.0x4. Personlig tror jeg det vil ta litt tid før vi får spill som kan utnytte grensesnittet fullt ut, men det er fint å ha tilgang til den nyeste teknologien. Og så har de veldig fornuftig valgt å bruke forsterkede metallrammer rundt grafikkortporten, og antistatisk materiale på de fleste innganger.
Den leveres med noen kabler, M.2 standoffs og skruer og en WIFI-antenne og klistremerker. Alle pakker inn disse klistremerkene, men jeg tror ikke jeg noen gang har sett noen bruke dem, men igjen, jeg er kanskje 10-15 år eldre enn målgruppen.
Asus har alltid laget gode BIOS-menyer som er enkle å forstå og bruke, og dette er intet unntak. Tilgang til enkel overklokking er avgjørende, og alle viktige innstillinger er tydelig lagt ut. Det er til og med en dedikert strømsparingsmodus. Hvis du ikke vil bruke BIOS, kan du også bruke Asus Armory Crate. Det kan kanskje være litt mer estetisk utformet, men det fungerer, og du kan få tilgang til ganske mange av innstillingene dine gjennom det. Faktisk ser jeg ingen grunn til at du i 2023 trenger å gå inn i BIOS, du skal kunne få tilgang til alt via Windows-apper, starte på nytt og deretter fly. Det er noen andre funksjoner som AI Noise Cancellation for lyddelen, sikkerhetskretser for individuelle viftehoder og andre små ting som bare er ekstra i pakken. Så er det alle de andre bitene som solide strømpinner i hovedkortet og metallforsterkning av alle PCIe-kontakter.
Bunnen av brettet er generelt ganske lett å jobbe med, ikke at kjølefinnene er skarpe, men de er solide og spisse. Det er god plass mellom de ulike tilkoblingene, og det føles som om noen faktisk har prøvd å bygge en datamaskin, fordi kjølefinnene skråner i en slags kjegleform ned mot CPU-en, noe som gjør det fint og enkelt å montere CPU og kjøligere. Baksiden er laget med avrundede loddepunkter for en gangs skyld, slik at du ikke stikker deg på samme måte som med mange high-end hovedkort.
For vanlig bruk, et par NVMe-stasjoner og et par SSD-er, et nytt grafikkort og en ny AMD 7000 CPU, vel da kan det være vanskelig å se hva du mangler når det gjelder alternativer og innganger. Folk som bare vil spille spill, vil absolutt ikke mangle noe. Det er også rimelig, for sammen med en Ryzen 7600X CPU får du en ekstremt heftig og kompetent pakke for under 4000 kroner som kan danne hjertet i systemet ditt i mange år.