Norsk
Blog
Filmanmeldelse: Thor

Filmanmeldelse: Thor

Skrevet av A to the H den 16 juni 2011 klokken 12:48

Harde actionfilmer om superhelter er ikke ukjent innenfor den vestlige verden etter at Marvel startet med produksjon av filmer i de sene 1990-tallet. Helter som Hulken, Spiderman og X-men har frydet skjermen til mange tegneserieelskere. I 1962 lagde Stan Lee en tegneserie som skulle skjerpe sansene til oss nordmenn og få oss til å begynne å lese mer tegneserier. Ut ifra den ideen kom Thor, basert etter den nordiske guden med samme navn. Cirka 49 år senere - kommer tegneserien til livet på lerretet.
Er det en suksess? Eller blir denne filmen en fatal fiasko?

Det hele starter med en kjapp introduksjon av de to sønnene til Odin - Loke og Thor. De får begge høre en historie om hvordan faren drev jotunene ut av Åsgard og hjem til Jotunheimen. Det var krig, jotunene hadde en isboks, som gjør at de har full kontroll over alt som har med is å gjøre. Odin klarer å stjele boksen, for å så ta den med hjem til Åsgard.

Odin har blitt gammel, og som en eneveldig far og konge over alt og alle, må han finne en som kan ta over kongedømmet når han blir for gammel. Da gir han de to unge guttene et råd: ''En konge søker ikke krig, men han skal alltid være klar for det.'' Dette sitatet blir alt det Thor ikke står for, og han lever i sitt eget paradis. Allikevel finner Odin en konge i han, og dagen han skal innvilges som konge skjer det noe fryktelig, som gjør at kroningsdagen ikke går som han vil.

Det hele er en fantastisk fryd å se på. Thor har fantastiske krefter, sammen med hans mytiske hammer, Mjolner, drar han på nye steder for å kjempe. Det hele ser bra ut og alle hans krefter gjør det fremdeles ikke for ''god'', som Supermann kan ha tendenser til å bli.

Historien er veldig god, den er sammensatt og veldig kreativ. Men som mange serier innen Hollywood, kan det fort bli klisjeer. Så klart vil det komme drama, kjærlighet, og til slutt en heltemodig og god avslutning på filmen.

Ja, Thor har kanskje ikke alle de gode skuespillerne, men med svenske Stellan Skarsgaard, og en aggressiv og sta Thor (Chris Hemsworth) gjør at filmen blir en veldig gøyal og morsom opplevelse, sammen med mye god og spekulert action.

Som mange filmer har den svake ledd. Denne filmen føles litt tilfeldig og er litt dårlig klipt. Scener skifter litt brått og det gjør at parallellhistorien ikke treffer meg rett i hjertet. Skulle ønske de satte litt mer fokus på bedre og mer gjennomførte scener.

Alt i alt er Thor en vellykket film med gode elementer og aspekter som gjør den til en fryd å se. Jeg ville anbefalt filmen til alle som er interessert i filmene til Marvel, tegneserien eller som liker og få seg en god latter, eller hvis man liker god action.

Herlig film - 8/10

HQ