Norsk
Blog

Constantine

Skrevet av AndyLonn den 25 juli 2014 klokken 21:57

Det er aldeles ikke verst å være fan av tegneserier for tiden. Marvel er i storform med innhold fra sitt univers. Med storfilmer som Captain America: The Winter Soldier, som kom tidligere i år, Guardians of the Galaxy som kommer iløpet av sommeren og med den nært forestående Ant-Man og Avengers 2: Age of Ultron har vi mye å se frem til. I mellomtiden venter vi også spent på sesong 2 fra Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

DC Comics ligger ikke på latsiden de heller. Etter å ha avsluttet The Dark Knight trilogien på spektakulært vis med The Dark Knight Rises, har de nå satt siktene sine på å skape et filmunivers som kan konkurrere med "MCU". Det hele startet med "Man of Steel" som i mine øyne endelig brakte Supermann slik vi kjenner han fra tegneseriene over til lerretet. Henry Cavill gjorde en strålende jobb som Kal-El, og nå driver han og Ben Affleck, som forøvrig bytter ut Daredevil kostymet sitt med Batman's ikoniske "cape and cowl", å spiller inn tidenes nerde drøm: Superman Vs. Batman: Dawn of Justice.

Tv serien om Green Arrow's første dager går snart inn i sin tredje sesong, Og måten de har ekstrapolert universet rundt den serien kan tyde på at den skal knyttes opp mot den sagnomsuste Justice League filmen som har ligget å lusket i kulissene i en årrekke. Spin off serien om The Flash er også rett rundt hjørne.

Men mange av dere lurer nok på hva denne bloggen egentlig handler om. Jo jeg fikk nylig anledning til å tyvtitte litt på tv-piloten til serien basert på Hellblazer tegneserien, og jeg tenkte å summere opp litt hva jeg mente om den i en anmeldelse. Men først tenkte jeg å fortelle litt om hva Hellblazer og hvem John Constantine er. og hvordan det gikk første gang de prøvde å filmatisere:

John Constantine: Hellblazer

Constantine

Mitt første møte med Hellblazer universet kom i form av "storfilmen" Constantine fra 2005. De fleste som er fans av Hellblazer tegneserien grøsser nok når jeg sier at det er utgangspunktet mitt, men jeg syntes egentlig ikke at den filmen er så aller verst når alt kommer til alt, men mer om det senere.

John Constantine er en britisk magiker, eksorsist og okkult etterforsker. Han røyker 30 sigaretter til dagen, og er generelt sett en drittsekk mot alt og alle han kjenner. Constantine dukket først opp i tegneserien Swamp-Thing hvor han hadde en viktig birolle. Figuren ble etterhvert så populær at han fikk sin egen tegneserie, "Hellblazer" som gikk kontinuerlig fra 1988 helt frem til 2013 før den ble startet på nytt sammen med resten av DC universet i deres "New 52" satsing, Etter dette ble serien kalt "John Constantine"

Moren og tvillingbroren hans døde når han ble født, og faren hans behandlet han svært dårlig gjennom hele oppveksten. Etterhvert ble John klar over at han stammet fra en lang rekke med magikere og svindlere som ble kalt "The Laughing Magicians" som var kjent for å være eksepsjonelle magikere, men også svært uærlige, så langt faktisk at de var kjent for å "bløffe gudene". Etter å ha fulgt i sine forfedres fotspor ved å lære seg magi, bodde John en stund i London sammen med bestekompisen "Chas" Chandler. Senere levde John et liv innenfor punk-rock kulturen i San Francisco, hvor han blant annet spilte i band med "Chas", drev med gate magi, og hadde et kortvarig forhold til Zatanna Zatara (som senere ble et medlem av Justice League).

Han flyttet tilbake til England hvor John prøvde å livnære seg av å bruke evnene sine til gode formål. En liten jente som hadde blitt misbrukt av en gruppe voksne mennesker hadde klart å mane frem en demon for å ta hevn på de som skadet henne. Ung og uerfaren, men likevel bråkjekk prøvde John seg på en farlig strategi som endte opp med at han og de andre til stede manet frem en større og farligere demon som de ikke hadde kontroll over. Dette endte opp med at den første demonen ble drept, flere av John's venner ble ødelagt for livet og den lille jenta ble dratt med tilbake til Helvete.

Tapet av jenta fikk John til å legge seg selv inn til psykiatrisk behandling, hvor han aldri fikk den hjelpen han selv mente han trengte. Arrene etter hendelsen fulgte John resten av karrieren og det er hovedsakelig det som skjedde i etterkant av dette tegneserien handler om.

"Keanu Reeves ligner ikke på Sting"

i 2005 prøvde regissør Francis Lawrence å oversette Hellblazer tegneserien til film. Filmen tok utganspunkt i "Dangerous Habits", som er en av de mest kjente historiene i fra "Hellblazer". Den inkorporerte også figurer fra de aller første tegneseriene, men på alle fronter tok manusforfatteren og regissøren seg store kreative friheter som ikke ble særlig godt mottatt av fansen. Eksempelvis er John Constantine fra Liverpool og de aller fleste artistene som tegnet han tok utgangspunkt i utseende til den britiske artisten Sting, Men Keanu Reeves fikk beholde aksenten og hårfargen sin, slik at vi skulle få slippe å se en blond Keanu prøve seg på Scouser dialekt. Noe jeg mener kanskje er like greit..

Bakgrunns historien til Constantine var også betydelig endret. I filmen var John født med evnen til å se inn i en del av vår hverdag oss andre er skjermet for, hvor så kalte halvblods engler og demoner viste sine sanne ansikter. Dette endte opp med at han som tenåring tok selvmord, men ble brakt tilbake av ambulanse personellet. Dessverre er Sankt Peter opphengt i detaljer, og teknisk sett var John død i et par minutter, og ettersom selvmord er en dødssynd i den katolske kirken, vil han bli nektet inngang i himmelen. Etter å ha sett hva som venter på han når han en gang dør, har John dedikert livet sitt til å prøve å "kjøpe seg" inn i himmelen med å utføre eksorsismer.

I filmen har Gud og Djevelen inngått et veddemål om sjelene til menneskene. Fra tidenes morgen til dommedag er formålet å se hvor mange sjeler de respektivt klarer å høste inn, men ingen av dem har lov til å interagere direkte med menneskene. De kan trekke i tråder og prøve å manipulere menneskene, men en balanse må kontinuerlig opprettholdes. Oppi det hele er det en konspirasjon som utspiller seg på begge sider, som truer denne balansen, og det er opp til John, "Chas" og den synske Angela å avdekke konspirasjonen og forhindre "Helvete på jord".

Filmen er meget underholdende, og med et par små og store justeringer mot slutten tror jeg mange av de som opprinnelig kjente Constantine fra tegneserien kunne ha likt filmen noenlunde. Men filmen snubler mot slutten, og sett bort fra en strålende prestasjon fra Peter Stormare (som selveste Lucifer), ender den opp med å gå fra å være en god adapsjon til en helt middelmådig en. For meg som var ny til Hellblazer var og er filmen meget underholdende til den dag i dag, Selv etter jeg har lest en del av tegneserien.

Fremtiden til John Constantine

Nå, nesten 9 år etter film adapsjonen, har DC bestemt seg for å satse på en tv serie basert på tegneserien. Britiske Matt Ryan, kjent som Edward Kenway fra Assassins Creed IV, har nå hovedrollen, å så og si alt tyder på en adapsjon som følger tegneserien så nært som mulig. Som sagt har jeg fått sett pilot episoden, og hvis dere har hengt med meg så langt, håper jeg dere tar tiden til å lese anmeldelsen når jeg får lastet den opp, forhåpentligvis i morgen.


Takk til SirThomas for ideen bak bloggen

HQ