Norsk
Affecting the Masses

Affecting the Masses

Skrevet av Big Hurt den 19 november 2007 klokken 17:59

Helt siden 9. november har jeg spilt Mass Effect på Xbox 360, og jeg har vært nødt til å tie om mine inntrykk. Helt frem til nå...

Hva er Mass Effect?

Mass Effect er det nye spillet fra rollespillgigantene BioWare, de samme som står bak bla. Star Wars Knights of the Old Republic og Jade Empire til Xbox/PC. Har man spilt noen av disse vil man kjenne seg godt igjen i meny systemene og interfacen. En ting som virkelig BioWare er gode på er å gi spilleren mulighet til å forme sitt eget eventyr, man har full frihet til å velge den responsen man ønsker i dialoger. Denne gangen har også helten/heltinnen stemme, og er i likhet med resten av skuespillerbesetningen i Mass Effect av ypperste kvalitet. Det er også plass til noen kjente stemmer, skuespillerene Lance Henriksen, Seth Green og Keith David er med i diverse roller.

Hvem er du?

Man inntar rollen som John eller Jane Shepard, og man velger selv hva slags bakgrunnshistorie de skal ha. Alt dette gjør man via en fiffig "data" del der man blir bedt om å identifisere seg og rekonstruere profilen sin. Man velger klasse, hvilke egenskaper man vil ha og selvfølgelig hvordan man skal se ut. Selv spilte jeg som klassen Vanguard, en klasse som blander våpenegenskaper med biotics som er "magien" i spillet. Biotics brukes ved at man får inplants i kroppen som bruker mørk energi, eller Mass Effect.

Hva er dette med at man kan velge hva man vil si?

Valgene man blir stilt ovenfør denne gangen får i langt større grad enn i tidligere spill innvirkning på hvordan historien utspiller seg. Alle karakterene i spillet reagerer i forhold til hva du sier til dem, og relaterer seg til deg avhengig av hvordan du behandler dem. Med grafikk som er utrolig realistisk og stemmeskuespill som er troverdig blir spillopplevelsen noe av det aller mest filmatiske og gripende til dags dato.

Hvor stort er det da?

Størrelsen på spillet er det nok mange som lurer på, første gjennomspillingen min tok meg i overkant av 28 timer. Da var det fortsatt noen planeter jeg ikke hadde utforsket og noen subhistorier jeg ikke hadde opplevd. Det er ikke av det største rollespillet jeg har spillt, men desidert ett av de aller beste. Interativiteten som Mass Effect tilbyr spilleren er så spennende at ingen rollespill kan måle seg, og da blir de timene man bruker på spillet kjempebra.

Hva dreier det seg egentlig om?

Historien i Mass Effect er lang, dyp og involverende. Man begynner spillet som XO på skipet Normandy, og skal inn på et rutineoppdrag på kolonien Eden Prime. Kort fortalt går ting fryktelig galt, og det viser seg å bli noe helt annet enn et rutineoppdrag for Sheperd. Mer vil jeg egentlig ikke fortelle i frykt for å ødelegge overraskelsene som spillets historie byr på.

The breakdown

Når støvet har lagt seg og man har fullført spillets hovedhistorie er det fortsatt en god replay value, siden det er masse man garantert ikke ser ved første gjennomspilling.

Mass Effect fremstår som en av de sterkeste kandidatene til å vinne Årets Spill på Gullstikka 2007, og det vil overraske meg stort om det dukker opp noe som kan utfordre dette spillet på den tittelen.

HQ