Norsk
Blog
Guide: Hvordan Gi Konstruktiv Kritikk

Guide: Hvordan Gi Konstruktiv Kritikk

Skrevet av Dead Gamer den 16 mai 2010 klokken 23:30

I disse tider blir kritikk slengt rundt fra alle kanter, og det kan jo føre til både det ene og andre. Så hvordan gi kritikk som faktisk hjelper dem man kritiserer? I håp om å hjelpe nybegynnere og kritikere kommer nå:

Hvordan gi konstruktiv kritikk på en god måte!

Punkt 1: Vær seriøs og hyggelig
Når man skal kommentere en anmeldelse for å hjelpe anmelderen til å forbedre seg er det viktig å ikke rakke ned på vedkommende. Folk har forskjellige skriveferdigheter, og de skal få lov til å ha det. Skriv heller på en hyggelig måte hvordan de kan forbedre seg, en å fortelle dem om alle feilene de gjør.

Punkt 2: Forklar i passe mengder
Å lange ut med 7 sammenhengende kommentarer om hvor grusomme skrivefeilene i anmeldelsen er gir ikke mye til hjelp. Det hjelper heller ikke mye å fortelle noen få pluss og minus-punkter på hva skribenten gjør feil og riktig. Forklar i passe mengder om hva som burde forbedres, og da helst bare de "viktigste" punktene å forbedre. Husk å gjøre det på en hyggelig måte!

Punkt 3: Gi eksempler
Når du sier hva som burde forbedres med anmeldelsen, gi eksempler. Hvis delen om grafikk er mangelfull, fortell hvilke aspekter med grafikken som burde fortelles om. Er ingressen mindre god, lag gjerne en egen som et eksempel. Om du ser at et avsnitt kunne lett blitt skrevet om på en bedre måte, kan du også foreslå en bedre måte å skrive avsnittet på. Husk bare å foreslå endringene, ikke si at de MÅ skrive det sånn og sånn. Husk også å ikke overdrive på dette punktet.

Punkt 4: Vær var med karakterene
Noen liker å gi karakter til anmeldelsene de kommenterer, men nybegynnere kan lett miste skrivegleden hvis de får slengt en "1/10" under sin anmeldelse. Hvis anmelderen er ny på siden, ikke gi en karakter i det hele tatt. Bare gi karakter vist vedkommende ber om det, eller hvis du syns den fortjener 6/10 eller mer, da det kan virke oppmuntrende å få en god karakter.

Punkt 5: Avslutt med en hyggelig kommentar!
Når du er ferdig med å forklare hva personen kan gjøre bedre, fortell om alt personen gjorde riktig. Om anmelderen skriver godt, har god flyt, fine formuleringer, er god til å forklare eller bare har et fint språk burde du fortelle det her.

For det er like viktig å være hyggelig som å være kritisk når du gir konstruktiv kritikk, ellers blir den ikke konstruktiv. Dermed ber jeg alle som leser dette prøve å gi nybegynnere mer skriveglede. For vi har alle vært på det nivået der man skriver en eller annen kladd om hvor bra spillet er, og vist man skremmer nybegynnerne bort, kan man gå glipp av fantastiske anmeldelser senere.

Håper dette hjelper!

PS: Beklager for tåpelig bilde. Min gamle maskin støtter ikke Paint.net, og den nye er på verksted.

HQ