Norsk
Blog
Propaganda i barneoppdragelsesprogram?

Propaganda i barneoppdragelsesprogram?

Skrevet av Dead Gamer den 23 september 2010 klokken 13:12

Ja, nå står ikke verden til påske, eller eventuelt halloween med tanke på tiden av året vi er i. Ikke nok med at det er enkelte spor av propaganda i nyheter og aviser, men nå har de svarten meg startet i program om hvordan oppdra ungene dine bedre også! Tror du meg ikke? Vel, bare les videre du, så skal vi se...

I går startet Jo Frost, bedre kjent som Supernanny (eller som jeg liker å kalle henne, suppenanny), sin nye serie med navn "Ekstrem Oppdragelse" der hun ikke bare gir unger med ADHD eller med dårlig oppdragelse en skammekrok og streng disiplin, men også tips til foreldrene som ser på. Og da spesielt angående dataspill i denne første episoden. I episoden som ble sendt den 22 september 2010 fokuserte hun nemlig sterkt på at TV-spill tar alt for mye av fritiden til barn nå, og at voldelige spill gjør barn mer følelsesløse. Men la oss ta en titt på hvordan hun testet dette:

Først tok Frosty the Snowgal og visst nok en ekspert på voldelige media rundt 40 barn som de satte med hver sin laptop i et stort lokale. 20 av barna fikk spille et "krigsspill" mens de 20 andre fikk spille et "fredelig" fotballspill. Etter 20 minutter ble barna avbrutt og fikk se på nyhetsklipp forhåndsbestemt av foreldrene for å se hvordan de reagerte på ekte vold etter å ha spilt spillene. Ingen av barna så ut til å reagere på klippene, mens datamaskinen mente på at de voldelige spillene gjorde barna mer ufølsomme for virkelig vold. For datamaskinen lyver aldri, eller hva? I den neste testen tar "spilleksperten" barna med seg en og en inn på et lukket rom for å snakke med dem om hvilke spill de liker. Mens han snakker tar han med vilje og velter over koppen han har pennene sine i, og med det "viser at alle barn som har spilt voldelige spill nekter å hjelpe han med å plukke opp fordi de er så følelsesløse", mens alle fotballspillerne er "snille gutter som plukker opp pennene til den snille forskermannen". Iallefall er det slik det ser UT, men hva er det som egentlig skjer?

Etter nøye analyse (fordi jeg har for lite å gjøre mens vi tar trashmobs i ICC på World of Warcraft) har jeg kommet fram til konklusjonen om at dette helt klart er propaganda for å få foreldre til å la barna sine spille mindre. La oss se litt nærmere, denne gangen med lupe:

Når barna spiller spillene får man se et lite klipp ifra spillene de spiller. Dette såkalte førstepersons krigsspillet som noen av dem spiller er helt klart et FLY-SPILL (en helt annen sjanger), og som vi alle vet er et fly-spill ikke spesielt voldelig relativt sett. Man flyr mest rundt og skyter litt laser eller kuler på andre fly, og det er SVÆRT sjeldent man faktisk får se noe blod eller mann til mann vold. I tillegg ser man at disse spillene nok er et par år gamle på grafikken, og siden det ble for mye lagg av små detaljer på den tiden er det enda mindre sannsynlig at dette spillet ikke er så voldelig som de skal ha det til. En annen ting er at fotballspill er alt annet en fredelig, noe enhver person som har sett fotball eller har spilt et fotballspill burde vite. I et hvert vanlig fotballspill kan man takle hvem man vil, gå rundt å ødelegge så mye som mulig for de andre spillerne, samt sende baller susende rett inn i publikumet på tribunen. Det virker da minst like voldelig som et fly-spill, syns du ikke?

I neste delen av prøven skulle de teste følelsene til barna, og hvordan de reagerte til klipp av ekte vold etter å ha spilt voldelige spill eller fotballspill. Her det noe muffens med tanke på klippene de får se, da det ikke er noen klipp med direkte vold. Man får se en mann som avfyrer en bazooka, en annen mann som blør ifra hodet og en fyr som kaster en bruskasse på en brennende bil, men man får aldri se noen direkte tilfeller av person mot person vold utifra det seerne fikk se. Og da kan det vel tenkes at de "voldelige" spillene isåfall bare gjør barna mindre redd for disse scenene, men ikke mindre tolerant ovenfor vold? Og i så fall, er ikke det en positiv ting? De såkalte bevisene på at barna har mindre følelser er en pulstest via datamaskin, men de spør aldri barna selv hva de syns om disse klippene. Og hvordan kan de vite hva barna EGENTLIG mener om det de ser uten å faktisk ha spurt dem? Hvis det er slik at barna ikke er blitt mer tolerant mot vold, men likevel mindre redd for disse scenene slik som jeg skrev det tidligere, kan det være det som er årsaken til at de ikke får høyere puls av å se disse klippene. Dette er rett og slett en for lettvint analyse, og man kan jo faktisk dra det til at det er rent populistisk.

Men de mest åpenbare bevisene kommer først under den siste prøven: Barna kommer inn på enerom med "spilleksperten" for å snakke om ting og tang. Han spør en god del av dem hvilke spill de liker, og tror du ikke alle barna som spiller flyspillet har Call of Duty på lista si over yndlingsspill. Men skulle ikke dette være en test der IKKE voldsspill-utsatte barn fikk spille disse spillene, og ikke barn som ALLEREDE var utsatt for voldelige spill, for å se effekten av 20 minutter med voldelige spill? Uansett: Under intervjuene skal denne "forskeren" velte over koppen sin med penner for å se hvem av barna som hjelper han å plukke opp, og dermed skal han se om voldelige spill gjør barna mindre empatiske/hjelpsomme. Men her er det virkelig at det blir åpenbart at dette er propaganda:

For når han velter over koppen mens han snakker med barna som spiller fotball-spill REISER eksperten seg opp for å plukke opp pennene, og dermed ser barna at han kunne trenge hjelp, og tilbyr seg å hjelpe.

MEN når han snakker med barna som spiller krigsspill velter han over koppen, MEN BLIR SITTENDE i stolen og fortsetter å skrive med penna han hadde i hånden for øyeblikket, noe som indikerer at han har tenkt til å plukke opp pennene senere, og dermed tenker ikke barnet på å plukke opp når ikke en gang han som veltet koppen gidder å gjøre det.

Så med litt sunn fornuft og et analytisk blikk kan man lett finne propaganda og lurerier i TV-programmer. Men ikke ta mitt ord for at det er en uglekirkegård i mosen av dette programmet, her er en link til klippet: http://www.youtube.com/watch?v=n53EFYgQpPE

Spørsmål til dere lesere:

-Hva syns dere om propaganda?
-Oppdager du noen ganger propaganda?
-Hva syns du om suppenanny?
-Hva tror dere om dette klippet? Propaganda eller sannhet?
-Har du noen merkelige kallenavn på kjendiser?

Så ha en fin dag, men husk: alltid se med et kritisk øye og med et fornuftig selvtenkende sinn på slike programmer!

HQ