Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk

Havregryn

Skrevet av Glorfindel den 5 mai 2014 klokken 21:13

Jeg liker virtuelle kvinner og havregryn med melk
- Glorfindel 05.05.2014, klokken 2:34

BLOGGMATERIALE
- SirThomas 05.05.2014, klokken 2:35

Jeg henter inspirasjon til mine blogger fra mange ulike steder. Som regel er det fra mitt eget hode, samt spill, men noen ganger hender det også jeg ser til andre personer, også dere her på GR. Inspirasjonskilden for denne bloggen heter SirThomas, som ofte er en særdeles inspirerende person. Faktisk så inspirerende at jeg til og med har startet bloggen i hans personlige stil. Hovedbakgrunnen for temaet som tas opp her, kom fra en diskusjon på Fjesbok i går natt. Siden vi er rare i huet begge to, så pleier vi sjeldent å diskutere noe med særlig fornuft og saklighet i. Men etter uttalelsen fra undertegnede (øverst i bloggen), så kom vi inn på temaet: havregryn. Siden havregryn tilfeldigvis også er en meget stor del av livet mitt, så skal du også få viljen din SirThomas.

Havregryn lages logisk nok av korntypen havre som er avskallet, dampet og rullet inn i flate flak under tunge ruller, for deretter og ristes lett. Havre gror som kjent uti åkeren, så når jeg bøndene er ute med traktorene og treskerne sine og gjødsler jordet så det lukter som om noen har dreti i buksene på flere mils avstand, så er det for å gjøre klar jorden til å så havre for å lage havregryn. Før 1900-tallet (altså krittiden), så ble havre kun brukt til å fôre hester med, derfor ser en del kritiske mennesker fremdeles på havregryn som hestefôr. Danskene har også prøvd å etterligne den norske havregrynen med sin egen teite havreblanding og en ganske klein reklame.

Havregryn blir i dag produsert i både store og små typer og er noe av det billigste fôret du kan få tak i. Jeg lever fremdeles livet som student, noe som vil tilsi at synonymene som er vanlig å koble til meg er: fattigdom og elendighet. Siden jeg er så godt stelt, så lider jeg ikke av fattigdom. Det jeg derimot lider av, er gjerrighet (min søster har til og med gitt meg klengenavnet: Ebenezer). Dette betyr at selv om jeg har råd til å kjøpe mye annet, så kjøper jeg mye havregryn i stedet. Det er flere årsaker til det.

Havregryn er veldig sunt. Det inneholder blant annet mye fiber, deriblant betaglukan som tas sakte opp i tarmen og gir en langsom blodsukkerstigning. Dette gir en større metthetsfølelse som varer lenger, samt at du slipper å tenke på at tarmene skal tetne når du hiver i deg som verst. I tillegg inneholder det jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 og er også sagt å senke kolesterolet og motvirke diabetes type 2.

Havregryn er også farlig godt, spesielt med melk og sjokoladepulver. Andre ting som er gull å dytte oppi bollen er: syltetøy, yoghurt, proteinpulver, sukker, enda mer melk, kanel, bær og soyasaus. Havregryn kan også spises med vann, men da risikerer du å bli kvalt. Havregryn er også ganske magisk, siden du kan regulere GI-nivået i den. Siden det sikkert er ingen her inne som vet hva GI er, hopper vi glatt over den definisjonen og går over på hvordan magien fungerer. Du kan spise havregryn rett fra posen eller du kan putte den noen minutter i mikrobølgeovnen, eventuelt også koke opp i kjele på ovnen, om du fremdeles lever på 1950-tallet eller bor alene på et fjell langt unna sivilisasjonen. Når den kokes blir havregrynen til havregrøt og smaker kanskje enda bedre enn vanlig. Noen kaller det bare for graut.

Havregryn kan også brukes til så mangt, både til å bake brød, boller og min personlige favoritt: pannekaker. Jeg synes personlig at jeg er så dreven på denne pannekakelagingen, at jeg skal dele oppskriften med dere:

120 gram havregryn (helst små).
4 dl melk
Et beger med random yoghurt
En skje proteinpulver

Hiv alt sammen oppi en shaker eller bolle og rør rundt. Deretter pælmer du det oppi stekepanna og lar resten gå av seg selv. Vanligvis pleier det å bli 4-5 stykker.

For en gang skyld gidder jeg ikke å skrive en konklusjon på 3 sider, så jeg avslutter bare med å si: støtt det norske jordbruket og spis havregryn!

Havregryn

HQ