Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk

Glorfindel og overtro

Skrevet av Glorfindel den 13 juni 2014 klokken 18:00

I dag er det fredag. En fredag, juni i år 2014. E3 nærmer seg slutten, fotball-VM har begynt og det er helg. For mange helt sikkert en veldig fin dag. Men, det er heller ikke hvilken som helst fredag. Blar du opp i kalenderen ser du nemlig at datoen i dag er fredag den 13.

Fredag den 13. er blitt kjent som en nokså uhyggelig dag her i vesten. Spesielt i England er dagen forbundet med uhell og ulykker. Denne overtroen stammer helt tilbake fra 1800-tallet, men akkurat hvordan den oppsto er ikke godt å si. Tallet 13 skal visst dog ha vært regnet som et uheldig tall så lenge noen kan huske, mens fredag skal ha vært en dag hvor mange viktige og nokså uheldige religiøse hendelser har funnet sted. I nyere tid har vi forsterket dagen fredag den 13., ved blant annet å oppkalle skrekkfilmer etter den.

Fredag den 13. er derfor en dag som sterkt relateres til overtro. Overtro defineres som: "tro på makter og årsakssammenhenger som faller utenfor vitenskapens lover og som ikke har noen fornuftig, «rasjonell» begrunnelse."
Det handler ganske enkelt om å tro på noe som nødvendigvis ikke korrelerer med virkeligheten.

Siden fredag den 13. er blitt en slik symbolsk dag, er kanskje overtroen ekstra sterk hos mange akkurat denne dagen. Noen blir kanskje redde for å gå utenfor døren i frykt for at det skal skje dem noe galt. Noen føler kanskje også de må gjøre spesielle ting denne dagen for å unngå et skjebnesvangert uhell. Overtro kan derfor nærmest virke som tvangstanker. Å ha angst for fredag den 13. kalles forsåvidt paraskavedkatriafobi.

For min egen del, har jeg sjeldent tenkt noe særlig over denne dagen. Kanskje er det fordi jeg generelt sett ofte overser datoer for ulike dager, eller kanskje er det fordi jeg i bunn og grunn ikke kan huske at det har skjedd noe muffins på denne dagen. Jeg har derfor aldri fått hjertet i halsen av å se en svart katt eller fryktet for livet av å gå under en stige på fredag den 13.

Overtroisk kan jeg dog innrømme å være på generell basis. Hendelser som at alt lyset i hele huset har slått seg av når jeg og en kompis har vært hjemme alene, har f.eks. hindret meg i avvfeie det overnaturlige og en stor fascinasjon for forhistoriske skapninger, har fått meg til å tro at det fremdeles eksisterer en skapning i Loch Ness sjøen. Jeg har også en favoritt T-skjorte som jeg tror bringer lykke og mang en gang lett etter firkløvere i hagen som barn.

Ovetro eller surrealistiske tanker tror jeg eksisterer i de fleste hoder, men jeg tviler på at det er større sannsynlighet for at noe skal skje på fredag den 13., enn hvilken som helst annen dag i året, selv hvor symbolsk denne dagen enn måtte være.

Hva er din formening om fredag den 13? Er du en overtroisk person?

HQ