Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Ånden som går bort

Ånden som går bort

Skrevet av Ingar Hauge den 15 november 2018 klokken 08:48

Så var det slutt etter 54 år. Den norske utgaven av tegneseriebladet Fantomet blir lagt ned etter lanseringen av neste nummer, melder redaksjonen av bladet. Dermed vil ikke Ånden som går være å finne lenger i de norske tegneseriehyllene.

Det vil si, i den grad man finner en norsk tegneseriehylle i en vanlig butikk lenger. Og der ligger også noe av problemet. Det norske tegneseriemarkedet i dag er vesentlig annerledes enn det var på 80- og 90-tallet. Folk har kjøpt mindre tegnserier, som har resultert i at flere norske publikasjoner har forsvunnet fra butikkene, som igjen har ført til at butikkene bruker mindre hyllemeter på tegneserier, som igjen har ført til at folk har kjøpt mindre tegneserier, som har resultert i... ja, dere skjønner tegninga.

Dermed er det ikke så overraskende at Fantomet, som i sin tid var Norges nest største tegneserieblad etter Donald, nå må kaste inn håndkleet. Tegneserier høster stor oppmerksomhet takket være film- og TV-bransjen, men de gode, gamle tegneseriebladene nyter ikke nødvendigvis frukter av denne populariteten. Tegneserier blir i større grad forvist til spesialbutikker som Outland, og selv om butikker som dette blir en del av stadig flere menneskers hverdag er det vanskelig for en norsk publikasjon å overleve.

Da jeg vokste opp på 90-tallet var tegneserienes gullalder i ferd med å forsvinne, men hjemme satt vi med svært mange tegneserieblader fra særlig 80-tallet. Det meste besto av Donald og diverse fransk-belgiske klassikere, men det var også en hel del Fantomet. Gjennom 90- og tidlig 2000-tallet ble bladet fortsatt kjøpt av broderen, og gjennom årenes løp har jeg lest mange historier om Ånden som går i Bengals jungel. Med flere historier satt til historiske settinger gjennom de siste 450 år har jeg dessuten plukket opp ekstremt mye historiske trivia ved å lese Fantomet, og vi skal ikke se bort ifra at Fantomet-historier satt til historiske hendelser er en av årsakene til at jeg fortsatt elsker historie.

Men selv en nostalgiker som meg hoppet på et tidspunkt av Fantomet-bladene, og dermed er det kanskje ikke så rart at Ånden som går nå må gå bort. Markedet har endret seg, og konkurransen mot andre medier er hard. Samtidig er det en side ved meg som håper at kidsa i dag en gang kan gjenoppdage kraften og magien ved tegneserier. Det hadde vært noe.

HQ