Norsk
Blog
Hva driver dere med, Nintendo?

Hva driver dere med, Nintendo?

Skrevet av Kristian den 14 januar 2013 klokken 17:54

Hvor lurt er det egentlig å refse Nintendo? Den japanske giganten går nærmest for å være synonymt med nostalgi og spillglede, og er trolig det mest elskede spillselskapet noensinne. De samme følelsene gjelder for oss her på huset. Vi elsker også Nintendo - både lesere og redaksjon (meg selv inkludert) - selv om det jeg skriver kommer til å bli smertelig negativt. Dere kommer sikkert til å være uenig, kanskje litt irriterte, men nå kan jeg ikke la det være lenger... Det eneste som føles riktig er å beskrive situasjonen slik jeg ser den.

Jeg synes nemlig Nintendo er uhyre kjedelige i år. Det er faktisk færre interessante titler som kommer til Wii U enn Xbox 360 og Playstation 3 - og det skjer året etter at de har lansert den første nestegenerasjonskonsollen. Hvordan er det mulig, Nintendo?

Dere har jo sagt hundretusen ganger at dere kommer til å satse på tredjepartsutviklere, men det viser seg allerede få måneder etter Wii U-lanseringen å være feil. Og det slår til og med sprekker før Microsoft og Sony slipper sine nye konsoller. Etter det blir det nærmest umulig for Nintendo å henge med, ettersom Wii U vil være så mye svakere.

Dere har utviklet en Pro Controller, Nintendo. Hvorfor skal ikke da eiere av systemet deres få lov til å spille de heteste spillene for 2013? Spill som Bioshock Infinite, Tomb Raider, Splinter Cell: Blacklist, Crysis 3, Watch Dogs og Grand Theft Auto V er alle multiplatformspill laget av tredjepartsutviklere. Men de slippes ikke til Wii U.

Nå har jeg ikke spilt mange tredjepartsspill til konsollen, men har testet Mass Effect 3 og FIFA 13 på Wii U. Begge hadde store performance-problemer - i Mass Effect 3 virket grafikken generelt nedskalert, mens FIFA 13 sleit med bildeoppdatering og riving i skjermen. Med tanke på at maskinvaren er omlag seks år nyere enn konkurrentene, er det mildt sagt skuffende at spillene ikke flyter bedre på Wii U.

Flere utviklere har også uttrykt skepsis i forhold til maskinens kapasitet. Blant annet Crytek hevdet at Wii U ikke hadde kapasitet til å kjøre Crysis 3 - et spill som slippes til både Playstation 3 og Xbox 360. Det er nærmest uforståelig at ikke Nintendo kunne spe på med litt mer kraft enn de tilslutt endte opp med.

Greit nok. Nintendo trenger ikke kraft for å selge. Det er Wii et levende bevis på. De trenger heller ikke støtte fra tredjepartsutviklere. De lager tross alt de beste spillene selv - det har de alltid gjort. Spill som er bra nok til å holde fansen fornøyd. Er det noe historien har vist oss så er det at Nintendo kan gjøre akkurat som de vil. De går sine egne veier, og ofte lykkes de.

Mens Sony og Microsoft befant seg i en intens krig om å ha den kraftigste maskinvarene, var Nintendo innovative og introduserte bevegelsesspilling. Det var noe spennende, noe nytt. De lanserte maskinvaren som var rimeligst og produserte, og knuste like så greit Microsoft og Sony med overlegne salgstall i den syvende generasjonen. I tillegg tjente de penger på hver eneste solgte konsoll, mens sony og Microsoft brukte flere år på å gå i pluss. Hvordan kan man kritisere dette?

Selv om Wii har solgt bra, føler jeg at Nintendo mistet momentet de siste årene. Det var svak interesse rundt konsollen, og mange ventet på noe nytt... De holdt oss på pinebenken lenge, med flere forvirrende pressekonferanser og mye uklar informasjon. Men omsider lanserte Nintendo Wii U, den første 8. generasjonskonsollen. En konsoll som etter min mening burde ha vært sluppet flere år tidligere. Nok om det.

Lanseringsrekken var godkjent, skjermkontrollen responsiv og konsollen var stort sett morsom å bli kjent med. Men det ble ingen forelskelse. Etter en rask romanse med New Super Mario Bros. U, Zombi U og Nintendo Land blir konsollen på nytt stående urørt. Akkurat som om jeg venter på noe mer. Som om jeg venter på et spill som for alvor viser hva konsollen duger til.

Det er liten tvil om at et nytt Mario, Zelda, Metroid, Super Smash Bros og Mario Kart omsider vil dukke opp på konsollen. Men hva skjer i mellomtiden? Skal Nintendo-fans sprette champagnen over Pikmin 3 og Lego City Undercover, mens Playstation 3- og Xbox 360-eiere koser seg med alle de heteste tredjepartsspillene i tillegg til eksklusiver som Gears of War: Judgment og The Last of Us?

Som om ikke det var nok. Wii U byr ikke på det samme spenningsmomentet eller snakkisen som Wii, da sistnevnte ble sluppet og bevegelsesspilling var nytt. Det var noe helt friskt - noe alle ville prøve. I dag finnes det ikke et menneske på jorden (ok, jeg overdriver litt) som ikke har holdt en tablet, så den nye skjermkontrolleren er ikke nok til å gjøre konsollen interessant på egenhånd.

Nintendo burde være tydeligere på hva som kommer og hva vi kan forvente. Det er på tide å snakke om de mest etterlengtede og elskede seriene. Noe stort må slippes i år, 2014 er for langt unna - fans kan ikke leve på smuler i to år. Jeg forventer en god grunn til å spille på Wii U, annet enn en enorm skjermkontroller som jeg ikke helt ser poenget med ennå.

Det er mulig at vi har blitt for forskjellige. At vi har vokst fra hverandre eller at jeg ikke kaster meg over alle familiespillene deres. Jeg har jo tross alt blitt en kritisk grinebiter på 33 år. Men jeg er en kjernespiller, Nintendo. Og dere har sagt at dere skal ta vare på meg også.

Dere. Ikke jeg.

HQ