Norsk
"New" Nintendo 3DS XL

"New" Nintendo 3DS XL

Dette innlegget er kategorisert under: Nintendo, New 3DS, Konsoll

Jeg testet denne nye innretningen fra Nintendo en ukes tid - og selv om Kenneth Flage har anmeldt New Nintendo 3DS XL , så har jeg en mening som jeg blir nødt til å dele for å unngå psykisk sammenbrudd.

Jeg har skjønt at Nintendo har oppdaget at det er penger i å utgi konsoller - spesielt når de kan justere litt på en konsoll som allerede eksisterer, klistre på "new" på utsiden og selge det som hakka møkk. Det kan godt være at New Nintendo er en god go-to-konsoll om man skal investere i en bærbar enhet for aller første gang - men dersom du allerede har 3DS er det, slik jeg ser det, marginale fordeler å hente ved å oppgradere.

Jeg "oppgraderte" fra 3DS til New 3DS XL, og jeg må si jeg ble enormt skuffet. Det verste var egentlig at oppløsningen på skjermen var nøyaktig den samme selv om man har økt størrelsen på skjermen. Pikslene blir på størrelse med fluer og jeg klarte ikke nyte det relativt flotte visuelle inntrykket fra hverken Bravely Default eller Kingdom Hearts 3D: DDD. Det ble noe bedre når jeg holdt 3DS-en med langsynt-grep, men da forsvinner litt av poenget med større skjerm. Nå er jo dette ikke akkurat et argument for å ikke kjøpe New 3DS, det er et argument for å holde seg unna XL-varianten - med mindre du allerede ser dårlig og ikke syntes at synlige piksler er en ulempe.

Fordelene Nintendo reklamerer med er tvilsomme: En ny kontrollspak, C-spaken, er plassert over handlingsknappene - en plassering jeg aldri ble fortrolig med. Prosessorkraften har blitt økt, noe som korter ned lastetider i spill - men de er jo relativt korte allerede. Man har NFC støtte for amiibo-er - men hvem vet hva det er og bruker det jevnlig? Fordeler knyttet til å surfe på nettet eller å ta bilder kan man egentlig bare blåse i - hvem i alle dager bruker Nintendo 3DS som deres nettbrett eller kamera?

Jeg blir litt oppgitt over at alle fordelene Nintendo nevner knapt kan kalles fordeler i mine øyne. Heldigvis er overføring av data og spill en lek å få til, man bare følge konsollene sine gjennom TJUETO føkkings steg, samt sørge for å koble begge konsollene på Internett, for å kunne bruke sine nedlastede spill på den nye konsollen! Kommer du helskinnet gjennom denne prosessen så passer Nintendo godt på deg og sørger for at du må vente en uke før du kan flytte dataene dine igjen.

Som om det ikke var nok at overførsel av dine nedlastede spill og annen data er en ubegripelig møysommelig og unødvendig komplisert prosess, så er den ikke reverserbar. Det vil si, har du flyttet dine nedlastninger til "New" Nintendo 3DS, så får du aldri se dem igjen på en 3DS. Mange vil kanskje ikke syntes dette er et problem, men for meg som gjerne ville flytte tilbake til min gamle, trofaste konsoll - ble sparket i ansiktet gjentatte ganger av Mario og kompani.

Jeg syntes Nintendos nye konsoll er oppskrytt og jeg vil ikke anbefalt noen å betale 1700,- til 2200,- for å "oppgradere" til den nye maskinen. Selv om sporing av hodet for å gi bedre 3D-opplevelse er kult og fungerer til tider veldig bra - så er ikke dette med litt ekstra CPU, noen ekstra knapper og en merkverdig plassert spak nok til å forsvare en ny iterasjon av 3DS-konsollen. Jeg får nesten følelsen av at Nintendo har laget denne konsollen utelukkende for å håve inn gryn fra lettlurte og desperate Nintendo-fanboys.

HQ
EA Access er fantastisk!

EA Access er fantastisk!

Dette innlegget er kategorisert under: EA, EA Access, Microsoft, Streaming, Leie

Eller er det egentlig det? Jeg satte meg ned og undersøkte EA Access i håp om at jeg ville finne masse informasjon som ville bekrefte alle mine fordommer og negative tanker om tjenesten slik at jeg kunne forfatte en kort hat-blogg for å forberede alle på de massive ulempene dette vil føre til. Men argumentene mine ble ikke alltid bekreftet.

For de uinnvidde er EA Access, som i disse dager er i lukket beta, en abonnementstjeneste som gir mulighet til å leie tilgang til et knippe EA-utgitte spill. Detaljene rundt programmet til EA kan du lese her.

Slik situasjonen er nå har Microsoft inngått avtale med EA, mens Sony ikke ser verdien i EA Access. Det er kanskje ikke voldsomt overraskende at Sony avslår et slikt tilbud ettersom de selv er i gang med å utvikle et tilsvarende tilbud.

I utgangspunktet var jeg veldig negativ til ideen, men jeg syntes konseptet var en tankevekker. Vi har jo sett dette i andre bransjer som musikk og film - og da er det jo ikke unaturlig at man forsøker leie-modellen på spill. Det er jo heller ingen ulempe at EA frister med 10% rabatt på utvalgt digitalt innhold og muligheten til å laste ned og spille spillene fem dager før vanlig release.

I første omgang føler jeg ikke at dette er veldig forskjellig fra dagens Xbox Live og PSN+ tjenester. Selv om de tilbyr andre tjenester enn spill - så får man muligheten til å laste ned et spill eller to i måneden helt gratis - og spillet er tilgjengelig så lenge man abonnerer på tjenesten.

En ulempe jeg tenkte på med en gang er at EA kun er ett selskap. De mest populære streaming og leietjenestene i dag tilbyr innhold fra flere selskaper og svært få som jeg vet om inneholder kun egenprodusert innhold. Selv PSN+ og Xbox Live tilbyr spill fra andre utviklere og utgivere enn seg selv. men når sant skal sies, så er egentlig EA en samling av utviklerselskaper: Criterion, Dice, Ghost Games, Visceral, Bioware, EA Sports, Maxis og Popcap for å nevne noen. I tillegg har de opp igjennom tidene hatt avtaler med tredjepart utviklere der EA står for utgivelse av spillet som for eksempel Crysis-serien, Titanfall, The Secret World og Bulletstorm. Så det kan jo være EA kan tilby et bredt innhold selv om de i teorien er ett selskap.

Deretter tenkte jeg at det vil være usikkert hva slags innhold man får og hvor lenge det blir tilgjengelig. EAs Peter Moore har allerede lovet at hvelvet vil inneholde trippel-A titler og når spillene er lagt til hvelvet vil de ikke bli fjernet. Nå skal det påpekes at EA Access' brukervilkår spesifiserer at EA kan til enhver tid råde over hvilke spill som skal være en del av hvelvet, men det kan være at disse vilkårene endrer seg når tjenesten går ut av beta.

Om denne tjenesten slår godt an vil jeg ikke bli forundret om andre selskaper følger etter med sine egne leietjenester. Kommer vi til å få et sammensurium av leietjenester der man må betale 50 kroner i måneden til flere spillutgivere om man ønsker å være litt frempå i spillverdenen?

Når alt kommer til alt er jeg (og sikkert en del andre) interessert i nye prismodeller for spill. Det er ikke lenger slik at de fleste kjøper fysiske kopier av spill for å deretter oppbevare klenodiet i all fremtid slik at de i 2068 kan spille Final Fantasy VII enda en gang på en sliten PSOne som kun fungerer i en bestemt vinkel og med en god mengde gaffateip for å holde konsollen sammen. Flere går over til kjøp og salg av digitale produkter, og det vil nok være attraktivt å kunne leie spill man er usikker på fremfor å svi av 600 kroner på et bomkjøp.

Personlig liker jeg ikke helt usikkerheten involvert i å leie en uspesifisert samling med spill. EA står fritt til å inkludere og - til tross for deres utsagn - fjerne spill når det passer dem. Dette kan bety at jeg i praksis ender opp med å betale abonnementsavgift til EA mens jeg likevel må kjøpe for eksempel Battlefield 5 i butikken. I verste fall blir den også gjort gratis etterpå og jeg vil dermed ha betalt for noe jeg ikke visste ble gratis.

Uansett tror jeg at det kan bli spennende å se hvordan spillbransjen utvikler seg fremover - men jeg holder en knapp på at vi får en mer samlet tilbyder enn EA som så langt kun skal tilby litt av sitt innhold på én av konsollene i markedet i dag... Hvem av dere skal skaffe dere EA Access når det dukker opp? Eventuelt hvorfor skal du ikke skaffe deg det? Hva er dine argumenter?

HQ
Overvåkningshundene

Overvåkningshundene

Dette innlegget er kategorisert under: Watch Dogs, Ubisoft, Opplevelse

Jeg har vært litt stille nå en periode - men nå som sommeren nærmer seg og jobbens hektiske hverdag begynner å avta - så er tiden inne for å spille og skrive litt. Jeg skal innrømme at jeg har fått spilt et par spill siden januar, men det er ikke der fokuset mitt har vært dessverre. Som mange andre spilte jeg da for å slappe av - og tro det eller ei - men det å spille for å anmelde et spill føles faktisk mer som jobb enn underholdning. Det har dere kanskje selv erfart når man bestemmer seg for å skrive en brukeranmeldelse; det er en del arbeid å skrive en god og oppsummerende anmeldelse.

Uansett, det jeg ville skrive litt om var Watch Dogs og hvordan dette spillet har klart å omvende meg. Jeg startet spillet svært kritisk. Jeg likte konseptet som Ubisoft har introdusert, men følte at spillere verden over var snytt for grafikken de skrøyt av på E3. Ryktene om at Ubisoft hadde skrudd ned grafikken på PC-versjonen for å matche konsollene hjalp lite på innstillingen min, selv om Ubisoft har svart at dette ble gjort for å gjøre spillet mer stabilt og gi en bedre spillopplevelse.

Det hjalp heller ikke at jeg i starten følte at jeg ble druknet i ting som skjedde i spillet og at jeg til stadigheter ble forstyrret av mennesker fra Internettet som på død og liv skulle stjele hva enn jeg hadde av viktig informasjon på mobilen min. Muligens alle selfie-ene mine. Jeg er tilsynelatende like flink til å finne hackeren som angriper meg, som jeg er til å finne nøklene mine når jeg skal haste til T-banen for å rekke jobb. Hver eneste gang jeg blir hacket blir jeg avbrutt i å hindre kriminalitet, snikkikke på andre mennesker, gå til kafeen for en runde merkelig sjakk eller bare går rundt og hacker tilfeldige folk - noe som gjorde meg gretten.

Ikke nok med det så blir jeg gruset når jeg hacker andre: Jeg blir oppdaget merkunderlig raskt, hvorpå jeg umiddelbart får en form for panikk som får meg drept svært raskt. Om ikke den andre spilleren skyter meg i ryggen så vil jeg på rekordtid løpe utfor en kant og falle til min død. Hver. Eneste. Gang.

Likevel klarte jeg etterhvert å se hvor innholdsrikt og bra Watch Dogs egentlig er. Etter en svømmetur i en av Chicagos skitne vassdrag ble jeg imponert over hvor ekte vannet oppførte seg og hvor troverdig hele scenen var. I solnedgang og i uvær får man se denne digitale byen fra sine beste sider og det er mange ting som spiller bra sammen og gir et imponerende totalbilde.

Når det er sagt kan jeg ikke dølge det faktum at spillet gir deg en del merkelige opplevelser. Etter å ha fått et hjertelig takk fra offeret etter at jeg har pasifisert gjerningsmannen i en situasjon som med 95% sannsynlighet ville endt vesentlig verre, får sistnevnte åpenbart et illebefinnende i det han skal tusle avgårde for å handle en macchiato. Han snur seg, ser den bevvistløse mannen og roper overrasket "SOMEONE CALL THE POLICE!!! THERE'S A BODY OVER HERE!!!" før han løper panisk avgårde. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte - men heltefølelsen tok raskt slutt.

Spillet fortsetter å kaste slike små ulogiskheter på deg: Mennesker som ikke klarer å gå mellom en bil og en lyktestople ender opp i en evig sirkeldans. Hukommelsen til folkemassen er så dårlig at de kan skrekkslagne løpe vekk fra det samme like flere ganger. Stolper av tre deler seg alltid opp i like mange biter når du krasjer i de - og paller, tregjerder og en del andre gjenstander er tydligvis utrustet med en ladning nitroglyserin for å utrydde seg selv ved sammenstøt. Når du fullfører et oppdrag eller blir ferdig med å forfølges av politiet droppes bildeoppdateringen betraktelig slik at spillet hakker noen sekunder.

Trass i alle disse merkelighetene spillet byr på så blir totalopplevelsen veldig bra. Grafikken er for det meste svært pen og det har aldri vært mer herlig å se vinden blåse i trærne og rive i frakken din mens regnet øser ned. Aiden er nok kanskje ikke akkurat den personen som byr på seg selv - men karakterene rundt ham har mye karisma og igjen er totalbildet ganske bra. Selv folket i byen er mer unik enn hva man har sett i mange spill, siden man kan se informasjon om samtlige.

Jeg startet svært Watch Dogs svært negativ, men nå etter et ti-talls timer inn i spillet (jeg gjør _mange_ side-missions) er jeg blitt litt glad i byen og hva den byr på.

Forøvrig kan dere jo lese Mortens anmeldelse av Watch Dogs.

PlayStation 4 blir streamingkonge

PlayStation 4 blir streamingkonge

Dette innlegget er kategorisert under: PS4, Streaming, Hardware, E3

Sony har talt. PlayStation 4 er som mange forventet nå annonsert, og allerede ved juletider vil vi (eller i det minste noen) kunne ha en PS4 i stua. To relativt viktige punkter gjenstår likevel: Hvordan i alle dager ser konsollen ut, og hvor mye må jeg gi for å bli den stolte eier. For stolt eier blir jeg nok. Men vi får glede oss til GDC og E3 for mer info.

PlayStation Meeting 2013 fokuserte ikke særlig mye på hardware spesifikasjoner til konsollen. Vi fikk vite at det snakkes om en «supercharged» PC arkitektur med en x86-64-basert CPU (med åtte kjerner), en spesialisert GPU, 8GB med superraskt GDDR5 minne, mens en harddisk byr på lagringskapasiteten. Man har også videreutviklet DualShock-kontrolleren som nå ikke bare har et berøringspanel på midten av kontrolleren, men man har også inkludert hodetelefonutgang, samt et lys som brukes sammen med move-kameraet og en «share»-knapp. Dele-knappen gir gamere mulighet til å dele video med andre på en enkel og intuitiv måte, og opplastningen skjer i bakgrunnen, så du kan spille mer etter at du har delt.

Det Sony virkelig valgte å fokusere på var tjenestene rundt PlayStation 4, og her virker det som om Sony har hørt på alle klagene fra gamere og utviklere. Man får funksjoner som å kunne sette spillkonsollen i standby mens man spiller og man kan vekke den igjen raskt og være i gang med spillet i løpet av få sekunder - InstantOn funksjonalitet med andre ord. Nettverk og sosiale tjenester blir mye viktigere og det er også derfor man har introdusert en egen dele-knapp. Man kan også se på andre spille i real-time, og skulle de siste fast og ønske assistanse så kan du ta over kontrollen og hjelpe dem.

GaiKai som ble anskaffet av Sony viste også muskler som kan gi utrolig spennende resultater for spillopplevelsen. Om stua plutselig blir opptatt kan du i beste WiiU-stil streame PS4-spillet ditt til PSVita. Har du ikke PSVita vil GaiKai også kunne streame til nettbrett og mobiler. Sony har anerkjent at ikke alle PlayStation-eiere har en håndholdt-konsoll i tillegg. Og for deg som er litt nostalgisk er målet for GaiKai at man skal kunne streame PS1, PS2 og PS3 spill til PS4-maskinen - da ingen bakoverkompatibilitet for PS4 er blitt annonsert.

Man vil også tilby second-screen med spill, og det var ikke noe som tydet på at man var tvunget til å benytte PSVita til dette.

Sony har også sett at gamere ikke ønsker å sitte å se på oppdateringsprogresjonsbarer når man spontant har bestemt seg for å spille. Oppdateringer til spill, synkroniseringer og mer vil skje i bakgrunnen og belaste dedikerte prosessorer for dette. I tillegg vil GaiKai-teknologien sørge for at utålmodige gamere kan starte å spille spill mens de lastes ned, så etter man har klikket «kjøp» så kan man spille nærmest umiddelbart.

Det var også et litte kobbel med utviklere som stod for spillannonseringene denne kvelden.

Sony Japan Studio jobber med en tittel ved navnet Knack som involverer en liten søt maskin som kan bruke omgivelsene rundt seg for å skape en større og kraftigere maskin. Selv om det er et tegneserieaktig preg over grafikken på spillet, så ser fysikk ut til å fungere utmerket.

Guerrilla Games kunne avdekke Killzone: Shadow Fall som er fortsettelsen på den anerkjente franchisen deres. Grafikken var - om ikke banebrytende - svært imponerende og det skal bli spennende å se hva utviklerne får til med kraften og elegansen i PS4.

DriveClub fra Evolution Studios så også ganske imponerende ut. Her har man lagt særdeles mye energi i å gjengi biler på et absurd detaljert nivå. Evolution Studios har hatt dette spillet på planen sin svært lenge (rundt ti år) og det er først nå ideene de har kan komme til live slik de ønsker.

Sucker Punch kunne by på et nytt Infamous-inspirert spill: Second Son. Konseptet rundt det hele virket interessant og selv om man raskt kan få følelsen av at Cole MacGrath er tilbake, men denne gangen med flammer i kroppen.

Skaperne av Braid kunne vise frem litt av sitt nye spill The Witness. Dette ser unikt ut og skal by på hjernebry for de fleste. Hovedfokuset er rundt aha-opplevelsen man får når man har sittet med et problem en stund og i lengre tid ikke hatt noen idé om hvordan man skal løse det - før man plutselig får en åpenbaring, og løsningen er klar som dagen.

Capcom var ikke utelatt og de kunne presentere en ny tittel: Deep Down. Her ble vi presentert for riddere på jakt etter drager, og drager som spyr ut en fantastisk flott flamme for å stoppe dem.

Media Molecule kunne vise frem et nytt skulpteringsverktøy som man bruker med move-kontrolleren. De viste også frem et kreativt dukketeater som ble kontrollert med Move og som fremfor alt virket svært morsomt.

Blizzard var overraskende nok også med på konferansen og kunne annonsere at Diablo III ikke bare vil bane seg vei til Sonys nye generasjon - men vil også bli tilgjengelig for PS3-gamere også.

Activision og Bungie tok også turen innom og kunne vise enda litt mer av det sagnomsuste Destiny. Det var ikke mange sekundene med gameplay de kunne skryte av, men det kommer ut på PlayStation 4.

Ubisoft viste litt mer fra deres kommende Watch Dogs og dette blir også å finne på PS3 og PS4. Spillet ser fortsatt utrolig bra ut.

Square Enix kunne ikke være noe dårligere og viste frem grafikk motoren sin Luminous Studio og det ser jo fortsatt svært så flott ut. På tampen kunne de også fortelle at en ny Final Fantasy-tittel er under utvikling. Noe mer ble ikke sagt, annet enn at man burde følge med på E3.

Det var vel en rask oppsummering av hva jeg husker. Jeg må si at dette var en utrolig bra pressekonferanse og Sony ser ut til å ha vokst svært mye på erfaringene de har gjort seg med PS3 så langt. Ikke bare blir problemene til utviklerne tatt hånd om, men frustrasjonen for gamere blir tatt på alvor. Om Sony klarer å holde disse løftene de kommer med, og samtidig få ut litt mer informasjon rundt hvorfor PS4 er så unik og bra som de mener - så er de på god vei til å ta igjen et hvert forsprang som de andre konsollene tidligere har hatt.

Slik jeg ser det nå, så har Nintendo et alvorlig problem med WiiU. Ikke bare er den fantastisk underdimensjonert for neste generasjon - selv om de ikke har tenkt å være best på grafikk. Konsollen til Nintendo trenger et eller annet som gjør at konsollen blir unik og føles ny ut. Det kan bli en tøff kamp for Nintendo fremover.

Ellers blir det svært spennende å se hvordan Microsoft spiller kortene sine. Noen mener at det ikke er snakk om mer en 6-8 uker før Microsoft velger å i det minste legge noen av kortene på bordet. 2013 (eller muligens 2014 for Europa, som vanlig) kan se ut til å bli året da de nye konsollene endelig kommer.

PS! Beklager for rare setninger eller andre skriftlige problemer. Klokken er litt sent, så hodet mitt jobber litt sent.