Norsk
Blog

Musikken fra forrige spillgenerasjon

Jeg tenkte egentlig å lage en liste over «forrige generasjons beste spillmusikk», men det følger alltid så mye krangling med sånne lister. Dessuten avhenger sangvalget veldig av hva man synes fenger akkurat i det man skriver, samt av hvilke musikkminner man klarer å riste ut av hukommelsen for øyeblikket. Forøvrig har jeg til gode å spille spill som Twillight Princess og Halo 3 som jeg kanskje burde ha spilt hvis jeg skulle laget en skikkelig liste. Jeg har imidlertid funnet en løsning: Jeg feiger ut.

Dette er en liste over sangene som definerte forrige generasjon for min del. Det er ikke sangene jeg synes er best, heller ikke nødvendigvis de jeg liker best, men det er disse sangene tankene går til når jeg tenker på PS3/360/Wii-generasjonen. Spesielt PS3, som var den eneste av konsollene jeg hadde over en lengre periode.

Leave You Far Behind - Motorstorm (LENKE)
Sett i ettertid, var «I wanna take you on a roller coaster» en usedvanlig passende åpningsreplikk for Motorstorm. Det var det første spillet jeg kjøpte til PS3, og dermed også det første nestegenerasjonsspillet jeg satt klørne i. En fin måte å starte generasjonen på, og en sang som vitner om et av de mest stemningsfulle lisensierte soundtrackene noensinne.

Wings of Kynareth - Elder Scrolls IV: Oblivion (LENKE)
Et annet startskudd for forrige generasjon var øyeblikket da man gikk ut av fengselet og så den vide verden som er Elder Scrolls IV: Oblivion for første gang. Det er mange sanger fra spillet som sender tankene rett tilbake til å vandre rundt i Cyrodiil, men Wings of Kynareth er den fineste, synes jeg.

Lave Theme - Super Stardust HD (LENKE)
Det er gått syv år siden lansering, men Super Stardust HD er fortsatt blant de første spillene jeg tenker på når noen nevner PlayStation Store. Det er en av de første virkelig gode flerpillersopplevelsene i PlayStations online-butikk, og et av veldig få spill jeg har kjøpt soundtracket til. PixelJunk Monsters tok nesten denne plassen av nøyaktig samme årsaker, men mangler en enkeltmelodi som skiller seg ut slik temasangen til den første planeten i Super Stardust HD gjør.

Gusty Garden Galaxy - Super Mario Galaxy (LENKE)
Ved siden av å ha et enormt kreativt banedesign, er musikken noe av det som gjorde Super Mario Galaxy til et av de aller beste spillene på Wii. Mario hadde nemlig blitt påspandert et orkester, og det lyder slettes ikke dumt når man svever rundt mellom galakser og planeter.


Still Alive - Mirror's Edge / Portal (LENKE) (LENKE)
Still Alive fra Mirror's Edge og Still Alive fra Portal er to svært forskjellige sanger, men har det til felles at de tar spillene de hører til på kornet. Still Alive fra Portal er en overaskende smart og morsom tekst sunget til en beskjeden melodi - litt som det tilsynelatende alminnelige, men geniale Portal. Still Alive fra Mirror's Edge er på sin side en vakker sang som er fullstendig fri for substans. Begge spillene var svært spesielle opplevelser, og når de deler samme navn passet det ekstra fint å forene de under samme punkt.

One Final Effort - Halo 3 (LENKE)
Husker du da jeg skrev at jeg ikke hadde spilt Halo 3? Vel, lydsporet har gjort noe så sjeldent som å gjøre seg bemerket utenfor spillet. Foruten at sangen viderefører seriens allerede fantastiske temasang, har "One final effort" en åpning man virkelig får frysninger av. Lurer på hva som faktisk skjer i scenen der soundtracket brukes...

Nate's Theme - Uncharted-serien (LENKE)
Lucasarts sitt musikkstudio Skywalker Sound har vært opphavet til lydsporet til flere klassiske filmer og spill, og Uncharted 2 er et av de senere i rekken. «Nate's theme» er nokså forskjellig fra den sammenlignbare temasangen til Indiana Jones, men nesten like minneverdig. Så gjenstår det å se om vi får høre mye mer av Nate sin melodi på PS4.

Old Snake - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (LENKE)
Metal Gear Solid har hatt sine minneverdige sanger gjennom tidene, og Metal Gear Solid 4 var neppe noe unntak. Den klassiske «game over»-melodien var kanskje fjernet (med noen unntak), men komponist Harry Gregson-Williams gjorde et så gjennomført arbeid at det ikke spilte mye rolle. Old Snake er den mest hjerteskjærende melodien som hjemsøker meg den dag i dag, og som spilles av i hodet mitt hvis jeg går gjennom en gravlund. Hjelp.

The Warhawk - Warhawk (LENKE)
Warhawk skulle egentlig være et flyspill à la PS1-tittelen med samme navn. Det endte imidlertid med å bli en mer Battlefield-aktig opplevelse, og i den prosessen ble haugevis av musikk skjøvet bak kulissene. Warhawks klassiske krigstrommer ble reservert til spillets menyer, der utvikleren valgte å veksle på musikken for å gi den eksponeringen den fortjente, samtidig som vi fikk små utdrag av sangene når slagene virkelig hetet seg opp.

Home in Florence - Assassin's Creed 2 (LENKE)
«Home in Florence» er noe mer ambient enn de andre valgene på listen, og det samme kan vel sies om resten av AC-lydsporet. Etter årlige utgaver og tendenser til melking ved flere anledninger har jeg sett meg litt lei på leiemordere i finstas, men allikevel er denne sangen et av mange gode minner fra serien.

Flat Out - Gran Turismo HD Concept / Gran Turismo 5: Prologue (LENKE)
Gran Turismo treffer sjeldent altfor godt med musikken som spilles av under selve bilkjøringen, men menymusikken er alltid i særklasse. Ditto «Flat out», som var i begge smakebitene vi fikk på Gran Turismo 5, på tross av at den ikke var med i selve hovedretten. Synd, da den ga mersmak.

Korthos Sector: Deep Space Jams 6 - Ratchet and Clank: A Crack in Time (LENKE)
Smooooth. Det var på tide at Ratchet and Clank fikk sin egen radiokanal i ekte GTA-stil, og selv om man merket at budsjettet til de to romheltene ikke dreide seg om de samme pengesummene som gangsterne i Grand Theft Auto fikk rutte med, var det i hvert fall én ekstremt fengende sang å spore på radioen. Denne.

Theme Song - Grand Theft Auto IV (LENKE)
Og siden vi først har nevnt GTA, er det kanskje på sin plass å ha det med I selve listen. Jeg er litt usikker på om denne sangen egentlig heter "Theme song", men samme kan det være, ettersom man allikevel kommer som en ny mann til en ukjent by når man hører denne melodien strømme ut av TV-høyttalerne. GTAIV satt stemningen fra første stund, og temasangen huskes

New Delhi Dawn - LittleBigPlanet (LENKE)
LittleBigPlanet har et helt fantastisk lisensiert soundtrack. Husker jeg ikke helt feil, snappet det opp prisen for årets musikk her på GR, sammen med flere andre vel fortjente priser. Lydsporet er ekstremt bredt, og har bevist seg verdig til å dekke de millionene av scenarier som er blitt laget av brukere gjennom årene. New Dehli Dawn er min personlige favoritt, men det hadde ikke vært feil med andre navn på listen.

Øvrige sanger
Blinded by Light / Saber's Edge / The Promise - Final Fantasy XIII
Heavy Rain - Painful Memories
Sailing on the Wind - Flower
Apotheosis - Journey
Firestorm - LAIR
Paradise City (Guns N' Roses) - Burnout Paradise
Kinetic Harvest - Shatter
Dogfight - Ace Combat: Assault Horizon
Exceeder (DJ Mason) - WipEout HD
Adventure - FEZ
Never Surrender (Combichrist) - DmC: Devil May Cry
Melodie - PixelJunk Monsters
Temasang - Buzz! Quiz TV
Sector Sweep - The Orange Box (Half-Life 2)
Ending Song - Ratchet and Clank: Tools of Destruction
Liberty - Gran Turismo 5, XMB-musikk - GT HD Concept

Det var det. Det vil si, egentlig ikke, men det er disse valget falt på i første omgang. Det er haugevis av spillmelodier som har festet seg på hjernen i løpet av de forrige årene, og selv om jeg har tatt meg en stund på å fremkalle dem i anledning denne listen, tviler jeg på at jeg husker alle. Spill som fortjener en del av æren, men som ikke ble nevnt av diverse grunner, er:
Bioshock, The Last of Us, Deus Ex: Human Revolution, Read Dead Redemption, Fallout 3, Skyrim, Grand Theft Auto V, Heavenly Sword, Modern Warfare 2, Final Fantasy XIII-2 og sannsynligvis mange flere.
Hvilke sanger forbinder dere med forrige generasjon?

HQ