Norsk
Blog
Propaganda i barneoppdragelsesprogram?

Propaganda i barneoppdragelsesprogram?

Skrevet av Dead Gamer den 23 september 2010 klokken 13:12

Ja, nå står ikke verden til påske, eller eventuelt halloween med tanke på tiden av året vi er i. Ikke nok med at det er enkelte spor av propaganda i nyheter og aviser, men nå har de svarten meg startet i program om hvordan oppdra ungene dine bedre også! Tror du meg ikke? Vel, bare les videre du, så skal vi se...

I går startet Jo Frost, bedre kjent som Supernanny (eller som jeg liker å kalle henne, suppenanny), sin nye serie med navn "Ekstrem Oppdragelse" der hun ikke bare gir unger med ADHD eller med dårlig oppdragelse en skammekrok og streng disiplin, men også tips til foreldrene som ser på. Og da spesielt angående dataspill i denne første episoden. I episoden som ble sendt den 22 september 2010 fokuserte hun nemlig sterkt på at TV-spill tar alt for mye av fritiden til barn nå, og at voldelige spill gjør barn mer følelsesløse. Men la oss ta en titt på hvordan hun testet dette:

Først tok Frosty the Snowgal og visst nok en ekspert på voldelige media rundt 40 barn som de satte med hver sin laptop i et stort lokale. 20 av barna fikk spille et "krigsspill" mens de 20 andre fikk spille et "fredelig" fotballspill. Etter 20 minutter ble barna avbrutt og fikk se på nyhetsklipp forhåndsbestemt av foreldrene for å se hvordan de reagerte på ekte vold etter å ha spilt spillene. Ingen av barna så ut til å reagere på klippene, mens datamaskinen mente på at de voldelige spillene gjorde barna mer ufølsomme for virkelig vold. For datamaskinen lyver aldri, eller hva? I den neste testen tar "spilleksperten" barna med seg en og en inn på et lukket rom for å snakke med dem om hvilke spill de liker. Mens han snakker tar han med vilje og velter over koppen han har pennene sine i, og med det "viser at alle barn som har spilt voldelige spill nekter å hjelpe han med å plukke opp fordi de er så følelsesløse", mens alle fotballspillerne er "snille gutter som plukker opp pennene til den snille forskermannen". Iallefall er det slik det ser UT, men hva er det som egentlig skjer?

Etter nøye analyse (fordi jeg har for lite å gjøre mens vi tar trashmobs i ICC på World of Warcraft) har jeg kommet fram til konklusjonen om at dette helt klart er propaganda for å få foreldre til å la barna sine spille mindre. La oss se litt nærmere, denne gangen med lupe:

Når barna spiller spillene får man se et lite klipp ifra spillene de spiller. Dette såkalte førstepersons krigsspillet som noen av dem spiller er helt klart et FLY-SPILL (en helt annen sjanger), og som vi alle vet er et fly-spill ikke spesielt voldelig relativt sett. Man flyr mest rundt og skyter litt laser eller kuler på andre fly, og det er SVÆRT sjeldent man faktisk får se noe blod eller mann til mann vold. I tillegg ser man at disse spillene nok er et par år gamle på grafikken, og siden det ble for mye lagg av små detaljer på den tiden er det enda mindre sannsynlig at dette spillet ikke er så voldelig som de skal ha det til. En annen ting er at fotballspill er alt annet en fredelig, noe enhver person som har sett fotball eller har spilt et fotballspill burde vite. I et hvert vanlig fotballspill kan man takle hvem man vil, gå rundt å ødelegge så mye som mulig for de andre spillerne, samt sende baller susende rett inn i publikumet på tribunen. Det virker da minst like voldelig som et fly-spill, syns du ikke?

I neste delen av prøven skulle de teste følelsene til barna, og hvordan de reagerte til klipp av ekte vold etter å ha spilt voldelige spill eller fotballspill. Her det noe muffens med tanke på klippene de får se, da det ikke er noen klipp med direkte vold. Man får se en mann som avfyrer en bazooka, en annen mann som blør ifra hodet og en fyr som kaster en bruskasse på en brennende bil, men man får aldri se noen direkte tilfeller av person mot person vold utifra det seerne fikk se. Og da kan det vel tenkes at de "voldelige" spillene isåfall bare gjør barna mindre redd for disse scenene, men ikke mindre tolerant ovenfor vold? Og i så fall, er ikke det en positiv ting? De såkalte bevisene på at barna har mindre følelser er en pulstest via datamaskin, men de spør aldri barna selv hva de syns om disse klippene. Og hvordan kan de vite hva barna EGENTLIG mener om det de ser uten å faktisk ha spurt dem? Hvis det er slik at barna ikke er blitt mer tolerant mot vold, men likevel mindre redd for disse scenene slik som jeg skrev det tidligere, kan det være det som er årsaken til at de ikke får høyere puls av å se disse klippene. Dette er rett og slett en for lettvint analyse, og man kan jo faktisk dra det til at det er rent populistisk.

Men de mest åpenbare bevisene kommer først under den siste prøven: Barna kommer inn på enerom med "spilleksperten" for å snakke om ting og tang. Han spør en god del av dem hvilke spill de liker, og tror du ikke alle barna som spiller flyspillet har Call of Duty på lista si over yndlingsspill. Men skulle ikke dette være en test der IKKE voldsspill-utsatte barn fikk spille disse spillene, og ikke barn som ALLEREDE var utsatt for voldelige spill, for å se effekten av 20 minutter med voldelige spill? Uansett: Under intervjuene skal denne "forskeren" velte over koppen sin med penner for å se hvem av barna som hjelper han å plukke opp, og dermed skal han se om voldelige spill gjør barna mindre empatiske/hjelpsomme. Men her er det virkelig at det blir åpenbart at dette er propaganda:

For når han velter over koppen mens han snakker med barna som spiller fotball-spill REISER eksperten seg opp for å plukke opp pennene, og dermed ser barna at han kunne trenge hjelp, og tilbyr seg å hjelpe.

MEN når han snakker med barna som spiller krigsspill velter han over koppen, MEN BLIR SITTENDE i stolen og fortsetter å skrive med penna han hadde i hånden for øyeblikket, noe som indikerer at han har tenkt til å plukke opp pennene senere, og dermed tenker ikke barnet på å plukke opp når ikke en gang han som veltet koppen gidder å gjøre det.

Så med litt sunn fornuft og et analytisk blikk kan man lett finne propaganda og lurerier i TV-programmer. Men ikke ta mitt ord for at det er en uglekirkegård i mosen av dette programmet, her er en link til klippet: http://www.youtube.com/watch?v=n53EFYgQpPE

Spørsmål til dere lesere:

-Hva syns dere om propaganda?
-Oppdager du noen ganger propaganda?
-Hva syns du om suppenanny?
-Hva tror dere om dette klippet? Propaganda eller sannhet?
-Har du noen merkelige kallenavn på kjendiser?

Så ha en fin dag, men husk: alltid se med et kritisk øye og med et fornuftig selvtenkende sinn på slike programmer!

HQ
Sonisphere 2010 og Svensk Ferie

Sonisphere 2010 og Svensk Ferie

Skrevet av Dead Gamer den 12 august 2010 klokken 13:56

Hallo igjen! Nå er jeg tilbake ifra min ferietur i de svenske byer og skoger for å se Iron Maiden og mange andre band live på Sonisphere festivalen, og med meg tilbake har jeg et par anmeldelser av konsertene og noe info om turen.

Jeg får starte med å si at det ikke var lett for en Bodø-væring og hans familie å komme seg til Stockholm via bil. Ikke nok med at det er langt å kjøre, men vi fikk noen hinder på veien også.

De første dagene gikk greit i et ganske rolig tempo og med overnatting på den svært hyggelige campingplassen i Skellefteå. Men man kunne jo ikke holde seg på en nordsvensk campingplass hele sommeren med den flotte festivalen nede i sør, så etter et par dager begynte vi å kjøre nedover mot Stockholm. På veien måtte vi ta en overnatting i Sundsvall, og vi hadde forhåndsbestilt en hytte på Fläsians Camping & Stugor, men det var nok det dummeste vi har gjort på en stund. Det første vi møtte når vi gikk inn i den litt vel lille hytta var et svært dødt saksedyr hengende på senga (samt at hytta ikke var vasket, med ketchupflekker i vinduet med mer). Det endte opp med at vi forlangte pengene våre tilbake og sjekket inn på Best Western-hotellet i nærheten istedenfor. På veien fikk jeg forresten også kjøpt en del spill, inkludert Need For Speed: Most Wanted, Ghostbusters og det sjeldne Amplitude, så ikke bli overasket hvis anmeldelser av noen av disse spillene dukker opp.

Men vi er vel ikke her for å snakke om camping, gamle spill og ferie, nei, dette skal jo handle om konsertene i Stockholm, og da spesielt Sonisphere 2010! Snakker om møkkafest. Nei, ikke sånn, bandene og maten var bra, men det var så mye gjørme at man kunne drukne i det! Men mer om det senere, nå for minianmeldelser av konsertene!

Konsertene blir rangert på en skala ifra 000 til 666.

Gröna Lund: The Cult

Dagen før Sonisphere spilte The Cult på fornøyelsesparken Gröna Lund i nærheten av der vi bodde, så vi bestemte oss for å se dem i tillegg. Og de gjorde en god jobb! Energien deres var på topp, og mange låter var faktisk spilt mye raskere enn på platen (eks. Here Comes The Rain). Dessverre var lydteknikerne ikke av den beste sorten, og noen ganger falt mikrofonen til Ian ut under sangene, noe som var litt irriterende. Ekstranummerne var She Sells Sanctuary og Love Removal Machine, så det var berre lekkert. Et flott show!

555

Oppvarming 1: Warrior Soul

Sonisphere 2010, dagen etter, startet med det som best kan beskrives som et Hardcore-Punk-Metal band, uten så mange overraskelser. Bandet gjorde en flott og energisk opptreden, og låtene var kanskje ikke noe man husker i ettertid, men der og da var de harde og gode. Alt i alt en flott oppvarming.

444

Oppvarming 2: Imperial State Electric

Bandet etterpå derimot, Hellacopter-frontmann Nicke Anderssons nye band, var mer som en dårlig spøk og et smekk i ansiktet med en gummihanske. Her ble det servert slappe coverversjoner av Cheap Trick-låter og andre låter som hørtes ut som om de ble laget på et nachspiel for en uke siden. Flaut og traurig.

111

Anthrax

Heldigvis ble stemningen litt bedre da Anthrax, sammen med deres gamle vokalist Joey Belladonna ifra bandets glansperiode på midten av 80-tallet, kom på storscenen. Her ble det servert flott stemning, alle de beste låtene, en forlenget versjon av Indians med en Dio-tributt blandet inn og masse artig snakk mellom låtene. Joeys stemme er dessverre ikke den samme som for 25 år siden, men alt i alt gjorde bandet en knalljobb.

555

Hammerfall

Bandet som skulle ta over for Heaven and Hell på konserten etter Dios tragiske bortgang gjorde derimot en halvgod jobb. Det var masse lydproblemer som ødela svært mye, så det endte opp med at jeg gikk å spilte Guitar Hero 6 på en demo-bod istedenfor. Sikkert morsomt for fansen, men for en som hører dem for første gang live var det ikke akkurat noe som fikk meg til å ville høre mer.

333

Slayer

Slayer derimot, ooh dæven! Snakker om råbra opptreden! Lyden var nesten perfekt med deres mur av Marshal-høyttalere, alle de største låtene deres ble spilt og stemmen til Tommy Araya er like flott som for 30 år siden. Det eneste som jeg stusset på var at de hoppet over sluttsoloen i Raining Blood og blandet heller sangen med neste låt, men utenom det var det rett og slett praktfullt. Slik skal man spille et liveshow!

666

Dessverre ble jeg svært sliten i ben og rygg av å stå i 6 timer i strekk, og måtte se meg nødt til å gå til bilen for å få slappet av skikkelig før Iron Maiden. Å sitte i gresset var utelukket med tanke på alt regnet og gjørmen som gjorde det til et rent selvmord og sette seg ned. Dette betydde at jeg gikk glipp av Iggy Pop og Alice Cooper, noe som var svært synd, da jeg hadde gledet meg veldig til å se dem live. Men med tanke på at det nå regnet mer enn i monsunsesongen nede i hutaheiti og at jeg knapt greide å stå oppreist fristet det ikke så mye å gå tilbake til festivalområdet. Men en times tid før Iron Maiden hadde regnet roet seg, og det var på tide å gå tilbake til det som for noen timer siden hadde vært en gressfylt park.

Mötley Crüe

På vei inn igjen på festivalområdet spilte glam-rockerne på scene 2. Siden jeg bare fikk med meg en liten del av deres konsert skal jeg ikke sette noen karakter, men det hørtes ut som om de hadde gått ifra pop-metal til mer heavy-metal iløpet av årene, og de hadde faktisk skikkelig growling i en av sangene deres. Ikke verst.

-

Men så kom svaret, var all denne ventingen i gjørme, øl og rølpete oppvarmingsband verdt det for å se Iron Maiden? Svaret er... nei.

Iron Maiden

Du ble overasket nå, eller hva? Vel, for å være ærlig var det faktisk en ganske så dårlig jobb Bruce, Nicko og resten av gjengen gjorde med denne konserten. Ikke nok med at majoriteten av låtene som ble spilt var hentet ifra det ikke så veldig gode "Brave New World"-albumet, men det var også veldig få av de gode gamle klassikerne. Her var det verken Aces High, 2 Minutes to Midnight, The Trooper eller Run to The Hills, men derimot No More Lies og The Wicker Man. Greit nok, de spilte slike klassikere som Fear of The Dark, Iron Maiden, Hallowed Be Thy Name og The Number of The Beast, men når halvparten av soloen i Number of The Beast ble hoppet over til fordel for en eneste lang note og trommespillet ikke er det samme som på platen kan ikke det fancye sceneshowet redde konserten. Snakker om skuffelse.

400

Skuffet etter Maidens mangel på knallåter framført gikk alle vi 50.000 betalende samtidig mot utgangen, med "Always Look At The Bright Side of Life" spillende på høyttalerne i bakgrunnen. Gjørma var så dyp at flere mistet skoene og jakkene ble fylt med møkk, og den eneste grunnen til at det ikke endte med at alle ble til store gjørmekaker var alt regnet som ikke greide å holde noe tørt. To dager senere (etter mye dusjing blant annet) begynte hjemturen.

Men på hjemreisen skjedde det forresten det merkeligste jeg noen sinne har opplevd. Midt ute i den svenske ødemarken var det et skilt som sa "Welcome to China", med en stor kinesisk borg rett ved siden av. Dette var ikke bare en billig kopi av kinesisk kultur eller noe, nei, dette var faktisk et genuint kinesisk tempel med store statuer, en diger borgplass, samt spa og hotell-service. Så hvis du kjører mot Stockholm og vil få deg en skikkelig mindfuck eller en eksotisk hotellopplevelse, stikk innom Dragon's Gate, spa og hotell. Virkelig en opplevelse som man husker i ettertid!

Så alt i alt var det en morsom nok ferie, men gud bedre hvor Iron Maiden skuffet. Jeg har forresten også funnet ut at det svenske Aftonbladet har noen av de verste musikkjournalistene i verden. De mente at Maiden spilte knallbra, og at de ga fansen "ikke det de ville ha, men det de tålte", samt at "Number of the Beast kunne bare glede nostalgiske fjols som ikke hadde kjøpt en ny plate med bandet siden 1988". Fail.

Karakterer for alt:
Overnatting:
Skellefteå Camping: 9/10
Fläsians Camping & Stugor, Sundsvall: 1/10
Best Western Baltic, Sundsvall: 9/10
Castanea Hostel, Stockholm: 7/10

Konserter:
Warrior Soul: 444/666
Imperial State Electric: 111/666
Anthrax: 555/666
Hammerfall: 333/666
Slayer: 666/666
Iggy Pop: ???
Alice Cooper: ???
Mötley Crüe: Bedre en vanlig
Iron Maiden: 400/666

Diverse:
Aftonbladets musikkjournalister: 2/10
Dragon's Gate: Lolwtf/sinssykt
Ikea: 4/10 (masse kjedelig trasking og shopping, men billig og god nok mat)
Guitar Hero 6: 4/5 flammer (ser ut til å bli morsomt, men superkreftene kan gjøre alt litt vel lett)

Spørsmål til dere lesere

-Hva syns dere om bloggen?
-Hvordan var ferien deres?
-Fristet det å se noen konserter i sommer/høst?
-Hva er det merkeligste dere har opplevd?
-Hvem faen ER egentlig Askil Holm?

Uansett er det fint å være tilbake i gode gamle Norge, med internett og ikke fult så latterlige musikkjournalister, og ikke minst fint å være tilbake her på Gamereactor!

HQ
Holiday in The Sun... in Stockholm

Holiday in The Sun... in Stockholm

Skrevet av Dead Gamer den 1 august 2010 klokken 17:23

I de nærmeste 2 ukene kommer det ikke til å bli noen kommentarer, anmeldelser eller blogger ifra meg. Jeg skal nemlig dra til det som muligens blir den beste rockefestivalen noensinne!

For en god stund siden så jeg at Iron Maiden skulle spille i Bergen, og siden jeg er en stor fan fikk jeg veldig lyst til å dra. Men når jeg sjekket for billetter fant jeg ut at det var noe bedre enn en Iron Maiden-konsert som ble arrangert i August. Nemlig Iron Maiden, MED Slayer, Alice Cooper, Iggy Pop, Anthrax, Heaven and Hell og Motley Crue på en og samme dag i Stockholm, til samme prisen som Maiden-konserten i Bergen! Valget var simpelt, og billettene ble kjøpt. Imorgen begynner den lange kjøreturen. På veien kommer vi også til å se The Cult live på et tivoli i nærheten av Stockholm, så det e berre lekkert.

Som sikkert mange vet døde jo dessverre Dio, vokalisten i Heaven and Hell, ganske nettopp, så istedenfor spillet det svenske bandet Hammerfall som oppvarming for Iron Maiden. Jeg har hørt at Hammerfall skal være ganske bra, men jeg ville heller ha sett Dio og co. live. Triste greier med alle disse gode artistene som dør nå tildags...

Men jeg får vel komme tilbake til det positive. I går hadde min mormors søster 50-årsdag, og jeg ble bedt om å opptre med slagverk, og jeg må si at det gikk ganske bra, spesielt med tanke på at dette er første gangen jeg har opptred foran en folkemengde i hele mitt liv. Først spilte jeg og min søster Halleluja med Leonard Choen, der hun spilte keyboard og sang, og jeg spilte mitt egenkomponerte trommespill til sangen. Etterpå spilte jeg og min mormors søsters sønn (forvirrende nok for deg?) Back in Black med AC/DC, der han spilte gitar og jeg trommer. Det gikk bra helt til han glemte hvordan man spilte brua mot slutten av sangen, men det gjorde ikke så mye. Uansett var det morsomt å opptre, og jeg får vel prøve å lage et band eller noe når jeg kommer tilbake ifra ferien.

Det var vel det meste jeg hadde å si... åja, når jeg får kommet meg hjem og spilt det ferdig kommer en anmeldelse av Overlord II. Uansett får dere her på Gamereactor ha en videre fin sommer, og jeg kommer tilbake om en to ukers tid. Sees da!

Her er en sang som muligens passer til bloggen. Med untak av teksten, selvførgelig: http://www.youtube.com/watch?v=gXN9acC9edU

Helvete Fryser Over! (Rage Against RB)

Helvete Fryser Over! (Rage Against RB)

Skrevet av Dead Gamer den 19 juni 2010 klokken 01:16

ADVARSEL: Denne bloggen er svært overdrevet og alt snakket om selvmord og jordens undergang burde ikke bli tatt så veldig seriøst.

Nå står ikke verden til påske. Ikke nok med at vi har krig, terrorisme, konflikter, idiotisk politikk som ikke går noen steder og en middelmådig E3-messe uten noen særlig store overraskelser. Neida, nå har Harmonix bestemt seg for å voldta sjelen til det beste spillet deres, pisse på liket og brenne det i et spyrosa bål.

Hva er det som har fått meg til å nesten henge meg med ti kniver i halsen og hagleskudd i hodet?

MILEY FUCKING CYRUS DLC PAKKE TIL ROCK BAND 2!

Ja, du leste riktig, kjerringa som har torturert oss med Hannah Montana (som kommer fint på 2. plass over mest forhatte artister på min liste) skal nå komme å ødelegge det lille av verdighet som er igjen i Rock Band 2 etter den forkastelige Lady GaGa-pakken.

Men ikke nok med at de slenger dritten i trynet på oss med en liten avatar fra helvete av den svært stygge ungjenta på forsiden av rockband.com, neida! De har reklame for Miley Cyrus konserter rundt om kring på siden, og de er frekke nok til å påstå at (jeg sitererer:) hennes millioner av fans nå kan oppleve hennes morsomme og catchye musikk i Rock Band. Morsom og catchy, du. Jeg får lyst til å spy pare jeg hører det navnet som høres mer ut som vaniljesaus som blir gulpet opp i magesyre en noe annet. HVA HAR SKJEDD!?

Hvordan har Harmonix greid å synke så lavt? Hvordan kunne de til nå beste musikkspillskaperne finne på å legge til slik rølpete pop i et spill som handler om ROCK!? Ikke engang BAND HERO var så langt nede på bøtta som denne pakken er. Dette er rett og slett slutten på musikkspill som vi kjenner det, og før Rock Band 3 kommer er jeg sikker på at vi kommer til å oppleve enda mer av denne horrible tragedien. Snart blir vi oversvømt av Taylor Swift, Jonas Brothers, Justin Bieber og gudene vet hva, jeg kan kjenne det på meg. Det faktum at disse folkene greier å legge ut en Miley Cyrus pakke og forventer at folk skal ta det serriøst nok til å kjøpe det viser bare hvor sinnssyke de er. De har irritert en gang, de kan gjøre det igjen.

Men ikke ta mitt ord for at dette er det verste som noen sinne har skjedd musikkspillhistorien! Her er et par utdrag fra kommentarene til brukerne på Rock Band-forumet:

"The worst songs to ever be put in to rockband" -bandok

"The first DLC with no purchases since the F***ing spongebob DLC!" -dmwmtwgf2

"You know what I like about this? It's just DLC, so you don't HAVE to get it if you don't want to." -aretiredsuperhero

"Please tell me this is some sick joke." -Idiosyncrasies

"how did they even think of doing this its HORRIBLE." -argan1996

"sigh sigh sigh sigh sigh sigh" -MetalLover567

":(" -Thomas1254

"Without a doubt the most hilariously bad week of dlc that I've been around for" -MattDamon66

Så hva er egentlig meningen med denne bloggen? Å advare dere mot møkka som kommer. Ikke last sangene ned, ikke la småsøsknene deres laste dem ned, ikke la vennene deres laste dem ned og ikke la noen andre laste dem ned hvis dere kan hindre det. For vist Harmonix tror at slikt selger kommer det flere pakker, og vil du virkelig ødelegge Rock Band med å gjøre det om til Suppepop Band?
Hvis du faktisk liker Hannah Montana/Miley Cyrus sier jeg fortsatt: Ikke kjøp denne pakken! Slike sanger er gørrkjedelige å spille, så hvis du vil ha Hannah Montana på musikkspill, kjøp Disney Singalong eller noe i den duren.

Puh, det var godt å få ut raseriet!

Kort oppsummert: Ikke last ned suppepop på et spill som heter Rock Band. Punktum.

PS: Jeg håper ikke jeg misledet noen til å tro at Rage Against The Machine: Rock Band ble laget med den tittelen.

Kilde: http://www.rockband.com/zine/miley-dlc

Guide: Hvordan Gi Konstruktiv Kritikk

Guide: Hvordan Gi Konstruktiv Kritikk

Skrevet av Dead Gamer den 16 mai 2010 klokken 23:30

I disse tider blir kritikk slengt rundt fra alle kanter, og det kan jo føre til både det ene og andre. Så hvordan gi kritikk som faktisk hjelper dem man kritiserer? I håp om å hjelpe nybegynnere og kritikere kommer nå:

Hvordan gi konstruktiv kritikk på en god måte!

Punkt 1: Vær seriøs og hyggelig
Når man skal kommentere en anmeldelse for å hjelpe anmelderen til å forbedre seg er det viktig å ikke rakke ned på vedkommende. Folk har forskjellige skriveferdigheter, og de skal få lov til å ha det. Skriv heller på en hyggelig måte hvordan de kan forbedre seg, en å fortelle dem om alle feilene de gjør.

Punkt 2: Forklar i passe mengder
Å lange ut med 7 sammenhengende kommentarer om hvor grusomme skrivefeilene i anmeldelsen er gir ikke mye til hjelp. Det hjelper heller ikke mye å fortelle noen få pluss og minus-punkter på hva skribenten gjør feil og riktig. Forklar i passe mengder om hva som burde forbedres, og da helst bare de "viktigste" punktene å forbedre. Husk å gjøre det på en hyggelig måte!

Punkt 3: Gi eksempler
Når du sier hva som burde forbedres med anmeldelsen, gi eksempler. Hvis delen om grafikk er mangelfull, fortell hvilke aspekter med grafikken som burde fortelles om. Er ingressen mindre god, lag gjerne en egen som et eksempel. Om du ser at et avsnitt kunne lett blitt skrevet om på en bedre måte, kan du også foreslå en bedre måte å skrive avsnittet på. Husk bare å foreslå endringene, ikke si at de MÅ skrive det sånn og sånn. Husk også å ikke overdrive på dette punktet.

Punkt 4: Vær var med karakterene
Noen liker å gi karakter til anmeldelsene de kommenterer, men nybegynnere kan lett miste skrivegleden hvis de får slengt en "1/10" under sin anmeldelse. Hvis anmelderen er ny på siden, ikke gi en karakter i det hele tatt. Bare gi karakter vist vedkommende ber om det, eller hvis du syns den fortjener 6/10 eller mer, da det kan virke oppmuntrende å få en god karakter.

Punkt 5: Avslutt med en hyggelig kommentar!
Når du er ferdig med å forklare hva personen kan gjøre bedre, fortell om alt personen gjorde riktig. Om anmelderen skriver godt, har god flyt, fine formuleringer, er god til å forklare eller bare har et fint språk burde du fortelle det her.

For det er like viktig å være hyggelig som å være kritisk når du gir konstruktiv kritikk, ellers blir den ikke konstruktiv. Dermed ber jeg alle som leser dette prøve å gi nybegynnere mer skriveglede. For vi har alle vært på det nivået der man skriver en eller annen kladd om hvor bra spillet er, og vist man skremmer nybegynnerne bort, kan man gå glipp av fantastiske anmeldelser senere.

Håper dette hjelper!

PS: Beklager for tåpelig bilde. Min gamle maskin støtter ikke Paint.net, og den nye er på verksted.