Norsk
Blog
Livet som student

Livet som student

Jeg fikk lyst til å skrive en ny blogg siden det har gått en stund siden sist og jeg tenkte det ville være artig å skrive litt om universitetslivet og hvordan det er å bo i det store utland. For de som ikke kjenner meg igjen så har jeg lusket rundt her i noen år med relativt varierende aktivitetsnivå.

Jeg studerer for tiden ved University of Kent der jeg tar en bachelor i 'Business & Management with a year in industry'. Studiet inkluderer diverse businessgreier og har også et år med internship der jeg får praktisk erfaring (dette foregår over det tredje studieåret). Jeg har for tiden spring break som er 4 uker fri, dette er dog rett før eksamen så «fri» blir vel kanskje litt optimistisk tenkning.

Hovedunivesitetet ligger i Canterbury som er en gammel by med mange flotte bygninger, mens Kent Business School ligger i Medway (som er 3 små byer som har vokst sammen. Medway er ikke så utrolig spennende men jeg kommer fra bygda så jeg synes fortsatt at det er stort (de har gågate!!).
Det tar rundt en time med tog fra Victoria Station i London til Medway så det er ikke så ille å komme seg til og fra.

Selve Business School har faktisk en veldig flott plassering i Chatham Dockyards som var et historisk militært skipsverft. Bygningene er flere hundre år gamle, men alle fasiliteter er helt nye og moderne (det ble ferdigbygd i fjor). Jeg liker at de gamle bygningene har blitt ivaretatt mens vi samtidig har fått nytt og moderne utstyr. Det er litt mer spennende å studere på et sted med så mye historie fremfor en eller annen moderne betongblokk.

Hele anlegget er beskyttet og mye av det fungerer som museum for å finansiere vedlikehold. Hvis du (mot formodning) skulle befinne deg i nabolaget vil jeg definitivt anbefale å kjøpe en billett for å lære mer om både Docken og britisk maritim historie. Stedet blir også ofte brukt til å filme serier og filmer (b.la. Sherlock Holmes: A Game of Shadows) så det har faktisk hendt at jeg må ta meg en omvei for å unngå et filmsett på vei til forelesning.

Den største overgangen var definitivt å flytte til et annet land (selv om det gikk overraskende smertefritt). Selv om jeg kan språket så følte jeg meg rimelig overveldet de første månedene. Jeg huske b.la at jeg i starten hadde store problemet med å finne enkle ting som oppvasksåpe (kjøkkenoppvask må dessverre tas for hånd) og lignende. Jeg lærte også hvor utrolig dårlig uttalen min er i engelsk >_>

Jeg har også slitt med å innta næring nå som jeg er helt «selvstendig», det å faktisk ta seg tid til å lage og spise mat er fortsatt litt abstrakt for meg. Det har flere ganger hendt at jeg har utsatt å lage mat så mange ganger at jeg glemte å spise den dagen. Det å vaske klær og kjøkkengreier selv har derimot gått greit da jeg har måtte gjennom det i førstegangstjenesten.

Overgangen til universitetsnivå føler jeg har gått rimelig greit. Den største utfordringen var nok kravet til bruk av akademiske referanser og tiden det tar å "researche" for en rapport eller et essay. Jeg har nok ikke akkurat lagt inn alt for mye arbeid siden jeg kom her men jeg har klart å holde meg til karakterer rundt 2.1 med et par 1st her og der så jeg er fornøyd. Dette har nok likevel mye med at det meste av coursework består av rapporter og essay og akkurat slike oppgaver har alltid vært min styrke. Til neste år blir det nok mye hardere så jeg blir nok nødt til å skjerpe meg til slutt.

Hvis det er noen som skulle ha noen spørsmål om å studere i UK eller hvordan det er å bo her er det bare å fyre løs. Legg gjerne ved en kommentar om hva du driver med eller hva du har tenkt å gjøre etter skolen.

HQ
Min tid i kongens klær (8 DTD edition)

Min tid i kongens klær (8 DTD edition)

Jeg har i skrivende stund vært inne i førsteganstjenesten i nesten et år og tenkte det kunne være morsomt å dele litt tanker rundt det. Som vernepliktig har jeg vært gjennom en del prøvelser som jeg aldri ville drømt at jeg kunne gjennomføre mens jeg ennå var sivil, jeg har også lært mye både om meg selv og generelt og så har jeg jo også fått en hel del venner fra ulike bakgrunner.

Ferden startet på et rekrutteringskontor der en kaptein bestemte at en noe uvillig sivilist skulle sendes på Luftforsvarets rekruttskole ved KNM Harald Haarfagre og bli en robust soldat som selv kongen ville felle en tåre i stolthet for. Planen gikk så som så og jeg endte da til slutt med den kanskje litt lite glamorøse stillingen vaktsoldat. Etter Vakt og Sikringskurset valgte jeg å bli stasjonært på Ørland Hovedflystasjon og bli en del av Baseforsvarsstridsgruppe (eller Force Protection på godt norsk)

Som V&S er selvfølgelig primæroppgaven forsvar av personell og materiell og da blir mye av tjenesten å sitte på vaktpost eller gå/kjøre patruljer, men vi tilbyr også støtte ved ulykker med førstehjelp og sikring av områder. Men vi har selvfølgelig opplevd mye kult; vi har f.eks. trent nærkamp og arrestasjonsteknikk, hatt MYE skyting, beretløp og kanskje det feteste av alt: SIBO/CQB (strid i bebygd område/close quarters combat).

Man lærer også en egen sjargong, man blir b.la raskt introdusert til konseptet "hat" og verbet "å hate" i rekrutten som enkelt nok brukes når noe er ubehagelig. Hat opptrer ofte i sammenheng med "mestring" når det er noe som skal mestres er det garantert mye hat involvert. Eksempel på hat kan være å sitte på observasjonspost i 2 timer mens det kryr av mygg og du ikke har sovet på flere timer eller beretløp ;)

I forsvaret har jeg ikke bare lært mye om pang pang, jeg har også lært en del om toleranse overfor andre. I forcen er man tett innpå hverandre hele tiden (spesielt i V&S da man er sammen fra man står opp til man legger seg) og da er det veldig viktig å tolerere og respektere hverandre. Jeg har i løpet av tjenesten fått mange venner som jeg aldri ville pratet med i det sivile liv fordi vi på overflaten er så ulike, men det viser seg at om man graver litt dypere finner man ofte en kjernekar i de fleste (dog hos noen må man grave DYPT). Man legger også veldig merke til de som gir **** og ikke er interessert i å dra sin del av lasset.

Men nå er min tid snart over, bare 8 Dager Til Dim!! Slutt på 12-timers vakter 2 uker i strekk, slutt på å bære vest og våpen, slutt på våpenpuss (det blir generelt fantastisk å bli kvitt den hersens HKen), slutt på romvask, slutt på å gå patruljer i alt mulig drittvær. Men det er likevel litt trist at jeg ikke skal gå vakt igjen, at jeg har gått min site hundepatrulje og stått min siste vaktpost. Det er jo også selvfølgelig trist å skilles fra alle de du har møtt over de siste månedene, man blir utrolig godt kjent når man bor så tett sammen.

Takker for at du leste denne noe rotete og usammenhengende bloggsaken, kommenter gjerne med egne erfaringer fra/om forsvaret eller forventninger du evt. har til en evt. førsteganstjeneste i en evt. fremtid.

HQ

7 ønsker til neste pokemonspill

Mens jeg venter på å dimitere fra forsvaret har jeg spilt litt Pokemon ORAS og har da tenkt litt på hva jeg mener kunne blitt gjort bedre. Det er meget mulig jeg har glemt noe, så kom gjerne med innspill eller egne forslag


1. Faktiske valg med virkelige konsekvenser
Jeg liker å styre historien i spill selv og liker derfor valg og at andre i verdenen reagerer på valgene mine og husker dem.

2. Mer personlighet til NPCer
Noe som virkelig ville fått det neste pokemonspillet til å skille seg fra resten er hvis vi hadde fått karakteriserte NPCer som fikk større plass i historien. Helst ville jeg like å hatt en venn/reisepartner/sidekick som f.eks. Misty og Brock fra serien samt at rivalen får litt mer personlighet fremfor "Hei, kompis la oss kjempe. OK jeg tapte, snakkes".

3. Introdusere flere sideoppdrag
Som f.eks. utforske en hule som i det siste har hatt mange jordskjelv eller finne den skyldige i et innbrudd, hvis man fikk med seg et sidekick som nevnt tidligere kunne dette vært en mulighet til å lære mer om dem og utvikle personligheten deres

4. La pokemonen din gå etter karakteren din
En liten endring som likevel får verdenen (og dine egne pokemon) til å føles mer levende

5. Utvidete muligheter for å cumstomize din egen trener
For å enklere leve seg inn i barndomsfantasien så trenger vi flere frisyrer, mer klær, muligheten til å gå UTEN hatt osv. osv.

6. Field-moves
La alle som kan bruke fieldmoves som surf og strength være i stand til det uten å bruke opp et angrep på det, man kan f.eks. fjerne alle og la alle vannpokemon frakte deg over vann og alle flyvende til å kunne fly deg rundt.

7. Ingen flere pokemon som er ting
Er lei av pokemon som skal forestille iskrem, en søppelpose osv. (dette gjelder også magnemite og gjengen fra Gen1)

Ut av redet

Jeg er nå ferdig med alle eksamener og kan vinke farvel til videregående skole. 13 år har jeg tilbrakt i diverse skoler så det blir en merkelig opplevelse å ikke være nødt til å levere inn stiler og annet tøys.

Så nå lurer vel alle (ingen?) på hva jeg skal gjøre på til neste år? Jeg skal på folkehøgskole, nærmere bestemt en linje som heter Kina: Midtens rike. Her skal jeg lære om kinesisk kultur og språk.

Jeg hadde egentlig store planer om å gå på en folkehøgskole med fokus på musikk, men etter å ha lest en blogg her GR og etter litt frem og tilbake bestemte jeg meg for denne linjen.

Det verste (beste) blir vel det å flytte ut, vekk fra de beskyttende vingene til mor og far. Jeg ser frem til det men samtidig er jeg litt nervøs. Riktignok kommer jeg ikke til å bo alene siden man bor på skolen, men det kommer til å være litt rart å måtte passe på alt selv.

Hva skal dere gjøre etter sommeren? Må dere slite dere gjennom enda et skoleår, eller skal du plukke sopp i jungelen i Brasil?

Er du klar for eksamen?

Er du klar for eksamen?

Nå har endelig eksamenstiden kommet, tiden alle avsluttende elever på videregående har sett frem som små barn før julaften. En viktig periode i livet ditt som kan ha mye å bety for din fremtid.

Derfor er det viktig at man kommer inn i en modus operandi der man øver mye. En skulle tro at de fleste ville jobbe hardere nå enn de noen gang har gjort før. Vel...

Jeg har selv opparbeidet meg et rutinert rituale for eksamensperioden i min lange periode som skoleelev:
Tenke at jeg gjør det senere, sitte på pcen i en time eller to, få panikk og lese i en halvtime, finne ut at dette var kjedelig og gå tilbake til pcen. Rinse and repeat.

Dette har vært merkverdig effektivt i tidligere år men vi får se hvordan det går. Jeg tror dog at jeg kanskje må legge inn litt ekstra arbeid i sosialkunnskap for å ha sjanse på å få en 5er.

Har dere noen "ritual" dere går gjennom når dere leser til eksamen, hva kom dere opp i og er dere fornøyde med det?