Norsk
Blog

Bli et intellektuelt åndsmenneske

Skrevet av remote den 19 desember 2013 klokken 15:42

Tittelen skulle egentlig være «slik blir du et intellektuelt åndsmenneske», men det var for langt. #SystemetAss

Dette er kanskje den mest nevenyttige bloggen jeg har skrevet og kommer til å skrive. Med enkle trinn skal jeg vise hvordan man kan oppnå en høyere værenserkjennelse og heve blikket sitt opp fra stimulien markedskapitalen sprøyter inn i kroppen din. Dette har jeg forresten lært av Trond Viggo Torgersens sang «Tenke sjæl og mene».

For å klargjøre begrepene først: Ifølge wikipedia betyr intellektuell «den person som egner sin tid til tenking og analyser». Store norske leksikon opererer med en elendig definisjon som ikke sier noe som helst, derfor får dette holde. Men er du virkelig egentenkende, slår du deg ikke til ro med andres definisjoner. Derfor har jeg en egen definisjon av intellektuell, som den intellektuelle jeg er: En intelletuell er en som tørster etter kunnskap og som anvender, reflekterer og kritiserer denne kunnskapen.

Så går vi over til åndsmenneske: Søker man opp ordet på google, kommer det svært lite som sier noe som helst. Men under en artikkel om sjel i Store norske leksikon står det følgende: «Andre begrenser begrepet ånd til å omfatte de mest høytstående intellektuelle prosesser (jf. begrepet «åndsmenneske»)». Med andre ord er et åndsmenneske noen som er opptatt av det immatrielle som litteratur, musikk og kunst. Da ikke det som er shitty.

Men jeg skal gjøre det lettere for deg ved å lage en kort quiz:
1. Hvem er Thomas Hylland Eriksen?
2. Hvem er Dag Solstad?

Kan du svaret på første spørsmål, er du intellektuell. Kan du svaret på andre spørsmål, er du et åndsmenneske. Kan du svaret på begge, er du et intellektuelt åndsmenneske. Gratulerer!

Fortvil ikke om du kom dårlig ut av dette. Her er noen enkle trinn som skal fri deg fra lenkene slik at du kan krabbe opp av hulen og se verdens lys slik det egentlig skinner:

Start og lese meningsbærende aviser, aller helst Klassekampen. Slutt å se på tv annet enn noe av det som går på Nrk 2. Skru på P2 når du spiser frokost. Les gode bøker, gjerne klassikere, men Myten om Sisyfos er obligatorisk. Etter å ha tjent landet gjennom jobb/skole, sett deg ned på en vond stol og reflekter over meningen med livet i fem minutter. Du hører gjerne ikke på musikk i det hele tatt (for du stimulerer deg selv med tankelivet ditt), men det er lov til å høre på Mozarts niende innimellom.

Hat populærkulturen fordi den er shitty og kommersiell og imbesil, men finn deg en folkelig interesse som likevel er smalere enn normalt (f.eks. Wii U). Tilhør den politiske venstresiden (det finnes ikke motkultur på den andre siden). Gå på teater, og se franske filmer om homsesex på ei strand (den går på kino nå). Ikke sjekk telefonen hvert tredje minutt, sjekk heller om hjernen din fungerer. Vær glad og høflig i en ellers jævlig og udannet verden. Hat deg selv, men på en ironisk måte. Bruk sykkelen og føttene. Tenk på de fattige barna i Afrika når veiene blir slitte. Drikk H-melk. Bruk lang tid på alt. Kall Heidegger for streit.

Dette er noen av tiltakene du kan gjøre hvis du vil bli et intellektuelt åndsmenneske. Hvis det ikke fungerer, kan du faen meg takke deg selv og fortsette å skrive innlegg på db.no, gå i flokk på kjøpesentrene og tygge drøv.

Alt blir bedre som et intellektuelt åndmenneske fordi du har et begrepsapparat som gjør at du uansett har rett. Du kan selge huset ditt og gi pengene bort til tiggere, flytte ut i skogen og bygge ei hytte av greiner. Hvis du er et intellektuelt åndsmenneske, er det interessant gjort. Men hvis du ikke er et intellektuelt åndsmenneske og gjør det samme, er du en idiot.

Ranger gjerne hvor mye du lo på en skala fra 1 til 10. Det sier nemlig veldig mye om hvor mye du forstod av dette. Det hjelper ikke å lese På sporet av den tapte tid hvis du bare ser på bildene i boka. Men intellektuelle åndsmennesker hører ikke på noen, så jeg forventer ikke at dere skal rangere noe som helst. Jeg vedder på at du også synes slik kvantitativ tilnærming til latter, er naivt, fordi tall ikke fanger dens ånd. Kanskje du ikke orket å lese mer enn én setning fordi du selv er på en mer høytstående og utilgjengelig fase av tankelivet, og at det jeg skriver derfor skitner til alt du har bygget opp gjennom et ellers godt åndsliv. Eller at du ikke orker, men da er du som sagt en dust.

Okei, nå er jeg ferdig.

HQ