Norsk
Blog

Hvilken tidsepoke er jeg spesielt glad i? #H1570RY

Skrevet av remote den 5 februar 2017 klokken 12:11

Av alle spørsmålene SirThomas stilte i sin Stafettblogg, var det spørsmålet i tittelen over som tiltalte meg mest. Har ikke lest så mye som direkte går på historie, men har studert litt av hvert hvor historien uungåelig siver gjennom.

Først er det viktig å nevne at det er en vesensforskjell mellom "epokene" slik de var og vårt blikk som ser tilbake på dem. Vårt syn på historien er basert på kilder som av ulike kulturer kan ha bevart, utslettet og redigert fritt, samtidig som vi er en del av denne prosessen. Alle epokene har sin historie i historien. De har blitt veid og vurdert ulikt gjennom tidene, som også påvirker hvordan vi ser på dem. Kristne munker bevarte f.eks. den hedenske sagalitteraturen, men hvor mye? Dette avsnittet kan spare deg for flere hundre sider pensum i enkelte universitetsfag ...

Så en tidsepoke jeg er spesielt glad i, er antikken, på grunn av dens litteratur, filosofi og politikk. I Europa i 1880 var det så sjokkerende at Nora gikk fra Torvald i Ibsens "Et dukkehjem" at stykket måtte omskrives i Tyskland. I Hellas i 430 f.v.t. var det edgy at man dreper sin far og gifter seg med sin mor, får barn som man etter å ha innsett sannheten dreper, går for å drepe sin mor/kone, men før man rekker det har hun hengt seg, for så å stikke ut sine egne øyne. Dette er "Kong Ødipus" av Sofokles vi snakker om, men stykket var ikke så edgy at det måtte omskrives.

Det er dette jeg liker med antikken, at litteraturen, filosofien og politikken er uredd og uvøren. Jeg kommer ikke til å gå nærmere inn på de andre temaene, men litteraturen var i alle fall interessant. Det blir ikke skrevet noe av interesse etter denne perioden før 1200 år senere - renessansen, på grunn av bibelen. Renessansen er også en interessant periode, men det får bli en annen gang.

Det hadde vært gøy med et spill som bruker antikken på en spennende måte. Noen som kjenner til noen spill? Jeg kommer ikke på noen i farta.

HQ