Gratisspill, også kalt Freemium-spill eller free-to-play-spill har blitt veldig populære i løpet av de siste årene. Faktisk har det etablert seg så mange spill man i utgangspunktet ikke trenger å betale for (utviklerne tilbyr heller mikrotransasksjoner for å tjene penger) at det kan være vrient å holde oversikten. Til å begynne med var dette først og fremst et problem for PC-plattformen, men nå har en lang rekke gratisspill også funnet veien til konsollene. Det føltes derfor riktig å sette sammen liste over de beste gratisspillene til Playstation 4 og Xbox One.
Listen er ikke rangert.
DC Universe Online
Dette populære nettrollespillet (MMORPG) basert på universet til DC Comics ble opprinnelig lansert til PC i 2011. Det er nå tilgjengelig til PS3 og PS4 også, mens Xbox One-versjonen er rett rundt hjørnet. Spillet lar deg skape din egen superhelt eller superskurk før du slippes løs i krigen dem imellom. Underveis møter du legendariske DC-figurer som Batman, Superman, Lex Luthor og Jokeren. Du kan spille DC Universe Online nokså lenge uten å bruke en krone, men ikke for evig. Til slutt møter du en betalingsvegg, der du må punge ut litt cash for nye historieoppdrag og andre funksjoner. Heldigvis er det mye å ta seg til før man når dette punktet, og det er jo i grunnen fair å skulle betale litt for noe man har kost seg med i flere uker.
Warframe
Skytespillet Warframe er tilgjengelig både på Xbox One og Playstation 4, og henter sitt navn fra de forskjellige rustningene du kan utstyre spillfiguren sin med. Disse kalles nemlig "warframes", og bonusene du får som spiller varierer utfra bekledingen. Som i de fleste gratisspill kan du bruke ekte penger på å kjøpe deg noen bunker med spillets platinum-valuta. Dette gjør det mulig å skaffe nye våpen og nytt utstyr raskere, men alt kan også kjøpes med standard-valutaen. Den eneste forskjellen er derfor tiden du må investere. Det skal dog nevnes at rent kosmetiske gjenstander (som ikke påvirker gameplay) kun kan kjøpes med platinum-valuta, og det samme gjelder "weapon slots" and "warframe slots". En vei rundt dette er imidlertid trading-systemet, som lar deg selge de ulike gjenstandene dine til andre spillere. På denne måten er det faktisk mulig å skaffe seg nye slots uten å legge igjen en eneste krone i spillet. Warframe krever endel grinding, men til gjengjeld er det et stramt og underholdende skytespill som holder følge med mange av de tradisjonelle betalingsspillene.
War Thunder
Det meget populære tanks- og flyspillet til Gaijin Entertainment har økonomien strukturert på samme måte som Warframe. Også i War Thunder kan du kjøpe deg premium-valuta ("Golden Eagles") med ekte penger, eller sope inn vanlige "Silver Lions" ved å spille. Nesten samtlige fly og tankser kan kjøpes for begge valutaer, slik at du også her kun sparer tid ved å åpne lommeboka. På toppen av det hele har Gaijin fokusert på å gjøre opplevelsen rettferdig for alle, og du plasseres derfor kun i kamper med spillere som har tankser/fly på samme nivå som deg. Uansett om du velger å grinde eller å betale for fortgang, vil du ha jevn motstand. War Thunder er tilgjengelig til både Playstation 4 og Xbox One, og har en masse underholdende moduser. Her kan du ha det moro fra første sekund, selv om du naturligvis starter med de minst imponerende taksene og flyene.
World of Tanks
Vi tør tippe på at du har hørt om World of Tanks fra før. Til forskjell fra de øvrige "World of"-spillene er World of Tanks tilgjengelig til konsoll, og det er ikke uten grunn at spillet har blitt så utrolig populært. Økonomien er lagt opp på samme måte som de to foregående spillene på listen (én vanlig og én premium-valuta), og tilbyr realistisk og spennende kriging med stridsvogner uavhengig av hva du velger. World of Tanks er en gigant på free-to-play-markedet og blir stadig bedre. Utviklerne hos Wargaming leverer jevnlig oppdateringer og nytt innhold, til glede for det enorme communitiet av spillere. Derfor føles World of Tanks fortsatt friskt.
Loadout
Dette skytespillet tar ikke seg selv så seriøst. Det er arkadeaktig og tempofylt, med en stil som kan minne om klassikeren Team Fortress 2. Det gir deg også imponerende muligheter til å tilpasse våpnene dine, og nok en gang snakker vi om et spill med todelt økonomi. Her spiller imidlertid alle spillerne sammen, slik at du risikerer å bli sprengt i fillebiter av folk med kraftige våpen, som de muligens har kjøpt med ekte penger. Samtidig er det ingen som tvinger deg til å gjøre det samme, så lenge du er villig til å ta tiden til hjelp.
Killer Instinct
Det eneste fightingspillet på listen er ikke tilgjengelig på PS4, men det finnes til Xbox One (og PC). I tillegg er det betraktet som et godt alternativ i sjangeren, og det er inkludert i store turneringer som Evo and Final Round. Det er riktig nok ikke fullversjonen av spillet du kan kose deg med gratis, men du får likevel tilgang på alle moduser inkludert online-spilling. Haken er at du bare kan slåss med én av figurene om gangen, i en ukentlig rotasjon. Dette betyr at du kan teste alle gratis, men det vil gå lang tid mellom hver gang favoritten din åpnes opp. Problemet kan dog omgås ved å investere litt penger, da alle figurene naturligvis kan kjøpes. Du kan enten kjøpe dem individuelt, eller i pakker. Det er godt system som du vil kjenne igjen dersom du spiller MOBA-spill på PC.
Blacklight Retribution
Actionspillet Blacklight Retribution kan være skikkelig moro i moderate doser, og det er nå tilgjengelig til Playstation 4. Satt til en mørk og dyster verden, tilbyr spillet stramme og gode skytemekanikker, og dette gjelder både til fots og fra innsiden av mech-roboten din. I likhet med de fleste andre spillene på denne listen er økonomien todelt, slik at man har valget mellom "raskt, men dyrt" eller "gratis, men tregt". Personlig har jeg hatt masse moro med dette spillet uten å legge igjen en krone, ettersom alle våpnene er balanserte mot hverandre. Man betaler ikke for å få en kraftigere gønner, man betaler for å få et annerledes gønner.
Planetside 2
Det mest ambisiøse spillet på listen lar deg krige for én av tre sider i massive slag på enorme kart. Planetside 2 er et MMOFPS, og krigen er ikke over selv om du skrur av spillet. I stedet pågår kampene hele tiden, og territoriene de forskjellige fraksjonene kontrollerer varierer derfor fra dag til dag. Spillet inkluderer også en rekke forskjellige kjøretøy, alt fra små biler til digre fly, og man kan utvilsomt ha det veldig mye moro med Planetside 2 uten å bruke ekte penger. Følelsen man får når man stormer over en åskam sammen med hundrevis av medsoldater finner du nesten ikke maken til, og alle soldatene du ser styres av ekte spillere! For å tjene penger har utvikler Daybreak Game Company lagt inn kosmetiske gjenstander du kan kjøpe, og det finnes også en abonnementsordning som lar deg gå raskere opp i nivå og sope inn ressurser hurtigere. Disse ressursene brukes til å kjøpe granater, "medkis" og så videre. De som betaler får dermed et lite fortrinn, men når skalaen er så stor som i dette spillet merker man ikke noe til det.
Smite
På PC-plattformen har MOBA-sjangeren (Multiplayer Online Battle Arena) blitt svært populær, og selv om Dota 2 og League of Legends holder seg til mus og tastatur, har Smite funnet veien til konsollene. Smite er et svært konkurransepreget spill, som følger samme oppskrift som nevnte MOBA-giganter. Det finnes en rekke spillbare figurer (guder) å velge blant, og det skorter ikke på hverken arenaer eller moduser. Hver uke er også et utvalg guder gratis å teste ut, basert på en rotasjon. Over tid vil du imidlertid tjene inn nok penger innad i spillet til å kunne låse dem opp permanent. I tillegg finnes det en premium-valuta, som kan brukes til å kjøpe skins og andre gjenstander for å gjøre guden din unik. Denne premium-valutaen får du i bytte mot - du gjettet det - ekte penger. Hvis du begynner å spille Smite er det en god sannsynlighet for at du kommer til å legge igjen noen kroner før eller siden. Såpass moro er faktisk dette spillet, og utviklerne fortjener jo noe for innsatsen, eller hva?
Har du dine egne tips til gode gratisspill? Del dem i kommentarfeltet.