High Moon Studios og Deadpool forsøker å lage en spillopplevelse hvor de harselerer like mye med seg selv som med hele superheltsjangeren, men det er grenser for hvor lenge jeg orker å le av ironien.
Deadpool er antihelten som hverken eier skam eller sjarm. Det spilles hardt på at han er en kynisk leiesoldat, og det nevnte studioet er heller ikke fremmed for å ta på seg jobber med en enkel (lisensiert) vei til suksess. Denne gangen prøver de riktig nok å uskadeliggjøre dette faktumet ved å fleipe med det i tide og utide, men det er ikke alltid slik at minus og minus blir pluss. Ei heller med Deadpool.
Han er helt gal. Kjeften går konstant. Eller, kjeftene. Han hører nemlig stemmer, og de snakker til ham (og meg) hele tiden. Heldigvis holder stemmeskuespillet høy kvalitet. Vitsene sitter løst, og til tross for at de er laaangt nede i underbuksa må jeg fnise og le ganske ofte. I hvert fall helt til replikkene har blitt resirkulert tre-fire ganger.
Spillet i sin helhet føles resirkulert. Det er for så vidt ikke noe galt i å bruke kjente mekanikker, men da må man også introdusere noe nytt og friskt. Slåssingen, våpnene, siktefunksjonene, fiendene og bossene... jeg har sett det før. Jeg har spilt dette før.
Deadpool har massevis av kombinasjonsangrep som kan få frem smilet hos meg. For det er faktisk litt gøy å ta sats fra brystet til en fiende, ta baklengs salto og skyte ham mens jeg henger i luften. Sverdene, pistolene, geværene og haglene bidrar dessuten til en fin variasjon i kampene. Problemet er bare at jeg mister interessen etter å ha tatt livet av tjue tusen ubetydelige lakeier.
Selv om det høye antallet fiender kan få spillet til å hakke, så er de et slags nødvendig onde. Jo flere man tar knekken på i en og samme kombinasjon, desto flere poeng ruller inn som valuta på kontoen. Disse kronene kan man igjen bruke til å oppgradere egenskaper, nye våpen eller våpenoppgraderinger. Særlig inspirert blir det derimot aldri.
Det hjelper heller ikke at mange av bosskampene er utrolig langdrøye. Det er ikke fordi de nødvendigvis er så vanskelige, de er bare designet slik at de skal ta lang tid. De krever nemlig sjelden noen form for finesse eller smart taktikk. Jeg trenger bare å angripe, trekke meg tilbake mens helsen min regenereres og deretter gjenta prosessen.
Manusforfatterne forsøker så godt de kan å holde på interessen min ved å fortelle en underholdende historie. Dette fungerer også en liten stund. Jeg skammer meg litt over å le av noen av de drøyeste vitsene, men spillet glimter også til med humor som er litt dypere enn ‘Se! Pupper!'. Det er eksempelvis morsomt å få achievements for så å si ingenting, for så å høre antihelten selv kritisere deg og spillet for ufortjent belønning.
Likevel hjelper det ikke at Deadpool har et aldri så lekent manus, for brettdesignet har den motsatte egenskapen. Her er det ikke mye å se på eller glede seg over. Det er stort sett en lineær opplevelse rammet inn med tomme omgivelser og flate teksturer.
Så hva sitter vi egentlig igjen med? Deadpool ble i hvert fall ikke superheltspillet som revolusjonerte sjangeren. Det er bare altfor mye resirkulering av kjente mekanikker. Spillet er ikke direkte dårlig, men det er heller ingenting ved det som gir meg en grunn til å anbefale det. Underbuksehumor er langt fra nok til å gjøre Deadpool til noe mer enn bare en helt ok spillopplevelse.