Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Magnus anmelder den andre Doctor Strange-filmen, regissert av Sam Raimi.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Hvis du er den typen filmentusiast som begynner å bli lei av Marvels (og andre tegneseriebaserte produksjoner) insistering på at superheltfilmer skal bryte med sjangeren og tilby et mer stilistisk variert opplegg for hver nye film, så kommer du nok til å like Doctor Stranger in the Mutliverse of Madness veldig godt.

Og hvorfor er det slik? Jo, det ser nemlig ut til at regissør Sam Raimi, hvis kreative fingeravtrykk er å finne overalt på den gode Doctor Stranges andre solofilm, valgte så fort han overtok roret at dette skulle være helt gjenkjennelig som en superheltfilm, og at du aldri som seer skal være i tvil om hvor inspirasjonen er hentet fra og hva som er hovedhensikten. Det er for øvrig underholdning i tilfelle du skulle være i tvil.

Og underholdning er det rikelig av her. Filmen starter i topp-gir, slipper aldri taket og mister aldri følelsen av sitt primære eksistensgrunnlag.

Dette er en annonse:
Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Men la meg trampe litt på bremsene her, og slå fast at det nesten er umulig å snakke generell plotstruktur uten å spolere overraskelsene du som publikum har i vente. La meg bare si at Benedict Cumberbatch, som Stephen Strange, må beskytte den nye karakteren America Chavez fra ondsinnede krefter som prøver å manipulere multiverset, et konsept som ble introdusert i Loki-serien på Disney+ og Spider-Man: No Way Home og som later til å være "stjernen" i denne fjerde fasen av Marvels sammenhengende filmunivers. Du vil møte et galleri med gjenkjennelige ansikter, hvorav noen kommer til å overraske deg stort i løpet av den to timer lange spilletiden. I løpet av disse to timene slutter karakterene på skjermen nesten aldri å flykte fra fantasifulle skapninger, fryktinngytende monstre og alt i mellom. Det er en hurtig film med stor "H", ulik noe annet Marvel har satt sammen før.

Og rent stilmessig er den velkonstruert også, for den drypper, ja nærmest drukner, i Raimis signaturstil. Jeg vil tørre å påstå at det er mer Army of Darkness og Drag Me to Hell her enn du kanskje hadde forventet.

Som en frittstående historie er filmen bra, til og med veldig bra til tider med solide skuespillerprestasjoner over hele linja, kanskje med unntak av Xochiti Gomez' noen ganger litt stive prestasjon som America Chavez, men det er sannsynligvis på grunn av karakterens noe vanskelige posisjonering gjennom hele filmen.

Dette er en annonse:

Problemet, et som Marvel selv har skapt, er at hvert punkt ikke bare er et selvstendig stykke historiefortelling, det er et notat i en større sekvens, og la meg bare si at mens Doctor Strange in the Multiverse of Madness ser ut som om den vil drive den overhengende fortellingen fremover, gjør den ingenting av det du håper den vil gjøre. Faktisk ser den ut til å underspille sin signifikans i det bredere perspektivet fra start til slutt. Det kan være at det er et pluss for deg, eller et minus, avhengig av hva du foretrekker.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Uansett ville det være direkte dumt å kalle Doctor Strange in the Multiverse of Madness en dårlig film, for det er den absolutt ikke. Den, og regissør Sam Raimi, vet nøyaktig hva den ønsker å oppnå, og du må gi Marvel ros for å la en regissør bli så iboende knyttet til hver eneste scene, slik tilfellet er her. Men filmen ender også opp med å miste noe av følelsen av formål og karisma underveis, som til syvende og sist gir oss en underholdende kinoopplevelse, men ikke så mye mer enn det.

Men det er problemet med kontinuitet - du må både være god på egenhånd, og etablere en verdifull kontekst og styrke kjerneplattformen for fremtidige historier å bygge videre på. Denne andre Doctor Strange-filmen klarer å levere, men bare på ett av to punkter.

07 Gamereactor Norge
7 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content