Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler
Fallout 4

Fallout fra A til Å

Tittelen sier vel det meste. Gigantspillet Fallout 4 er rett rundt hjørnet, og fornuftige folk finner noe å lese for å gjøre ventetiden litt kortere. La oss hoppe ut i det...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Android og iOS - Via en app vil du kunne bruke smarttelefonen eller nettbrettet ditt som en ekstra skjerm til Fallout 4, litt som å ha din helt egen Pip-Boy (les om Pip-Boy lengre ned). På denne måten slipper du mye navigering i menyene.

Bethesda - De to første spillene i Fallout-serien ble utviklet av Interplay Entertainment, men så fikk de problemer med økonomien. De måtte selge alle rettighetene og Bethesda stod klare for kjøpte dem. Interplay fikk likevel tillatelse til å lage et MMO basert på Fallout, men det oppstod etterhvert bråk da Bethesda anså avtalen mellom dem og Interplay som misligholdt. Konflikten endre i retten og siden har Bethesda laget spillene på egenhånd.

Caesar's Legion - Dette er en av fraksjonene du kan støte på i Fallout-universet. De var ikke med i Fallout 3, men dukket opp i New Vegas. Caesar's Legion er bygget opp som et totalitært diktatur bestående av 87 erobret stammer, og de bygger mer enn gjerne sin velstand på slavearbeid. Navnet stammer fra Romerriket og ble innført fordi gruppen opererer på samme måte.

HQ
Dette er en annonse:

DLC - Helt siden Fallout 3 har det blitt gitt ut singleplayer-utvidelser i Fallout-serien, og kvaliteten har alltid vært høy. Fokuset har vært på ekstraordinære opplevelser som varer mellom tre og fem timer, og som eksempler har vi besøkene i Alaska i Operation: Anchorage og i Utah i Honest Hearts. Det ligger i kortene at Fallout 4 vil fortsette denne tradisjonen, så hold utkikk etter utvidelser etter lanseringen.

Exodus - Fallout er ikke bare et digital rollespill, men kan også spilles med penn og papir. Nesten i hvert fall. Glutton Creeper Games mistet nemlig rettighetene til navnet etter Bethesdas overtagelse av serien og Fallout: Pen and Paper (som det ble kalt før) skiftet navn til Exodus. Innholdet i brettspillet er imidlertid i all hovedsak fortsatt Fallout-basert.

Fallout - Ordet fallout er engelsk for de radioaktive partiklene som spres i atmosfæren etter en atomulykke eller bruk av kjernefysiske våpen. I spillet er altså disse partiklene årsaken til den ekstremt ugjestmilde spillverdenen, med dens alvorlige mutasjoner og giftige stoffer.

Fallout 4
Dette er en annonse:

Gamebryo - Både Fallout 3 og Fallout: New Vegas ble utviklet for grafikkmotoren Gamebryo, men denne har nå blitt avskaffet. Fallout 4 kjører heller på den mer moderne Creation Engine, som blant annet ga oss den vakre grafikken i The Elder Scrolls V: Skyrim. Denne har i tillegg blitt ytterligere modifisert, og gir betydelig bedre ansikter og flere detaljer. Vi kan også se frem til vaskeekte 1080p-oppløsning og 30 stabile bilder per sekund selv på konsollene.

Hund - Kanskje den største spillmessige nyheten i Fallout 4, er en firbeint venn som følger deg gjennom hele eventyret. Når det er sagt er ikke hunden Dogmeat noen nykommer, da han dukket opp allerede i 1997 i det aller første Fallout-spillet. Siden har han blitt sett i de fleste delene av serien, og denne gangen skal altså den trofaste følgesvennen være med på hele reisen.

Inon Zur - Akkurat som i Fallout 3 (og New Vegas, samt klassikeren Fallout Tactics: Brotherhood of Steel fra 2001) er det Inon Zur som har laget musikken til Fallout 4. Han har en omfattende CV og har blant annet Dragon Age: Origins og Prince of Persia (2008) på merittlisten. Høye forventningene er med andre ord på sin plass. Og høyt volum!

Fallout 4

Kompanjong - I Fallout 4 blir det mulig å leie medhjelpere som kan ta i et tak når du trenger mer hjelp enn hva hunden din, Dogmeat, makter på egenhånd. Du kan bare ha én slik kompanjong i sving om gangen, men det finnes totalt tolv forskjellige personer å rekruttere. Derfor gjelder det å bruke rett person til rett oppgave, og hvem vet? Kanskje kan det oppstå romanser også?

Landsby - Blant de litt mer merkelige funksjonene i Fallout 4 finner vi muligheten til å skape vårt eget krypinn. Det behøver faktisk ikke å stoppe der hller, for du kan kjøpe flere bygninger og utvide til en landsby komplett med innlagt strøm, kjøpmenn og mer til.

Mods - De offisielle verktøyene vil ikke være tilgjengelig på lanseringsdagen, men selvsagt vil Fallout 4 få støtte for mods. Bethesda tør ikke love noe mer nøyaktig enn at de vil ankomme en gang tidlig i 2016, men til gjengjeld er det snakk om de samme verktøyene som utviklerne selv bruker. Gratis blir de også. Vi klager ikke!

HQ

New England - Området i det nordøstlige USA kjent som New England blir ofte feilaktig tatt å være en egen stat. I realiteten deler seks forskjellige stater New Englad-området seg imellom, nærmere bestemt Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island og Vermont. Det er her Fallout 4 utfolder seg, og da først og fremst i områdene rundt Boston.

Online - Selv om Fallout-serien er designet for å nytes i ensom majestet, er det blitt gjort forsøk (som nevnt ovenfor) på å lage en MMO ut av universet. Da Bethesda vant mot Interplay i retten i 2012, ble Fallout Online lagt ned. Siden dukket imidlertid et veldig liknende prosjekt opp under navnet Maya Apocalypse.

Pip-Boy - En Pip-Boy er en Personal Information Processor-Boy, altså en bærbar data du fester på håndleddet. Se på den som en forvokst Apple Watch om du vil. Uansett. Pip-Boy-enheten ble introdusert allerede i det første Fallout-spillet, og i dag er den en like naturlig del av serien som Chocobos i Final Fantasy, sopp i Super Mario Bros. eller pyjamaser i Street Fighter. Du kommer ikke langt uten en Pip-Boy.

Fallout 4

Quests - Å spille gjennom Fallout 4 vil ta mange timer. Hovedhistorien er massiv, og det finnes masse sideoppdrag som alene byr på mer innhold enn mange av dagens fullprisspill. Totalt hevder Bethesda at Fallout 4 vil gi deg over 400 timer med spilling, hvis du ønsker å gjøre absolutt alt.

Radioaktivitet - Verdens er virkelig ødelagt i Fallout 4. Alt er skittent og elendig, men aller verst er nok radioaktiviteten. Du må kontinuerlig spise medisiner som RadAway og Rad-X, for å håndtere strålingen du utsetter deg for på daglig basis. Heldigvis fungerer Pip-Boy også som en geigerteller og advarer deg når ting blir ekstra heftig.

S.P.E.C.I.A.L. - Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility og Luck. Dette er de grunnleggende egenskapene i Fallout-serien. Spillet har informasjon å presentere om dem alle, så sørg for å lese deg opp før du ferdigstiller spillfiguren din. Du vil jo ha en figur som passer til akkurat din spillestil.

Fallout 4Fallout 4

Todd Howard - Mannen med ansvaret for Fallout 4 er naturligvis Todd Howard. Han har de siste 15 årene skjemt oss bort som prosjektleder for The Elder Scrolls-spillene Morrowind, Oblivion og Skyrim, og han var også både spillregissør og produsent for Fallout 3. Vi kan være rimelig sikre på at spillet er i meget kompetente hender.

Unity - Alright, hva har grafikkmotoren Unity med Fallout å gjøre? Vel, under årets E3-messe lanserte Bethesda gratisspillet Fallout Shelter, som er en slags sci-fi-blanding av The Sims og SimCity. Det spilles på mobilen, og hensikten er å ta vare på beboerne i et hvelv. Grafikkmotren som brukes er, det stemmer, Unity.

Vault - Det norske begrepet bomberom er liksom ikke dekkende nok til å beskrive de enorme hvelvene den amerikanske regjeringen opprettet i tilfelle atomkrigen skulle bryte ut. De er alle enorme, men samtidig litt forskjellige, ettersom myndighetene ikke visste hva som ville fungere best hvis krisen ble et faktum. I Fallout 4 står hvelv 111 i sentrum...

HQ

Wasteland - Ødemarken i Fallout 4 kalles for "The Wasteland", og begrepet er dekkende. Etter atomkatastrofen døde praktisk talt alt. Jorden slik vi kjenner den forsvant for alltid og tilbake stod en radioaktiv, ødelagt planet nesten blottet for liv. Det er kanskje den mest deprimerende spillverdenen som eksisterer, men samtidig er den fryktelig spennende å utforske.

Xbox - Bethesda har lenge hatt et samarbeid med Microsoft for spillene sine. The Elder Scrolls III: Morrowind for eksempel, ble fullstendig konsolleksklusivt for Xbox, mens Oblivion var tidseksklusiv og Fallout 3 og Skyrim hadde tidseksklusive utvidelser. Videre var disse spillene bedre optimalisert for Microsoft-formatene. Med Fallout 4 fortsettes dette samarbeidet og Xbox One-versjonen vil være i stand til å kjøre PC-mods. Funksjonen kommer også til Playstation 4, men først på et senere tidspunkt.

Yao Guai - All strålingen i Fallout-universet har naturligvis ført til store mutasjoner blant de som faktisk overlevde bombene. En av de verre skapninger du kan støte på, en Yao Guai, er en mutert bjørn som definitivt kan komme til å gjøre livet surt for deg i Fallout 4 også. Navnet kommer fra det kinesiske ordet for demon, som føles veldig passende.

Fallout 4

Zeta - Selv om Fallout tar utgangspunkt i joda vår, om enn i en svært dyster fremtid, finnes det også utenomjordiske innslag. Blant annet har vi romskipet kjent som Zeta, som er ett av to skip som angivelig skal ha overvåket jorda i minst 600 år. Zeta gikk man nærmere inn på i en utvidelse til Fallout 3, der utenomjordiske våpen viste seg å bli sentrale. Om noe lignende vil skje i Fallout 4, gjenstår å se.

Ærlighet varer ikke lengst - I Fallout 4 er det summen av ærlighet, løgner og trivielle utspill som varer lengst. Det er nemlig boritmot uendelig med dialog i spillet, og du kommer til å ha hørt mye innen du er ferdig.

Øl - I en noe overraskende vending annonserte Bethesda nylig et samarbeid med Carlsberg i Storbritannia. Hensikten var å lage et eget Fallout-øl, som et kreativt ledd i markedsføringen. Ølet skal produseres i begrenset opplag, så det blir nok vanskelig å få tak i her til lands. Vi får derfor sette vår lit til at Nuka Cola, som også er annonsert, når våre landegrenser..

År 2277 - Fallout 4 starter samme dag som atomvåpnene faller, altså den 23. oktober 2077 (la oss håpe dette ikke skjer i virkeligheten). På dette tidspunktet gjelder det å søke tilflukt i et hvelv. Deretter, bare 200 år senere, får vi en sjanse til å forlate stedet for å se hvordan verden har forandret seg etter katastrofen.

Fallout 4Fallout 4

Relaterte tekster

2
Fallout 4 VRScore

Fallout 4 VR

ANMELDELSE. Skrevet av Robin Høyland

Bethesda har virkelig fått sansen for VR. På kort tid har utgiveren lansert hele tre VR-spill, og Fallout 4 VR er det siste i rekken. Men har de satset alt?

4
Fallout 4: Far HarborScore

Fallout 4: Far Harbor

ANMELDELSE. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Den tredje utvidelsen til Fallout 4 byr på en spennende og mystisk øy å utforske, og det eneste problemet er i grunnen tekniske svakheter. Vi har satt karakter...Loading next content