Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
FIFA 13

FIFA 13

EA Canada lovet oss en mer finpusset fotballopplevelse med FIFA 13. Redaktøren har sjekket om de holder ord...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I fjor introduserte EA Sports Player Impact Engine. En ny fysikkmotor som skulle ta fysisk kontakt og autentiske bevegelser til et nytt nivå. FIFA 12 var et glimrende fotballspill. Til tross for noen barnesykdommer med det nye kontaktsystemet - spillerne hang fast i hverandre og tilsvarende - var det fortsatt et stort steg i riktig retning. Jeg kunne se gjennom fingrene med noe rusk, ettersom spillmotoren var helt ny og essensen av det hele var såpass god. Jeg belønnet FIFA 12 med karakteren 9/10, så forventningene til årets utgave har naturlig nok vært høye.

EA gikk tidlig ut og sa at vi ikke ville få tilsvarende radikale endringer i FIFA 13. Istedenfor skulle de polere og finjustere fjorårets store nyhet. Et fornuftig valg. For selv om spillet var utrolig morsomt å spille var det ikke uten en del irriterende feil. De mest markante endringene i årets utgave skulle altså være et oppdatert fysikksystem (Player Impact Engine 2.0) og noe EA har kalt for First Touch Control. Det er altså ikke de store endringene, ingen revolusjon, men heller en evolusjon av fjorårets utgave. Igjen, et fornuftig valg.

Det er kun ett problem... FIFA 13 er ingen evolusjon.

Etter nærmere tyve kamper med 10-minutters omganger har jeg sett så mye rart av fysikk- og grafikkfeil, i tillegg til merkelig kunstig intelligens, at jeg kontaktet EAs pressekontakt for å forsikre meg om at jeg hadde fått rett versjon. Etter alt å dømme skulle koden jeg spilte være det ferdige produktet. Jeg må derfor basere anmeldelsen min på den.

Dette er en annonse:
FIFA 13

La meg begynne med det nye systemet for førsteberøringer (First Touch control). Ideen bak det hele er god. EA Canada vil belønne spillere som har mer ferdigheter, samtidig som spillet blir mer uforutsigbart. Rett og slett litt mer tilfeldigheter som passer godt i fotballsammenheng - ballen er rund. Bevegelsene og følelsen av dette mens man spiller kjennes utrolig god, virker naturtro og er morsomt å mestre.

Men det fører også med seg et problem. For man blir sjeldent belønnet av å mestre dette. Ofte kan man bomme på et mottak, noe som resulterer i at ballen spretter 90 grader i feil retning og sjansen blir ødelagt - selv om ikke bevegelsen virker helt feil. Det gir altså en stor ulempe. Men aldri setter man forsvaret ut av spill med et perfekt mottak og retning. De er nemlig overmennesker både i forhold til å lese spillet, iblant på bekostning av fysikkens lover.

FIFA 13
Dette er en annonse:

Hvordan kan man forklare at en rettvendt Eto'o i toppfart blir løpt opp av en sakteryggende forsvarsspiller? Det henger bare ikke sammen. FIFA 12 hadde også denne typen uregelmessigheter, men med tanke på hva utviklerne har sagt i forhold til finjustering forventet jeg mer virkelighetsnære løpsdueller. I likhet med forgjengeren er det ofte høyrisiko å spille ballen i bakrommet, og etter å ha testet betakoden av nettopp dette spillet, der utviklerne hadde adressert problemet, overrasker det negativt at de har gått tilbake til utgangspunktet.

Jeg har blitt revet ned bakfra av bakerste mann når jeg har vært alene med keeper. Holdt igjen under avgjørende løpsdueller. Ofte har forsvarsspillere sparket vekk beinet mitt uten å være i nærheten av ballen, som har resultert at jeg har bommet i skuddøyeblikket. Alt uten at dommeren har blåst. Han er inkonsekvent, upresis... Rett og slett dommeren fra helvete. Ingen du vil at skal dømme kampene du spiller. Han virker som et verktøy i forhold til vanskelighetsgraden, fremfor en person som sørger for fair play. Hvor er denne finjusteringen dere snakket om, EA?

FIFA 13

Som om ikke det var nok. Lagkameratene dine er enda mer tafatte i FIFA 13 enn tidligere, både i forsvar og angrep. Spillerne står ofte helt passivt og ser på en løs ball som triller forbi støvlene. Det er utrolig frustrerende. Spesielt med tanke på hvor vanskelig det er å bytte til nærmeste spiller når man spiller flere på lag. Hvor mange ganger må man klikke for å få den personen som ligger foran, klar til å gå på løp? Igjen, dette var ikke bedre i FIFA 12, men jeg skulle ønske at de kunne fikse det nå.

FIFA 13 er også mer automatisert i forhold til hodedueller. Der man i fjorårets utgave kunne gå i kroppen på motstanderen, og bruke krefter for å vinne posisjon, er det nå mer automatisert. Det føles som om man i større grad blir låst til et punkt, som igjen minsker friheten og den manuelle kontrollen over spillerne. Jeg liker mer frihet og følelsen av at jeg styrer situasjonen. Dette fungerte bedre i fjor. Ganske skuffende.

FIFA 13

Skal innrømme at jeg er kritisk i denne anmeldelsen. Det er ingen grunn til total panikk for fotballfans. FIFA 13 er et skikkelig bra spill som vil gjøre nytten for enhver fotballinteressert gamer. Det er også hakket bedre enn FIFA 12, noe som egentlig bare skulle mangle. Forskjellene er såpass minimale og jeg merker så lite til utviklernes lovnader at jeg ikke kan gi en høyere karakter enn 7/10 (som uansett er en god score). Spillet ville fått bedre uttelling om dette ikke var en årlig utgivelse, men jeg har tatt fjorårets utgave og mine forventninger i betraktning.

All pirking til side. FIFA 13 er et spill jeg kommer til å bruke masse tid på i året som kommer. Når det fungerer på sitt beste er det lite som overgår det. Det føles som jeg styrer en fotballspiller med stor kontroll, og responsiv, naturlig spillfølelse. Mange mente at FIFA 12 minnet om å spille ekte fotball. Den følelsen har blitt forsterket i FIFA 13. Det er også nye minispill under oppvarming, et kult lydspor, mer stilren presentasjon og haugevis av spillmoduser, som vi har blitt bortskjemt med i EAs fotballserie. Spillet er fantastisk bra, men det er fortsatt ingen evolusjon.

FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Responsive bevegelser, autentisk fotballfølelse, masse innhold, nye minispill, bra lydspor, engasjerende karrieredel
-
Få forbedringer fra fjorårets utgave, varierende kunstig intelligens, mer automatisert
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

En annens mening

Morten Bækkelund:
I fjor leverte EA et kvantesprang for fotballspillsjangeren, og i år har de lovet en evolusjon fremfor en revolusjon. Og det er nettopp det de leverer. Det er vanskelig å sette ord på det, men FIFA 13 er i mine øyne et nytt skritt i retning ekte fotball. Måten spillerne beveger seg på er mer naturlig, både med og uten ball, og man blir belønnet for å tenke som en ekte fotballspiller.

Det nye first touch-systemet skaper en mer autentisk gjengivelse av sporten, og da spesielt når du spiller forsvar. I angrep er det nye systemet tidvis i overkant tilfeldig og upresist, men dynamikken er likevel mer troverdig. Der FIFA 12 dreide seg om små justeringer handler FIFA 13 om å finne rom, og om å skjerme ballen med kroppen og posisjoneringen din. På tilsvarende vis blir man belønnet for å spille ekte forsvarspill, der man går i kroppen for å skape ubalanse hos motstanderen. Balanseringen kunne trengt ytterligere finjusteringer, og noen ganger mister angrepsspillerne kontroll på ballen litt vel fort, men likevel digger jeg det nye systemet.

Enkelte problemer henger igjen fra FIFA 12 (skifting av spiller når man er flere, merkelige dommeravgjørelser og passivitet i forhold til å snappe opp løse baller), men alt i alt er det meste forbedret i FIFA 13. Legger man til dybden i moduser som Ultimate Team, Career Mode og Match Day står man igjen med et suverent fotballspill. Kanskje det beste noensinne. 9/10

Medlemsanmeldelser

  • thosol01
    FIFA 13 ER 2013 VERSJONEN, AV FOTBALSPILLET TIL FIFA OG EA. Fifa 13 er et av de dårligste fifa spillene hittil. Med dårlig kamera angel, Og... 2/10
  • Hodoze
    Et veldig bra spill stort sett. Fusker dessverre for ofte. Opplever ofte at spillet ikke reagerer, og blir stående urørlig, når man i... 7/10

Relaterte tekster

FIFA 13Score

FIFA 13

ANMELDELSE. Skrevet av Kristian Nymoen

EA Canada lovet oss en mer finpusset fotballopplevelse med FIFA 13. Holder de ord? Redaktøren er klar med dommen...

7
FIFA 13 nærmer seg 15 millioner

FIFA 13 nærmer seg 15 millioner

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

At fotball er en populær sport blant gamere er en kjensgjerning og da EA la frem regnskapstallene for forrige kvartal i går, kunne de vise til rekordsterke tall for den...Loading next content