Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Gardening Mama: Forest Friends

Gardening Mama: Forest Friends

Med grønne fingre og godt humør har Terje vendt tilbake til barndommen for å sette karakter på hagearbeid på Nintendo 3DS...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Jeg tok på meg oppgaven med å anmelde dette spillet med et stort glis. Dette skal bli morsomt, presterte jeg å tenke. Jeg fant fort ut at det ikke var så lett som jeg først trodde. Det er ment for barn 20 år yngre enn meg, og jeg syns ikke lenger at det er så lett å finne tilbake til den mentale 5-års alderen. Jeg gjorde likevel et forsøk, og etter litt tid fant jeg tilbake til den gode, gamle og bekymringsløse tiden. Da støtte jeg på et annet problem. Som en fem år gammel gutt skjønte jeg fort at spillet var rettet mer mot jenter enn gutter. I beste fall var det rettet mot jenter og aspirerende gartnere. Jeg er ingen av delene, men jeg fant likevel frem til en tilstand egnet for spillet. La oss begynne.

HQ

Gardening Mama: Forest Friends går ganske enkelt ut på at du skal hjelpe dyrene i skogen ved å plante, stelle og høste diverse buskvekster i hagen din og levere det til deres nyetablerte butikker/restauranter/konditorier. Jo mer du gjør i hagen hver dag, jo raskere går du opp i nivå og du får en større hage hvor du kan produsere enda flere blomster, frukter eller grønnsaker.

For å få tilgang til flere av de forskjellige plantene må du få full score på diverse minispill. Du får et minispill i postkassen din hver eneste dag til det blir tomt. Nå skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke har fullført spillet 100 prosent så jeg vet ikke hvor mange minispill det faktisk er, men jeg har fullført rundt 25 av dem. Jeg ble med ett litt engstelig for at man må ha 100 prosent oppnåelse på hvert minispill for å få belønningen. Spillet er tross alt ment for barn rundt fem år og jeg klarte full pott på første forsøk kun tre ganger. Jeg tror jeg har bedre øye-hånd-koordinasjon enn en femåring. Denne bekymringen forsvant heldigvis fort da jeg fant ut at scoren du hadde fra før blir stående, så om du får 80 prosent på første forsøk holder det med 20 prosent neste gang. Dette syns jeg også er en bra ting generelt for da vil spillet vare lenger for det gjennomsnittlige barnet. Ikke at de bryr seg. De spiller det gjerne gang på gang uansett.

Gardening Mama: Forest FriendsGardening Mama: Forest Friends

Spillet er også veldig godt på å trøste, oppmuntre og gratulere spilleren. I min selvpåførte hypnosetranse merket jeg at dette hjalp da jeg ikke klarte det med en gang. Jeg holdt på å begynne med tuting, men så sa Mama at det var bra gjort og at det ikke er feil å prøve på nytt. Da holdt jeg tårene tilbake og presset frem et smil og startet igjen med ny giv. Jeg tror jeg så litt gal ut der jeg satt, men det får være en annen fortelling.

Dette er en annonse:

Visuelt er spillet overraskende ok. Flere av minispillene er i full ovenfra og ned 3D, men 3D-effekten blir ikke særlig mye brukt. Med tanke på at et overveldende flertall yngre spillere kommer til å kaste seg over dette er ikke det negativt. 3D-effekter har tross alt en aldersgrense. Mesteparten av spillet foregår heller på touch-skjermen, mens resultater og lignende kommer opp på den egentlig hovedskjermen. Smart trekk.

Musikk og lydeffekter er helt ok. Lydene er arketypisk Nintendo og musikken er helt standard DS-barnespill om det gir mening. Koselig om man lytter, men den gir fra seg et typisk lydteppepreg så det ikke blir for stille. Det er i og for seg helt ok. En morsom bonus som må nevnes er stemmeskuespillet. Her er det helt klart japanere som gjør et ærlig og nesten godtatt forsøk på Oxford-engelsk. Det er morsomt og sjarmerende, så en liten stjerne i boka for det, selv om barn flest mest sannsynlig ikke vil legge merke til det.

Gardening Mama: Forest FriendsGardening Mama: Forest Friends

Nå som vi nærmer oss slutten vil jeg trekke frem hva jeg syns kunne blitt gjort bedre. Det aller viktigste er nok kontrollene og all frustrasjon og forvirring de vil forårsake. Du styrer kameraet i hagen med joysticken, men utover dette styres absolutt alt med stylusen på touch-skjermen. Dette krever at ting er nøyaktig, noe som ikke er tilfellet. Jeg har god erfaring med konsollen og har vært innom spill som får til god nøyaktighet og spill som overhodet ikke klarer det. Gardening Mama havner et sted midt mellom disse. Jeg måtte prøve minispillene flere ganger stort sett fordi jeg ikke fikk ting til å fungere som det skulle.

Dette er en annonse:

En annen ting som gjort at jeg måtte prøve flere ganger på de aller fleste var rett og slett forvirrende instruksjoner, selv for meg. Dette er et stort problem. Ja, jeg vet at barn finner ut at det meste når de vil, men det var flere ting jeg måtte prøve et flertall ganger for å forstå. Det kan godt være at det krever frustrerte foreldre til for å kunne komme seg videre fra tid til annen. Spillet er også ganske repetitivt til tider, men varierte minispill veier opp her.

Det som gjør det vanskeligst for meg å sette karakter må være språk. Leseferdigheter til femåringer er vanligvis noe begrenset, men engelskunnskapene til norske barn i den alderen er vel mildt sagt ikkeeksisterende(?). Jeg håper spillet kommer på norsk i norske butikker, men etter flere års erfaring fra spillbutikk vet jeg at dette ofte bommes på. Barnespill som baserer seg på instruksjoner i form av tekst eller tale burde uten unntak også komme på norsk, men den gang ei. Dette er da noe som utvilsomt vil sette mer eller mindre tålmodige foreldre i arbeid om det er tilfellet.

Gardening Mama: Forest FriendsGardening Mama: Forest Friends

Gardening Mama: Forest Friends har mye positivt ved seg og jeg har klart å kose meg med det, dog i en barnslig og nesten skamfull sinnsstemning. Det er få mangler, men de fleste er dessverre ganske store. Nøyaktige kontroller og klare instruksjoner er viktigere for verdens arvtakere og engelsk er ikke lett for de som går i barnehage eller akkurat har startet på skolen. Forhåpentligvis kommer det en norsk utgave, men karakteren tar utgangspunkt i hva jeg har spilt, ikke hva jeg håper på. Skulle spillet komme på norsk er det lov til å pluss på to.

05 Gamereactor Norge
5 / 10
+
Varierte minispill, smart løsning på 3D for de yngre.
-
Repetitivt til tider, uklare instruksjoner, lite nøyaktig, ikke norsk.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content