Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV

Det er bare uker igjen til Grand Theft Auto IV kommer på Playstation 3 og Xbox 360. Her er en liten smakebit på hva vi har i vente...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er en kjølig oktobermorgen, sola sliter med å stå opp og gatelysene er fortsatt tent. Niko - en østeuropeer som har klart å komme seg til Liberty City til tross for hans noe lugubre bakgrunn - venter på en småfeit politimann. Det viser seg at politimannen McReary sitter på informasjon som vil sette Niko i et heller dårlig lys. Men McReary holder gjerne tett dersom Niko går med på å gjøre litt skittent arbied.

Det å være korrupt politimann er ikke alltid like enkelt og når en advokat får henda i saftig informasjon blir man nødt til å rydde opp. For å gjennomføre ryddejobben trenger Niko et eller annet våpen. Han tar frem mobilen og ringer Little Jacob, en våpendealer han har blitt kjent med, og avtaler et møte. Når de treffes kjøper Niko det han måtte trenge til oppdraget sitt.

Grand Theft Auto IV
"Hei kjære. Jeg blir litt sen i kveld, en del overtidsarbeid som må gjøres på kontoret."

Du trenger ikke kjøre selv lenger. Det går massevis av taxier som du enkelt kan praie ved å plystre eller ringe dem. I tillegg til at det er avslappende er det også 100% lovlig, så man får ikke unødvendig pes fra purken. Du kan velge mellom å nyte kjøreturen eller betale ekstra for å få sjåføren til å presse hardere på pedalen, men så vakre og dynamiske som omgivelsene er vil du nok kanskje sitte i taxien i rolig tempo og se deg rundt. Det er så mange detaljer å legge merke til i omgivelsene: Refleksjoner, vann, bygningsdetaljer, gateskilt, mennesker som handler, bruker mobilen og slacker på benker.

Dette er en annonse:
Grand Theft Auto IV
"500 kroner fra Stortinget til Oslo S? Kødder du?"

Etter taxituren sitter Niko på en nettkafé som passende nok heter "[email protected]", der han oppdager at det er en ledig jobb hos advokat-en. Hhan snekrer sammen en falsk CV og legger den inn på nettsidene deres. Internett er en vanlig kilde for informasjon selv i Liberty City. Igjen føler man at detaljene gjør hele opp-levelsen veldig komplett: Man kan faktisk høre at trafikken på utsiden går i rykk og napp, og at det står en lastebil på utsiden akkurat nå. Så fort den får grønt lys vil den brummende motor-lyden forsvinne i det fjerne, og det hele vil høres helt naturlig ut. Som bakgrunnslydene rundt deg nå, de lydene du egentlig ikke legger merke til.

Det tar ikke lang tid før man får respons på den falske CVen og Niko avtaler et møte litt senere på dagen. Tiden frem til møtet kan fylles med mange forskjellige aktiviteter, en av disse er såkalt "relasjonspleie". Man har muligheten til å ta en runde bowling, biljard eller dart, eller hva med en matbit eller en drink sammen med en venn. Niko finner ut at han gjerne vil ta en drink med Roman, og de avtales å møtes om en time. Om du glemmer avtalen, eller ignorerer telefoner fra en venn lenge nok, vil vennskapet gå over til bekjentskap og personen yter mindre tjenester. I bilen som Niko har knabba er det en GPS som vil vise den beste ruta til der Roman oppholder seg. De finner en fin bar og en drink blir fort til mange drinker - når de kommer ut av baren er begge ganske fulle. Og ja, alkoholinntaket påvirker ikke bare evnen til å gå, men også evnen til å kjøre. Det å gå et lite stykke blir en prøvelse, og det å kjøre blir nærmest et minispill der ødeleggelsene sjeldent blir små.

Grand Theft Auto IV
"Dress, check. Penger, check. Uzi, check. Klar for litt forhandlinger."
Dette er en annonse:

Møtet til Niko begynner å nærme seg, men før han reiser dit må han nesten skaffe seg litt "advokatklær". Det vil nok vekke oppsikt dersom han møter opp i joggebukse, så han stikker en tur innom en klesbutikk der han får tak i en skikkelig dress. Når Niko går inn i butikken eller i noen andre bygninger er det ingen innlastingsskjerm som pauser spillet, noe som er helt ubegripelig, dog helt nydelig. Med nypresset dress haster Niko avgårde til bygget der advokaten holder til.

Etter en velkomst i resepsjonen blir vi geleidet til vårt offer. Interiøret er - akkurat som omgivelsene ute - utrolig lekre. Og selv om vi er oppe i tredje etasje er det forsatt mulig å se utover den levende byen. Når vi kommer inn på kontoret begynner advokaten å snakke, men i stedet for å høre på han plasserer vi et par kuler i ham. Han vakler bakover og faller ut av vinduet. Det er fælt å si det, men det hele ser bra ut.

Grand Theft Auto IV
Snut er ut.

Av en eller annen grunn er politiet gjort oppmerksom på utfallet av jobbintervjuet og dermed er det på tide å løpe. Wanted-stjernene er fortsatt med, men spillet går ut fra, i mot-setning til tidligere spill i serien, at politiet ikke er synske, så det settes opp en søkeradius. Kom deg utenfor sirkelen og stjernene dine forsvinner etterhvert, men dersom du gjør mer galt i politiets åsyn vil radiusen økes sammen med antall stjerner. I tillegg vil sirkelen alltid ha sentrum der du sist ble sett.

Niko må uansett ut av bygningen, og siden det kryr av politimenn på fremsiden av bygget er det nok lite strategisk å løpe ut den veien. Selv om skyte- og sikte-systemet er fullstendig overhalt, og Niko kan søke dekning bak bort-imot hva som helst, er det likevel begrenset hva slags skade man klarer å utrette med 122 kulehull i seg. Man kan bruke autosiktet eller man kan overstyre dette og sikte manuelt. Etter litt febrilsk leting finner Niko en brannstige som leder til en parkert bil på baksiden av bygget. Han smadrer sideruten på bilen, tjuvkobler den, og kjører fra gjerningsstedet i avslappet tempo. Med andre ord: En helt vanlig dag i Liberty City...

Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto IV

Relaterte tekster

Grand Theft Auto IVScore

Grand Theft Auto IV

ANMELDELSE. Skrevet av Jon Cato Lorentzen

Neste generasjon starter NÅ! Jon Cato har reist til Liberty City. Les hvordan Rockstar klarer å innfri alle våre forventninger og litt til!Loading next content