Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler
FIFA 17

Guide: Slik dominerer du i FIFA 17

EA har gjort mange endringer i årets FIFA og dermed levert et av de beste spillene serien har sett på mange år. Her er våre tips for å briljere over hele banen denne sesongen...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er et kompleks fotballspill, FIFA 17. Årets innslag i verdens største sportsserie har mange spillmekanikker å sette seg inn i, samt en rekke mekanismer som kjører i bakgrunnen. Én medspillere stikker på løp, mens en annen går i støtte, og det er opp til deg hva som skal skje videre. Skal du spiller støttepasningen, bli stående og skjerme ballen, eller prøve deg på en lobb i bakrommet. Kanskje du har mest lyst til å gå på et raid på egenhånd, og vise frem alle fintene du har lært deg? Folk som spiller FIFA nå og da vil klare seg fint med kjernen i gameplayet, men hvis du virkelig skal mestre spillet må du lære deg de små nyansene også. Med nok trening kan du bli en mester på den digitale gressmatta, og vi har tipsene som hjelper deg på veien. La oss begynne på egen banehalvdel.

Les også: Anmeldelse: FIFA 17

Forsvar

En av de største utfordringene for nye spillere ligger i det defensive. Dette har vært krevende helt siden EA endret forsvarssystemet i FIFA 12. Det nye systemet betyr at man ikke bare kan holde en knapp inne og vente på at spilleren snapper opp ballen for deg. I stedet handler det om posisjonering og timing. Det gjelder å legge inn taklingen på riktig tidspunkt og vise tålmodighet.

Dette er en annonse:

Forsvarstips 1) Vær taktisk - For å kunne forsvare deg skikkelig må du ta høyde for taktikken laget har gått for. Hvis resten av stallen har fått beskjed om å legge lavt press nytter det ikke at du løper rundt som en hodeløs kylling. Tilpass spillingen din til taktikken, eller gå inn og endre taktikken slik at den passer deg. Hold også øye med hvilken spiller du kontrollerer til enhver tid, ettersom ikke alle er like gode eksempelvis på sklitaklinger. Som i virkeligheten har de ulike spillerne både styrker og svakheter, og det gjelder selvsagt å spille på styrkene deres.

HQ

Forsvarstips 2) Unngå å selge deg - Å rushe mot en motstander for å takle er sjelden et lurt trekk. Når man kommer hurtig inn i duellen er det fort gjort å gjøre en liten feilberegning, og da kan motstanderen smette enkelt forbi deg. Å gjøre denne feilen er det fotballspillere ofte omtaler som å selge seg, og en langt bedre metode er å gå varsomt inn mot fyren som stormer mot deg med ballen i beina. Det handler som å senke tempoet hans og blokkere mulighetene hans til å passere deg, og deretter sette taklingen. Bruk "jockey"-knappen (LT (X1) / L2 (PS4)) for å skråstille deg og senke tyngdepunktet til spilleren din. Vent så på det rette øyeblikket for å legge inn nådestøtet, fortrinnsvis når motstanderen er i ubalanse.

Forsvarstips 3) Hindre skudd og innlegg - Å la noen storme inn foran eget mål er aldri noen god idé. Det er jobben din som forsvarer å gi keeper så lite å gjøre som mulig. Man bør derfor presse motstanderen ut mot kanten før man forsøker å overta ballen, slik at man ikke er i like skummel situasjon hvis man taper duellen. På tilsvarende måte burde man forsøke å hindre innlegg fra motstander når man først er ute på kanten. I stedet burde man presse dem til å velge en støttepasning, selv om dette betyr at du ikke overtar ballen helt ennå. Ofte kan dette være smartere enn å gå i duell ute på vingen, ettersom fallhøyden også her blir stor dersom motstanderen får lurt seg forbi. Nøkkelen ligger med andre ord i å være tålmodig, og forsøke å erobre ballen når man har sikring eller er i en ufarlig posisjon.

Dette er en annonse:

Forsvarstips 4) Bruk Skill Games - Minispillene i FIFA 17 er ypperlige, og kan hjelpe deg til å bli bedre i alle faser av spillet. Dette gjelder ikke minst for forsvarsspillet, så bruk dem for alt de er verdt. Prøv et par ekstra ganger når de dukker opp i loadingen, og vurder å fiske dem frem fra menyen av og til for å spikre bedre poengsummer.

Pro Tip 1: Hold inne LB (X1) / L1 (PS4) for å kommandere medspillere til å legge press på motstander. Hvis du allerede dekker ballfører selv vil nærmeste medspiller forsøke å blokkere pasningsalternativer, og ellers vil han gå direkte på ballfører. Denne teknikken er veldig behjelpelig hvis du ønsker å legge høyt press, ettersom du ikke trenger å gjøre hele jobbe selv. Samtidig vil teknikken ofte dra medspillere ut av posisjon, så bruk funksjonen med måte og bytt spiller hvis spillet vendes fra den ene siden til den andre.

Pro Tip 2: Med den høyre analogspaken kan du bruke FIFA 17s "first touch"-teknikk. Dette er i hovedsak en teknikk for angrepsspill, men den kan også brukes defensivt. Hvis du prøver å nå en ball samtidig som en motstander kan en hurtig touch i riktig retning, idet du treffer ballen, gi deg plassen du trenger for å sende en trygg støttepasning eller en klarering ved neste berøring.

FIFA 17FIFA 17

Midtbanespill

Midtbanetips 1) Tenk på posisjoneringen din - Nøkkelen til å dominere på midtbanen ligger i å vite hvor spillerne er uten å se dem. Vær tålmodig i pasningsspillet, men la ballen gå hurtig mens du ser etter åpninger hos motstanderen. Ikke vær redd for å slå lange baller når du ser en slik åpning, men sørg for å velge trygge løsninger. Vær også obs på at det sjelden er behov for å spurte på midtbanen. Sprinting fører bare til at du ha mindre kontroll på ballen.

Les også: Guide: De beste, unge spillerne i FIFA 17

Midtbanetips 2) Bruk en-to-pasninger og veggspill - Å spille raske "en-to"-pasninger på direkten er en god måte å skape bevegelse i både ditt eget og motstanderens lag på. Du trenger ikke alltid å sende ballen tilbake til samme spiller, eller velge støttepasninger hele tiden, men sørg for at ballen forflytter seg rask. Husk også at spilleren din går på løp umiddelbart hvis du holder LB/L1 inne idet du sender avgårde en pasning. På denne måten kan du spille veggspill, og tapper du en ekstra gang på LB/L1 vil du samtidig gi kommando om ytterligere løp fra andre spillere. Å spille flere veggspill oppover på banen før man klinker kula i nettaket føles alltid bra.

Pro Tip 1: Å skjerme ballen med LT/L2 kan gi deg ekstra pusterom i midtbanen, og til forskjell fra i forsvar har du sikring i spillerne bak dersom du skulle miste ballen. Å skjerme ballen på denne måten holder ikke motstanderen unna for evig, men det kan gi deg nok tid og rom til å skaffe oversikt og iverksette et flott angrep.

Pro Tips 2: Gjennombruddspasninger er ikke bare til bruk i angrep. Også på midtbanen kan slike pasninger være det beste alternativet ettersom det ikke senker tempo eller flyt i spillet. Hvis en medspiller kommer på løp bakfra vil han heller ha ballen litt foran seg enn rett i bena, selv om han ikke er i skuddposisjon.

HQ

Angrep

Angrepstips 1) Nye typer skudd - FIFA 17 introduserer harde skudd som fremdeles er lave. Hvis du holder inne skyteknappen for å sende av gårde en skikkelig suser, noe som normalt får ballen til å gå høyt, men trykker en ekstra gang på skyteknappen før foten når ballen, vil spilleren prøve å presse kula så mye ned som mulig. Resultatet er et lavt skudd som fortsatt har høy fart og i mange situasjoner er dette den beste løsningen. På toppen av dette fungerer systemet også for headinger, og man kan dermed for første gang i FIFA-historien heade nedover. På innlegg og cornere spesielt er dette gull verdt å vite.

Angrepstips 2) Sett opp individuell taktikk for spillerne - På samme måte som for laget som helhet, kan du gi individuelle instrukser til enkeltspillere. Du kan eksempelvis be noen av spillerne om å snike seg inn bak forsvaret når du selv har ballen på midten, eller instruere dem om å holde igjen og tenkte defensivt selv i angrep. Hvis noen ikke oppfører seg slik du ønsker er det ingenting i veien for å innta rollen som spillende trener.

Angrepstips 3) Kjenn spillerne dine - Hvis du har en kort spiller med dårlig spenst, ikke send ham høye innlegg hele tiden. Sats heller på stikkere langs bakken, og motsatt. Når du kjenner laget du spiller med, er det mye enklere å utnytte spillernes styrker samtidig som du unngår svakhetene deres. Ikke alle fotballspillere er like i virkeligheten, og det samme gjelder i FIFA 17.

Pro Tip 1: Ved å holde LT+RT / L2/R2 inne samtidig kan du bevege deg rundt uten å endre retningen spilleren vender seg mot. Dette er veldig kjekt hvis du eksempelvis vil forflytte deg sidelengs med ballen, men fortsatt ha kroppen vendt fremover mot mål. Det er også en lur teknikk å bruke sammen med "skill moves", ettersom det gjør det enklere å plassere deg riktig før du drar en finte.

Pro Tip 2: Med RB-/R1-knappen inne vil spilleren ta seg litt bedre tid og fyre av skudd med finesse. Bruk knappen når du har god tid foran mål, og har lyst til å plassere ballen elegant oppe i krysset. På samme vis kan du holde LT-/L2-knappen inne for å gjøre spesialskudd, som volleyskudd, hælspark og til og med brassespark. Da er du imidlertid også nødt til å plassere deg riktig i forhold til ballen.

Pro Tip 3: Når ballen er i lufta kan du bruke LT/L2 sammen med den høyre analogspaken for å dytte ballen i en retning med hode eller brystkassa når den treffer deg. Det er en yppelig teknikk å bruke når man er oppe i en hodeduell og ikke har noen medspillere i nærheten å heade til. Teknikken fungerer naturligvis bedre desto bedre ferdigheter spilleren du bruker har.

FIFA 17FIFA 17FIFA 17

Dødballer

Dødballtips 1) Hjørnespark - Cornere er endret fullstendig i FIFA 17, og de har blitt langt mer effektive. Corner er mål er rett og slett mer dekkende enn før. i FIFA 17 kan man se et siktekors på bakken som viser retningen ballen vil gå i, og omtrent hvor den vil lande. Dermed har man vesentlig større kontroll på innlegget sammenlignet med tidligere. Styrken på skuddet avgjør hva slags type innlegg det blir (et langt trykk betyr en hurtig og nokså lav ball, mens et lite tap blir en høy lobb), og man kan også bytte til en spiller i feltet for å time et løp inn mot en heading/avslutning.

Dødballtips 2) Frispark - Frisparkene er omtrent som før, men man kan nå velge å ta kortere eller lengre sats før skuddet. Et lengre oppløp betyr et hardere skudd, og dermed har man bedre kontroll over hvilke skudd som går hardt rett frem og hvilke som legges inn med skru.

Dødballtips 3) Innkast - Her er den største endringen at man nå kan late som om man skal kaste inn ballen. Dette gjøres på samme måte som med skuddfinter, ved å trykke på skyte- og pasningsknappen samtidig. Å late som man kaster én vei før man faktisk gjør noe annet, er imidlertid mest effektivt mot menneskelige motstandere.

Dødballtips 4) Straffespark - Også straffespark har gått gjennom store endringer. Som med frispark kan du velge lengden på oppløpet, og det finnes nå en tydelig indikator på hvilken retning og høyde ballen vil gå i. Man starter skuddet ved å vippe analogspaken fremover, før man lader opp og plasserer skuddet på vei frem til ballen. Det vil ta deg litt tid å venne deg til det nye systemet (så øv gjerne på treningsfeltet), men etterhvert vil du få taket på det.

Det var våre tips for denne gang, så nå burde du være klar til lanseringen i morgen 29. september. Kom gjerne tilbake i etterkant og del dine beste tips med andre i kommentarfeltet.

HQ
FIFA 17FIFA 17

Relaterte tekster

7
FIFA 17Score

FIFA 17

ANMELDELSE. Skrevet av Ricardo C. Esteves

Med årets utgave leverer endelig EA Sports spillet de lovte oss for to år siden. Vi har tatt avspark i årets digitale fotballsesong...

0
Kaizer Chiefs entrer esportens verden

Kaizer Chiefs entrer esportens verden

ESPORTSTEKST. Skrevet av Sam Bishop

Fotballklubben Kaizer Chiefs har annonsert at de skal delta under tilstelningen Rush Esports 21.-23. juli ved Sandton Convention Centre i Johannesburg. Kaizer Chiefs'...

0
Prøv FIFA 17 gratis på Xbox One

Prøv FIFA 17 gratis på Xbox One

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Nå er det ikke mange dagene igjen til Electronic Arts skal avduke FIFA 18, og i den sammenheng ønsker de å gi fjorårets utgave litt ekstra oppmerksomhet. Nå kan nemlig...Loading next content