Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
Guillermo del Toro's Pinocchio (Netflix)

Guillermo del Toro's Pinocchio (Netflix)

Guillermo del Toros magiske nytolkning av Pinocchio er her og André elsker det han ser...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Guillermo del Toro er en merkelig regissør. Mange av kreasjonene hans er ujevne, både når det gjelder manus og antall øyne i eventyrskapningene hans, og noen ganger faller budskapet flatt når han ikke klarer å trekke hardt nok i de følelsesmessige trådene. Likevel har del Toro min største respekt som filmskaper. Grunnen er enkel: han elsker filmmediet mer enn noe annet i verden. Hver gang jeg hører ham snakke om historier han har vokst opp med, blir jeg rett og slett varm av lidenskapen, kunnskapen og fremfor alt kjærligheten til film som han besitter. Dette er noe som skinner gjennom i lidenskapsprosjektet Pinocchio, en stop-motion animert versjon av Carlo Collodis klassiker.

Det er to Gepettoer i denne tolkningen av Pinocchio: den gamle mannen som bygger seg en tregutt og del Toro selv. Som en erfaren snekker snekrer del Toro håndverket sitt ømt og forsiktig, hvor du allerede fra første minutt av filmen blir forsikret om at den tidløse sagaen vil bli respektert. I denne versjonen har Gepetto mistet sønnen sin under første verdenskrigs gru og ti år senere bestemmer han seg for å fylle tomrommet i livet hans med en tredukke. De fleste kjenner til resten, men i denne filmen har del Toro valgt å fortelle Pinocchios historie i skyggen av voksende fascisme. Regissørens og Pinocchios rampete ulydighet er en deilig kontrast til landets stadig mer nasjonalistiske og restriktive klima, der Pinocchio til og med klarer å redde dagen ved å være slem, bryte regler og lyve! Den er like snill som den er befriende trassig, og gjør at originalhistoriens ånd forblir intakt også her, selv om mye er endret.

Guillermo del Toro's Pinocchio (Netflix)

Stop-motion-animasjonen gjør selvfølgelig utrolig mye for å fange historiens særegne natur og i ettertid føles det genialt å lage en dukkefilm av en dukke - spesielt når animasjonen er så detaljert og kjærlig presentert. Noen ganger er bevegelsene til dukkene så flytende at du glemmer at hundrevis av dukkeanimatører har lagt ned svette og tårer i månedsvis for å fange ørsmå bevegelser du ellers ville tatt for gitt. Alt fra små karakterer som Ewan McGregors Timmy Gresshoppe, en dvergaktig Mussolini og gigantiske monsterfisk er fylt med liv og personlighet, som er en fryd å følge fra begynnelse til slutt.

Alexander Desplats søte filmmusikk er også finstemt og eventyraktig, men låtene som er implementert i handlingen føles litt mer som en ettertanke. Imidlertid er disse sangnumrene stort sett små karakterintroduksjoner som ikke varer særlig lenge, og teksten til den originale sangen "Ciao Papa" er faktisk rørende. Noen ganger kommer filmen også litt på avveie når del Toro begynner å filosofere over livet og velter seg mer i det overnaturlige, som stort sett skyr filmens tematikk. Når del Toro først knyter det hele sammen mot slutten, faller imidlertid alt på plass og da kan det være vanskelig å ikke felle en tåre. Du innser at spørsmål om dødelighet, individualitet og foreldreskap gjennomsyrer grunnhistorien på en naturlig måte, for selv om del Toro liker å snike inn rare ting, er det alltid en følelsesmessig rød tråd å holde fast i.

Dette er en annonse:

Å sammenlikne Disneys siste live action-vrak med del Toros lidenskapsprosjekt ville være fåfengt, selvfølgelig, men det må sies: forskjellen mellom et utspyttet bedriftsprodukt og en kunstners drøm er virkelig påtakelig nå som del Toro igjen har vist sin mest kreative side. Det er lenge siden del Toros økte realisme har grepet meg slik og er ikke bare del Toros beste film siden Pan's Labyrinth - den er også en av de absolutt beste Pinocchio-filmene som noen gang har blitt laget. Guillermo del Toros Pinocchio har premiere på Netflix 9. desember.

HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content