Norsk
Gamereactor
artikler

Internett på avveie

Høsten 2011 introduserte republikaneren Lamar Smith i USA et lovforslag ved navn SOPA. Som - om det blir innført - vil være med på endre internett slik vi kjenner det i dag...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

SOPA - som står for Stop Online Piracy Act - er et forslag som kort fortalt gjør det lettere for rettighetsinnehavere å fjerne bilder, filmer, tekster og annet som bryter med opphavsretten til selskaper og individer. Høres jo egentlig ikke så ille ut når man ser på intensjonen bak forslaget. Piratkopiering er et økende og omfattende problem, ikke bare for musikk- og filmbransjen, men også for spillbransjen.

Selskaper har i tiår brukt milliarder av kroner på å få en stopp på piratkopiering. De har innført DRM (Digital Rights Management) på filmer, CD-er og spill som har som oppgave å stoppe de som piratkopierer fra å kunne bruke disse tingene. Dette er gjort med mindre suksess da det veldig ofte ender med å være til bry for betalende kunder fremfor å stoppe piratene. RIAA (amerikas interesseorganisasjon for musikere) og MPAA (amerikas interesseorganisasjon for film og TV) har også gått til søksmål mot personer de mener har brutt opphavsretten til deres klienter som Warner Music, EMI og mange flere. Ingenting har hjulpet så langt.

SOPA-lovgivningen vil gi disse selskapene muligheten til å blokkere hele nettsider hvis de finner materiale som bryter opphavet til noen av dem. Her er noen eksempler:

Dersom Erik laster opp en video på YouTube hvor han og kompisen Andreas mimer til den nyeste Lady Gaga låten vil Universal Music ikke bare kunne få videoen slettet fra YouTube (som de kan den dag i dag), men de kan i prinsippet også stenge hele YouTube.

Dette er en annonse:

Et annet eksempel er hvis Gamereactor legger opp bilder tatt i skjul på et presseevent for GTA V, vil ikke bare Rockstar og Take Two Interactive kunne få bildene fjernet, men de kan også blokkere Gamereactor fra å bli lest i USA. Den siste er nok den mest skremmende. Tenk deg at du går ute og ønsker å ta bilde av noe, med på bilde er logoen til Coca Cola. Coca Cola kan ved dette ikke bare få bildet ditt fjernet fra Flickr, men de kan blokkere hele Flickr. Husk at dette ikke er forbeholdt medier som film og bilder, men også tekst.

Denne loven er faktisk så alvorlig at den vil få ringvirkninger, ikke bare i USA, men på et globalt nivå. Å tukle med strukturen internett er bygd på er ikke lurt, spesielt med tanke på hvor mange nettsider som holder til i USA som YouTube, Facebook og Google med mange flere. Ikke nok med at de kan blokkere slike sider om ønskelig, men det åpner for falsk-positiv, selskaper kan med vilje laste opp materiale som bryter opphavsretten kun for å bruke det som grunnlag til å blokkere nettsiden. Og det er heller ikke spørsmål om de kan misbruke SOPA, men de kommer til å misbruke SOPA. På mange måter er SOPA det samme som Kinas store internettbrannmur. Lovgivningen er så løs i måten den er skrevet på at den vil stoppe innovasjon og lukke internett på en måte som vil hindre ytringsfriheten til alle mennesker på jorden, ikke bare i USA.

Når det kommer til spillselskaper, så støttes SOPA av organisasjonen ESA (Electronic Software Association). ESA er en organisasjon for mange av spillselskapene som hjelper til med anti-pirat-tiltak, forskning på diverse ting som effekten av vold i spill. Tenk på dem som spillbransjens svar på RIAA og MPAA. Noen av medlemmene - og som da indirekte støtter SOPA - er Nintendo, Capcom, Sony, Namco og Electronic Arts. Flere av selskapene som er medlem i ESA har dog kommet med uttalelser at de ikke støtter ESA i deres valg å støtte SOPA.

Noen av dem har gått så langt som å si de ikke støtter SOPA i det hele tatt. Deriblant Epic Games og Trion Worlds. Capcom derimot gikk ut i støtte for både ESA og SOPA, men etter mange lite hyggelige tilbakemeldinger fra sine kunder har de nå sagt at de ikke støtter SOPA og aldri gjorde det til å begynne med (selv etter en pressemelding som sa det motsatte). De tre store - Sony, Nintendo og Electronic Arts - trakk seg også sakte men sikkert tilbake etter mye ståhei fra sine kunder og motstanderne av SOPA.

Dette er en annonse:

Støtten til Stop-SOPA mangler ikke store aktører dog. Noen av de som offentlig har gått ut mot SOPA er Microsoft, Apple, Google, Facebook, Wikipedia, det Hvite Hus, Twitter, EFF, Flickr og en drøss andre statlige organer, selskaper og organisasjoner. Noen av disse har faktisk gått så langt at de skal mørklegge nettsidene sine før høringen den 18. Januar. Wikipedia er en av dem.

Tanken bak SOPA er godt ment, nemlig å stoppe piratkopiering, men denne løsningen er ikke god. Det vil heller ikke stoppe piratkopiering. Det å hindre utvikling og kneble ytringsfrihet er det absolutt siste man ønsker i et sivilisert samfunn. Den eneste grunnen til at dette forslaget ikke ble avlivet før det ble vurdert som en lov, er trolig den sterke lobbyvirksomheten fra mektige bakmenn. Om det ikke var for MPAA, RIAA, ESA, og en del andre ville dette vært et ikke-tema.

Det finnes ingen umiddelbare, enkle løsninger for å få bukt med piratkopiering. Å sensurere internett virker definitivt ikke å være veien å gå. Jeg tror bransjen har mer å tjene på å yte bedre service og ha et velfungerende tilbud for distribusjon på nett. Vi ser i høy grad at folk har betalingsvilje så lenge tilbudet er på plass. Tjenester som Steam, Itunes Store og Android Marketplace er gode eksempler på dette.

Internett på avveie


Loading next content