Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
John Carter

John Carter

Hvordan begynte historien om den første superhelten av dem alle? Ingar har vurdert hvorvidt John Carters lange reise til den røde planeten holder mål...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Superhelter er i vinden som aldri før på kino. Og hvorfor skulle vi egentlig klage? Med solide produksjoner som Captain America: The First Avenger, The Amazing Spider-Man, The Dark Knight Rises og ikke minst The Avengers, lever kinopublikummet med sans for supre helter gode dager.

HQ

Det er imidlertid ikke alle helter det går like supert for ved kinolansering. Den første superhelten av dem alle, John Carter, led en heller trist skjebne i vinter. Den gigantiske produksjonen led med et tap på over 200 millioner dollar, og hoder i Disney-konsernet måtte rulle. Det er egentlig synd, for filmen John Carter skaper en setting som fort gir mersmak.

La oss ta det fra begynnelsen: Mannen som i sin tid skapte Tarzan-figuren, Edgar Rice Burroughs, skrev i 1912 historien om Virigina-soldaten John Carter som på mystisk vis blir transportert til Mars. Hans bedrifter på planeten ervervet ham etter hvert tittelen John Carter of Mars. Gjennom en rekke bøker av Burroughs, og ikke minst en tegneserie-gjenoppliving på 70-tallet, ble John Carters bedrifter skildret og dekket. Men hvordan ble denne jordboeren til Mars' store helt? Det er denne historien filmen skildrer.

John Carter
Nei, filmen er ikke en Square Enix-produksjon med Final Fantasy-setting, selv om man et øyeblikk skulle tro det...

I filmen møter vi en alkoholisert John Carter som er sterkt preget av den amerikanske borgerkrigen, og som ikke kjemper for stort annet enn å få ut gullet han har funnet i en hule. Han blir ufrivillig dratt inn i en konflikt mellom blåjakker og apacher, hvilket fører ham til en mystisk hule med en mystisk vokter. Idet Carter berører medaljongen til vokteren blir han øyeblikkelig transportert til Mars, som slettes ikke er så øde og ubebodd som vi er vant til å tro. Mars, eller Barsoom som planeten også kalles, er hovedsakelig befolket av røde og grønne marsboere. De røde marsboerne er imidlertid i krig med hverandre, en krig som hovedsaklig foregår mellom de to bystatene Helium og Zodanga. Denne tusenårige konflikten er nå i ferd med å få en brutal slutt, ettersom Zodangas leder Sab Than har fått et mystisk våpen i sin besittelse. Carter, som har nærmest supermenneskelige krefter på grunn av Mars' lave tyngdekraft, blir bønnfalt av Dejah Thoris, Heliums prinsesse, om å berge Barsooms vitenskaplige høysete.

Dette er en annonse:

Noen filmer har en tendens til å ha for mange avslutninger. John Carters største svakhet er derimot at den har for mange begynnelser. Det tar temmelig lang tid før filmen begynner for alvor, og omtrent en halvtime passerer fra vi blir introdusert for Barsoom i åpningssekvensen til Carter selv havner på planeten. Men når vi først kommer så langt, er det en fengslende setting vi blir introdusert for. Filmen bærer virkelig preg av å være en storbudsjettfilm, og det har ikke blitt spart på kruttet hva gjelder kulisser, effekter eller kostymer. Har man ikke noen erfaring med Carters eventyr før man har sett filmen, får man umiddelbart lyst til å utforske mer av dem etter filmen. Sånn sett gjør filmen mye riktig, og det er synd at vi sannsynligvis aldri vil få se noen oppfølger (i alle fall ikke fra Disneys side).

John Carter
Kjipe apekatter, altså. Bare fordi jeg ikke har med meg bananer på arenaen blir de helt rabiate...

Filmen har en god spenningskurve, og til tross for den noe trege starten får vi mange uventede og spennende vendinger underveis. Hakket verre er det med skuespillerprestasjonene, som er mildt sagt varierende. Enkelte av dialogene føles stive og stiliserte, og noen av skuespillerne presenterer sine rollefigurer med såpass drama og utagerende mimikk at det strengt tatt ikke hører hjemme i filmindustrien à la 2012. Spesielt ødeleggende er det uansett ikke, men det hindrer dessverre filmen fra å ta fullstendig av.

Så, hvorfor floppet John Carter? Mest sannsynlig skyldes fiaskoen en manglende bevissthet hos folk flest om hvem John Carter of Mars faktisk er - det er for lenge siden vi hørte noe fra ham sist. At Disney i tillegg valgte å droppe tittuleringen «of Mars» i filmtittelen (angivelig for å appellere til de som ikke er sci-fi-interesserte) gjorde dessuten filmen svært anonym i promoteringsfasen. Filmen kan uansett ikke ta for mye av skylden. Alt i alt er dette en film med høy underholdningsfaktor, lekre effekter og en særdeles fascinerende setting. En setting jeg svært gjerne skulle sett mer av.

Dette er en annonse:
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Spennende setting, solid produksjon, imponerende effekter og kostymer, gir mer-smak.
-
Svak start på filmen, varierende skuespillerprestasjoner og dialoger.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
John Carter

John Carter

FILM-ANMELDELSE. Skrevet av Ingar Takanobu Hauge

Hvordan begynte historien om den første superhelten av dem alle? Ingar har vurdert hvorvidt John Carters lange reise til den røde planeten holder mål...Loading next content