For et par år tilbake satt jeg meg ned med Lego Star Wars til Playstation 2. En spesielt stor fan av den meget kjente romoperaen hadde jeg nå aldri vært, men kjøpet var gjort, og allerede ved slutten av første brett var det klart at dette var et spill jeg ville forelske meg i.
Ikke lenge etter kom utvikler Traveler's Tales ut med enda et Lego Star Wars-spill, som tok for seg de tre første filmene i George Lucas' klassiske filmserie. Nok en gang ble jeg sittende klistret til skjermen, og siden den gang har hvert eneste Lego-spill fra TT Games fått en plass i spillhylla.
Lego Star Wars III: The Clone Wars er nyeste utgivelse i Traveler's Tales klossete serie. Det første en vil legge merke til er uten tvil den oppdaterte grafikken. Utvikleren har skapt en helt ny grafikkmotor, og spillet ser veldig flott ut. Nye lys - og skygge effekter er med på å danne en meget pen visuell side.
Langt over hundre fiender kan vises på slagmarken samtidig uten at spillet viser noen antydning til problemer som treg bildeoppdatering, og det føles virkelig som en stor stjernekrig. Det er også tydelig at TT Games har lagt inn mye arbeid i animasjonene, for her overgår The Clone Wars alle de tidligere Lego-spillene. Figurene beveger seg mye mer grasiøst enn tidligere, og alt flyter generelt bedre.
Omgivelsene er bygget opp med en blanding av Lego-klosser og mer realistiske teksturer. Beveger du kameraet nært nok er det til og med mulig å se Lego-logoen på knottene oppå brikkene, og selv om du må ha en relativt stor skjerm for å i det hele tatt kunne legge merke til dette, er det en artig liten detalj som hjelper på Lego-følelsen.
En av de største nyhetene i spillet er dog de store slagmarkene. Flere av brettene er svære åpne områder, med masser av plass å boltre seg på. Utover slagmarken er det plassert flere "baser", og spilleren begynner som oftest med en eller to av disse. Målet er å overta fiendens baser, noe som er lettere sagt enn gjort, spesielt om en velger å foreta seg denne oppgaven til fots.
Ved hver base kan det bygges tre stasjoner. Disse kan for eksempel være store kanoner som skyter mot fiendens hær, brakker som skaper klonetropper, eller skjoldgeneratorer som skaper et skjold rundt basen. Spilleren kan selv velge hva som skal plasseres hvor, og en blir belønnet av å tenke taktisk i form av flere kjøretøy og andre hjelpemidler.
For å overta en base må alle stasjoner ødelegges. I begynnelsen av spillet kan dette gjøres enten med lyssverd eller laserpistol, men etterhvert vil fienden gå til innkjøp av sterkere stasjoner som bare kan ødelegges av kjøretøy med raketter og kraftigere strålevåpen.
Disse brettene er artige, og kampene er storslåtte, men det er vel heller de mer plattformbaserte brettene som virkelig er kjernen av Lego Star Wars III: The Clone Wars. De utspiller seg som i tidligere Lego Star Wars-spill, hvor du løper nedover korridorer, slåss mot droider og løser puslespill for å åpne lukkede dører. Det er like gøy som alltid, og selv om det ikke er veldig masse variasjon på dette punktet, sørger de større, kjøretøybaserte brettene for at du ikke blir lei.
Du har også muligheten til å spille med en venn. Av og til hender det at spillerne blir adskilt, og blir nødt til å jobbe sammen på to forskjellige steder samtidig. Eksempelvis kan spiller 1 være nødt til å styre en klo for å løfte opp en kasse med Lego-deler og sende den ned en søppelsjakt som leder til området spiller 2 befinner seg i.
Som navnet antyder følger The Clone Wars historien fra TV-serien med samme navn. Et par scener er hentet fra filmene, som for eksempel arenascenen fra Episode 2, men har du ikke fulgt med på animasjonsserien skal det godt gjøres å forstå hva som foregår til enhver tid. Nå er det ikke slik at en spiller disse spillene for historien sin del, men det hadde ikke gjort noe om det var litt lettere å få med seg hva som foregår. Det hjelper ikke at det ikke er noen slags rekkefølge på brettene, så det er veldig lett å la historien fly hus forbi.
Spillet er også en relativt enkel affære for oss litt eldre, og det gjør ikke så mye, men når spillet først blir vanskelig skyldes det ofte heller tullete design enn utfordrende oppgaver. Et eksempel på dette er dårlige kameravinkler som til tider gjør det vanskelig å beregne hopp.
Dette har vært et problem siden første spill i serien, og det er skuffende at TT Games enda ikke har funnet en god løsning på dette. I de aller største kampene kan det også bli vanskelig å følge med på alt som skjer, noe som skaper unødvendig mye frustrasjon når en ikke er helt klar over hvem som er hvem i et hav av kampdroider og kloner.
Lydmessig er spillet en meget velsmakende godtepose. Alle de autentiske Star Wars-lydeffektene er på plass. Laserskuddlydene er absolutt så ikoniske som de skal være, og lyden av to lyssverd som treffer hverandre vil gi enhver fan av stjernekrigene en god dose nostalgi.
Konklusjon
Lego Star Wars III: The Clone Wars er et veldig godt spill som passer til både stor og liten. Det har sine problemer, og en skal ikke se bort ifra at det kommer et og annet ord på voksenspråket når man bommer på en plattform for tiende gang. Likevel er den totale pakken utvilsomt artig og underholdende, og det ligger masser av ekstra materiell å leke seg med etter historieoppdragene er fullført. Har du enda ikke prøvd deg på noen av klosseeventyrene er dette den perfekte anledningen til å gjøre nettopp det.