Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Little Big Planet 3

Little Big Planet 3

Er det en fugl? Er det en sekk? Er det en sokk? Ja. Tomas har satt karakter på Little Big Planet 3.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Jo flere kokker, jo mer søl.

Det første Little Big Planet var begrenset til muttere, lim og fysikkens lover. Du hadde én figur, Sackboy, og han kunne lite annet enn å hoppe, løpe og gripe. Det eneste verktøyet han brukte var en rakketryggsekk. Etter et par måneder fikk han en malingspistol.

Åtte år og et knippe spill senere, så er situasjonen en litt annen. I Little Big Planet 3 har Sackboy fått sitt eget utstyrsarsenal, komplett med teleporteringsgevær og rakettstøvler. Du har fire spillbare figurer å velge mellom, samt hele 250 verktøy å lage baner med. Det er mange kokker i Little Big Planet 3 - det er mye søl - men det er like gøy som alltid.

Little Big Planet 3
Kan... ikke... prosessere... altfor... sjarmerende....
Dette er en annonse:

Nye kokker til tross, det er fortsatt Sackboy som er kjøkkensjef, og denne gangen reiser han til Bunkum, en normalt fredelig verden der tre onde titaner herjer. For å bekjempe disse beistene må han rekruttere tre legendariske helter: Swoop, Oddsock og Toggle.

Disse tre typene er kanskje den største nyheten i Little Big Planet 3. Etter hvert som du befrir dem, kan du nemlig spille som dem, og de byr på andre utfordringer enn de du er vant til som Sackboy. Swoop kan fly, Toggle kan endre sin egen størrelse og vekt, mens Oddsock er lynrask og kan løpe på vegger. Sistnevnte er kanskje favoritten, men de er verdige tilskudd til serien alle tre.

Little Big Planet 3
Vi snakker forsåvidt norsk: Mens engelsktalende får høre stemmene til Hugh Laurie og Stephen Fry, er det norske oversettelsesarbeidet litt platt.

Det beste med de nye karakterene, er at de bringer en ny dimensjon til selve plattformhoppingen. Nyhetene i Little Big Planet de siste årene, enten de har vært støtte for bevegelseskontroller, muligheten til å lage filmsekvenser eller evnen til å ta kontroll over roboter, har stort sett tatt serien stadig lengre vekk fra det enkle plattformspillet den startet med. Det er imponerende hvordan spillets brukerbase har brukt disse verktøyene til å blant annet lage Pac-Man, Final Fantasy og et Windows operativsystem, men til syvende og sist spiller jeg Little Big Planet for å spille plattformspillet Little Big Planet.

Dette er en annonse:

Denne gang får vi altså tre nye måter å gjøre nettopp dette på, og de funker bra. Toggles størrelsesskifting åpner for fysikkpuslespill der man må skifte vekt for å knuse gjennom vinduer eller trykke ned springfjær. Store, tunge Toggle synker dessuten som en stein i vann, mens lille Toggle kan løpe på overflaten. Å skifte størrelser er lett og de fysikkbaserte puslespillene man møter på i historiedelen balanserer elegant mellom plattformhopping og hjernetrim, selv om de aldri sliter lenge på de små grå.

Oddsock gir oss fartsfylte brett, som i grunn har uteblitt fra serien til nå. Et kappløp i Little Big Planet har som regel innebåret at man setter seg inn i en bil eller rakett av noe slag, eller at man rett og slett legger på spring som Sackboy. Det er imidlertid sjelden man får god kontroll på disse fartøyene og Sackboy er på sin side ingen racer. Oddsock er både rask og lett å styre. Jeg skulle bare ønske han hadde flere brett i historiedelen. De som er der, er blant de aller morsomste banene jeg har spilt i noe plattformspill noensinne.

Little Big Planet 3
Et sekkeløpp på steroider: Oddsock.

Til sist er det Swoop, som jeg hadde mine mistanker om på forhånd. Å fly i spill er nemlig sjeldent gøy uten en metallmaskin som skyter missiler, og å jobbe mot tyngdekraften mens man bærer tunge ting er slettes ikke det morsomste jeg har gjort i Little Big Planet. Det er mye mer givende når Swoop spiller på lag med naturkreftene, og man stuper nedover mot bakken i full fart. Kontrollsystemet er dessuten lekende lett de gangene man styrer nebbet nedover.

Takket være Toggle, Oddsock og Swoop er det mer plattformhopping i historiemodusen enn det har vært på lenge, og det er morsomt at det var tre nykommere som skulle til for å bringe Little Big Planet nærmere sine røtter.

Alt er dog ikke helt ved det gamle, og Little Big Planet 3 ligner langt mer på toeren enn på det første spillet i serien. Mens Sackboys tidligste eventyr hadde en særegen stil som fikk nivåene til å se hjemmesnekrede ut, virker omgivelsene i dette spillet mer strømlinjeformet. Hva sammenhengen mellom banene er, er heller ikke godt å si. I et øyeblikk befinner du deg i en 60-talls amerikansk diner og klapper takten til jukeboks-musikk. I neste øyeblikk bryter du deg inn i et mafiadrevet casino. Ingen skal si at disse eventyrene ikke er varierte, i alle fall.

Little Big Planet 3
Skapermodusen i LBP3 åpner for enda flere muligheter

Sunn variasjon er det også i utstyret Sackboy bærer på. Ja, du leste riktig: Bærer på. Nytt for dette spillet er at den 8 centimeter høye krabaten tar med seg redskapene sine. På nesten hvilket som helst av historiebanene kan du trykke på sirkelknappen og åpne opp et lite menyhjul, der du kan velge mellom både rakettstøvler, sugekanon og andre ting, etter hvert som du låser dem opp.

Dette gir rikelig med anledning til å utforske gamle brett på nytt, men byr også på et ørlite irritasjonsmoment. Å gripe tak i ting er satt til R1, som også er knappen for å bruke redskapet du har valgt. Bare fantasien setter grenser for hvor håpløse situasjoner dette kan fremkalle. Jeg savner også en mulighet for å slå disse dingsene av og på, samt å bytte raskt mellom dem. Tross dette, så fungerer verktøyene svært bra. Spesielt rakettstøvlene, som gjør Sackboy både raskere og smidigere.

Den ekstra bevegeligheten kommer godt med. Banene i Little Big Planet 3 er nemlig blitt dypere, som betyr at du kan bevege deg lengre. Før var det bare tre "lag" å bevege seg mellom. Nå er det seksten. Dette kan være litt vanskelig å forholde seg til, og man kan en sjelden gang bli lurt til å hoppe utfor banen fordi man blir lurt av perspektivet.

Little Big Planet 3
Det finnes tre brett der du står helt fri til å vandre rundt på egenhånd

Ellers er brettene rett og slett geniale. Utvikler Sumo Digital gjorde en ålreit jobb med brettene i Vita-spillet, men den ubestridte kongen av Little Big Planet-baner har alltid vært skaperen av serien, Media Molecule. Nå får de endelig konkurranse. Førstnevnte utviklerstudio har nemlig løftet seg så til de grader denne gangen. På sitt aller, aller beste - når fysikkgåtene er smarte og plattformhoppingen kvikk og utfordrende, finnes det omtrent ikke sidestykke i 2D plattformerverdenen.

Det kan dog bli litt lite av det gode. Enkelte brett er uoversiktelige, og kan som følge føles litt urettferdige. Historiemodusen er dessuten hverken spesielt lang eller vanskelig, og mye av tiden går med på andre ting enn plattformhopping.

En felle flere av de senere Little Big Planet-spillene nemlig har gått i, er at det brukes altfor mye tid på filmsekvenser og det som til syvende og sist er en uinteressant historie. Det er ikke veldig spennende hvorvidt Super Mario klarer å redde prinsessen, og det samme gjelder Sackboy og Bunkum. Mye av dialogen føles påtvunget, humoren virker litt platt og i starten bruker spillet for mye tid på å forklare hvordan ting fungerer. Little Big Planet er selvfølgelig myntet på målgrupper som kan trenge ekstra innføring, men lærer man ikke best ved å spille?

Little Big Planet 3
Det gjenstår å se hva brukerne finner på denne gang

Til syvende og sist må jeg nevne det tekniske, og selv om Playstation 4-versjonen av spillet har fått en real grafikkoppdatering, henger ikke alt på grep. Mest frustrerende er det at spillet fryser et halvt sekund hver gang man åpner popit-menyen. Dette er ikke noe særlig problem når man spiller historiemodusen alene, men er man enten med et par kamerater eller i skapermodus, kan det fort bli irriterende. Jeg støtte også på et par vedvarende grafikkfeil, hovedsakelig i skapermodusen, samt et checkpoint som ikke fungerte, og tvang meg til å starte på nytt.

Det har blitt en del småpirk i denne anmeldelsen, men ikke la deg lure. Dette er en stor opplevelse. Little Big Planet, det første, var et plattformspill der du kunne lage baner. Little Big Planet 2 ga spillere så omfattende og tallrike muligheter til å lage egne skaperverk, at det solgte seg mer som en plattform for spill. Alle disse mulighetene, og flere til, er i Little Big Planet 3, men det som virkelig fanger meg er at det understreker at det først og fremst dreier seg om plattformhopping. De geniale brettene, de små flerspillerpuslespillene og den lystige musikken - alt er på plass, og når det klaffer, så klaffer det slik få andre spillserier gjør.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Utrolig kreativt, morsomme baner, nye karakterer, rakettstøvler, fullstendig bakoverkompatibelt med baner fra tidligere spill, skapermodus er like dyp som alltid
-
Ganske rufsete i kantene, lite enspillerinnhold, enkelte baner er uoversiktelige, redskaper kan frustrere
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Little Big Planet 3Score

Little Big Planet 3

ANMELDELSE. Skrevet av Tomas Veiden

Er det en fugl? Er det en sekk? Er det en sokk? Ja. Tomas har satt karakter på Little Big Planet 3.

0
GR Live tester PS Plus-spillene

GR Live tester PS Plus-spillene

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Hver måned slipper Sony en ny bunke med spill til alle som abonnerer på tjenesten Playstation Plus, og i dag skal vi ta en titt på månedens tilbud. Little Big Planet 3...

Her er PS Plus-spillene for februar

Her er PS Plus-spillene for februar

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Om en ukes tid er det ikke lenger mulig å laste ned PS Plus-spillene for januar, for da blir hele oppstillingen byttet ut med nye. Alle som abonnerer på tjenesten vil fra...

3
Marvel fjernes fra Little Big Planet

Marvel fjernes fra Little Big Planet

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Little Big Planet-spillene har alltid prøvd å tilfredstille så mange personer som mulig med ulike tilleggspakker. Vi har sett kostymer fra dyreverden, Ghostbusters, The...

0
Little Big Planet 3 utvides neste måned

Little Big Planet 3 utvides neste måned

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det er på tide å kjøre Sackboy gjennom et ullprogram, for neste måned slippes nemlig det nye eventyret The Journey Home til Little Big Planet 3. Utvidelsen beskrives med...Loading next content