Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Mass Effect: Andromeda

Mass Effect: Andromeda

Vi var redde for at Bioware ikke skulle kunne levere den samme kvaliteten som tidligere, men etter fire timer i Andromeda ser det ut til at frykten var ubegrunnet...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

Verdensrommet er fortsatt fascinerende for mange. Det er de av oss som fortsatt kikker på stjernene og prøver å forestille oss hvor fantastisk og/eller skummelt det kan være om vi en dag skulle ta våre første skritt utenfor vårt solsystem. Spill som lar oss utforske dette har lenge fanget vår oppmerksomhet, og de som gjør det riktig har en tendens til å treffe en nerve (eller flere). Den originale Mass Effect-trilogien er et godt eksempel på dette.

I samme ånd tar Mass Effect: Andromeda menneskeheten med ut fra Melkeveien, og sender dem inn i det ukjente, eller rettere sagt til våre nærmeste naboer i Andromeda. Det nye actionrollespillet fra Bioware er bygget på utforsking, og det er tydelig at skaperne har ønsket å finne tilbake til følelsen av oppdagelsen - det som gjorde det første spillet så spesielt.

"We wanted to get back to that feeling of space opera," sa produsent Fabrice Condominas til oss etter at vi hadde testet litt av spillet hjemme hos EA. For å få til dette har de laget en bredere historie, men også spillfigurer som gir liv til historien. De fleste av de du møter her vil ha den samme oppdagertrangen som deg, og alle har sine egne grunner til å forlate hjemmene sine og legge ut på denne 600 år lange reisen. Det er snakk om en enveisbillett, og det er slett ikke sikkert at vi vil bli tatt imot på en vennlig måte. Det er tross alt vi som er den fremmede trusselen i Andromeda. Condominas fortalte også at vi ikke vil være overlegne med tanke på teknologi eller styrke, og at fremme i Andromeda vil menneskene og deres allierte reise ut for å utforske de ulike planetene.

Dette er en annonse:
Mass Effect: AndromedaMass Effect: Andromeda

I et forsøk på å gjøre deler av spillet troverdig, har Bioware jobbet med den europeiske romfartsorganisasjonen. Til tross for at dette er science fiction, har de likevel et ønske om at ting er plausible. Dette er også nødvendig med tanke på spillets størrelse. Ifølge utvikleren er dette det største spillet de har laget, der noen av planetene alene er større enn hele Dragon Age: Inquisition. Her finner du en haug med planeter i tillegg til de hvor historien foregår. Dere som vil ta en avstikker finner naturligvis også en mengde sideoppdrag som tar deg utenfor allfarvei, og på toppen av det hele kommer de såkalte Loyalty-oppdragen. Disse avgjør om besetningen din blir mer eller mindre lojale mot deg. Det nye lojalitetssystemet vil by på noen overraskelser. Det er nemlig ikke så lett å gjøre alle til lags, men i rollen som Pathfinder kan du lykkes med å omvende de som ikke liker deg.

Dette er Bioware, så du vet at det vil bli muligheter for varierende grad av kontakt med de andre figurene. Her finner vi alt fra forsiktig flørt til forelskelser og engangshendelser (på soverommet, hvis det var utydelig). Mange av disse møtene vil finne sted om bord på The Tempest, det nye romskipet. Dette er et mindre romskip enn The Normandy, og det er her du vil pleie forholdene til din kollegaer og lignende.

Mass Effect: Andromeda
Dette er en annonse:

The Tempes har ulike terminaler som gir deg tilgang til ulike aspekter av spillet. Her finner du naturligvis stjernekartet som guider skipet rundt i solsystemet, skanner planeter og så videre. Besetningen har som vanlig et lite hjørne av skipet hvor du kan treffe dem. Om bord finner du også en terminal til flerspilleren, og det finnes et møterom hvor du og laget kan treffes for å diskutere underveis. Flerspilleren bygger videre på den vi så i Mass Effect 3, men denne gangen er den ikke koblet til fremgangen du har i enspilleren. Vi fikk ikke anledning til å teste flerspilleren, men i stedet to oppdrag i historien. Det første var fra begynnelsen, mens det andre var fra noen timer inn i spillet.

Hovedpersonene du velger blant i Mass Effect: Andromeda er søsken, og den du ikke velger dukker derfor opp i historien. Det starter med at den du velger, enten Scott eller Sarah, våkner fra kryo-søvn. Det er en brå oppvåkning, og du blir sendt ned på en planet som er den potensielt "nye Jorden". Naturligvis møter dere på problemer, og du og besetningen må utforske og finne ut hvem eller hva det er som står bak.

Du gjettet riktig hvis du trodde at det tar kort tid før det utarter seg til skuddvekslinger, og det blir i det hele tatt en voldelig affære. Her er det åpenbart ikke mulig å oppnå fred. Vi møter den nye fienden Kett som også går på to bein, men som har knokler der vi har hud. Bioware har forsøkt å gjøre kampsystemet mer tilgjengelig i Andromeda, noe som synes i forbedrede mekanikker og mer høyde i hoppene. Du kan booste deg opp i luften så ofte du vil, men vær klar over fienden også kan hoppe.

Kampene føltes kjente allerede fra start. Figuren går automatisk i dekning, og våpnene bød på god skytefølelse. Senere fikk vi også mulighet til å bruke såkalte biotics, som å løfte fienden opp i luften og gjøre dem enklere å treffe - alternativt brase gjennom dem i veldig stor fart. Biotics og de andre evnene kan kombineres på ulike måter, og vi ser frem til å eksperimentere mer når spillet slippes.

Den ubegrensede boosten åpner for en helt ny bevegelighet, og kombinert med biotics får man mange strenger å spille på under en kamp. Som vanlig kan du også ta med flere lagkamerater i kamp, og disse kan du kommandere rundt med enkle beskjeder. Det første oppdraget ga mersmak. Miljøene så fantastiske ut, og det var veldig interessant å se hvordan effektene passet med historien. Figurene så også veldig bra ut, men med unntak av noen av øynene som hadde en tendens til å se unaturlige ut - noe Bioware alltid har slitt med.

Mass Effect: Andromeda

I det andre oppdraget ble vi sendt til en annen planet der vi skulle finne en spion. Vi fikk tilgang til en figur med level 15 (vi spilte som Sarah i det første oppdraget, og Scott i det andre), og statistikken viste ni prosent fremdrift etter tre timer spilling (angivelig av en dyktig spiller). Denne delen av spillet var satt til Kadara Market, et sted på i en fjellverden full av pirater og folk som lever i eksil. Vi fikk ikke sjekket ut hele historien frem til dette punktet, men det var ting som tydet på at ikke alt hadde gått glatt etter at vi ankom Andromeda. Folkene hadde delt seg opp i grupper, og disse hadde igjen fått egne mål og ønsker.

Denne planeten er ikke noe blivende sted for menneskene, for her finnes både giftig vann og rasen Angarans. Vi kastet oss inn i lokalpolitikken umiddelbart, og tok på oss oppdrag fra begge sider. Det var under det andre oppdraget at vi møtte Nomad, den nydesignede Mako. Dette kjøretøyet var stort sett fint å ratte rundt, men det hadde litt trøbbel med ujevnt underlag i tillegg til at det føltes litt lett. Det er heldigvis utstyrt med en boost som dytter deg opp de bratteste bakkene, du kan få det til å hoppe, og du kan enkelt bytte mellom to ulike dekktyper.

Etter å ha fullført hovedoppdraget (som vi ikke skal spoile), begynte vi å ta på oss sideoppdrag fra lokalbefolkningen. Noen av disse var veldig gode, som det hvor vi skulle løse en rekke drap. Figuren din har nemlig en skanner som lar deg gjennomsøke omgivelsene, slik du allerede kjenner fra eksempelvis The Witcher eller Batman.

Mass Effect: Andromeda

Underveis i etterforskningen møtte vi en rekke NPC-er som vi snakket med, og dialogen var overraskende underholdende. Det hjelper litt at stemmeskuespilleren til Scott (Tom Taylorson) minner om Nolan North, så mye av det han sier får en litt sarkastisk undertone. Manuset har også mye ironi, noe som kom godt frem da Scott fortalte noen andre at gravplyndring var en uting - naturligvis like etter at han selv hadde gjort det.

Vi fikk også tatt en kikk på de ulike valgene i menyen, og her finnes det en rekke måter å oppgradere figurene din på. Bioware kaller dette et klassesystem med åpen slutt, og målet er at det skal være mer fleksibelt enn det i Mass Effect 3. Alle evner kan låses opp uansett hvilken retning du vil ta figuren din i. Det er i det hele tatt mange muligheter.

Vi har dog kun fått et lite glimt av hva Mass Effect: Andromeda har å by på, og vår største bekymring er finpussen. Det var nemlig mange feil å se, men spillet i seg selv er ferdig så Bioware burde ha tid til å fikse mye. Vi mistenker at oppdateringen på dag én blir av betydelig størrelse. Alt annet var gjennomgående imponerende, og spilltestingen gjorde skam på vår frykt for at spillet ikke kunne leve opp til studioets tidligere standarder. Dette er absolutt lovende.

Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda
HQ

Relaterte tekster

Mass Effect: AndromedaScore

Mass Effect: Andromeda

ANMELDELSE. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Andromeda leverer mer av det samme for deg som vil ha mer Mass Effect, men det imponerer ikke oss som vil ha noe nytt og bedre. Dette er bra, men ikke noe mer...Loading next content