Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Sea of Thieves

Jeg føler jeg har seilt lenge nok nå til å kunne si meg opp en mening om Rares nye spill, Sea Of Thieves. Desverre er ikke inntrykket mitt stort større enn hva det var både før release og ved release, men jeg vil nå fatte meg som en mer utlært pirat.

Sea Of Thieves har en nydelig grafikk. Den er sjarmerende allerede da tittelskjermen stiger frem. Du blir møtt med en noe vasete intro om sjørøverlivet før du står fritt til å velge deg din egen pirat. Her er det mye å velge mellom, og er du en av de som virkelig bryr deg om utseendet til din karakter, vil du nok måtte scrolle en del ganger før du finner deg en favoritt. Her burde man helt klart ha fått mulighet til å designe sin egen karakter fra bunnen. Er det så mye å be om?

Da dette er et online-basert spill blir du også nødt til å velge om du vil seile alene i en mindre jolle, ha med deg noen få venner eller et større mannskap i et større skip.

Vel ute i sjørøververdenen starter du i en kro på en øy. Shantyer spilles i bakgrunnen og bak disken står en bartender du egentlig ikke trenger bry deg om. Den eneste nytten hun gjør er å fylle opp koppen din.
Du får ingen spesielle instrukser på hva du skal gjøre, ganske enkelt fordi det ikke er et snev av historie her. Det mest innlysende er å komme seg på skuta og kaste loss.
Meningen med dette spillet blir hva du gjør den til, på godt og vondt.

Kontrollene er greie å forstå og det å få skuta ute på det store blå er ikke noen heksekunst. Det er en vakker atmosfære ute på havet, et hav som ikke har sett mer realistisk ut i noe annet spill jeg kan minnes. Været skifter, himmelen forandrer seg, dag blir til natt og skuten følger dette slik den ville gjort i virkeligheten. Det er kult når den følger bølgene og man tror at baugen forsvinner under havflaten, men istedet kommer byskende opp på neste bølge.

Ute på havet har du flere mulige ting å gjøre. Du kan angripe andre skip, eller rett og slett plyndre dem. Du kan dra på ulike raid hvor du må beseire en mengde med ulike skjeletter for så å møte en kaptein. Dette er både tidkrevende og utfordrende, men belønningen er nok verdt sitt i en god mengde gull.
Du kan også bare seile rundt og utforske de ulike øyene, dykke ned i skipsvrak på jakt etter skatter eller bare nyte atmosfæren.

Jeg har opplevd mange gøyale øyeblikk hvor jeg har ledd meg skakk. Tårene har trillet. Øyeblikk som skapes av meg og andre spillere online. Øyeblikk som skiller seg for hver enkelt spiller i dette piratuniverset.
Jeg husker godt at jeg la til kai og rappet et skip mens dets mannskap var inne på en øy. Jeg heiste ankeret og senket masten før jeg satte roret i en posisjon slik at jeg kunne hoppe over på mitt eget skip og nyte synet av deres skip som seilte av seg selv, sirkulerte og krasjet rett i fastlandet og sank. Ondskapsfullt, men du verden som jeg lo.

Har du fått med deg oppdrag fra noen av de tre oppdragsgiverne i byene, kan du fullføre dem. De består som regel av å jakte på skatter, utrydde skjeletter eller frakte alt fra høns til griser fra sted til sted. Du vil alltid bli belønnet med gull, samt stige i grader og med tiden får vanskeligere oppdrag.
Gullet kan brukes ene og alene på kosmetiske ting som klær, design på våpen og til å pryde skipet. Intet av dette har noen større betydning for spillets gang foruten at man kan se kul ut.

Det er her Rare har gjort en bom. Det er nemlig ingen øvrige fremgangspotensiale i spillet. Du rykker ikke opp i level og forbreder heller hverken deg selv eller våpen på noen måte. Ikke engang skipet. Alle som spiller er like gode i grunnprinsippet. Det er fint for nye spillere som ikke har like gode ferdigheter, men likevel er det mange hardcore-spillere som er mye flinkere i de teknikkene som er tilgjengelige, og de rotter seg gjerne sammen på store skip. Du et et hagleskudd unna å dø om du ikke er heldig.
Dessuten har hvert skytevåpen kun fem skudd før du må løpe til en amunisjonskiste for å fylle opp.

Et annet minus er tomheten i dette sjørøverlandskapet. Joda, det er mange øyer, og de skiller seg litt fra hverandre. De er vakre,  men det er svært lite å gjøre på dem. Du kan samle bananer (som fungerer som liv), planker og kanonkuler. Du kan gjøre oppdrag eller finne tilfeldige skatter og flaskeposter og bekjempe skjeletter, eller fange dyr. NPC-fiendene i spillet består kun av skjeletter, slanger og hai. Ja, også Kraken. Det blir likevel for ensformig i lengden.
Jeg finner kniver som står fast i bordplater. Bøker som ligger i dype huler. Intet av dette kan jeg ta med. Det er liksom bare til pynt, og det gjør meg skuffet.

Det er lite forskjell på Betaen og det ferdige spillet. Eneste forskjell er faktisk at du nå kan designe klesstil og skipet, samt Kraken. La dette tale for seg selv.

Jeg ser potensialet til et skikkelig tøft piratspill som vil fange gamere i lange tider her. På grunn av utviklernes manglende forståelse for oss spillere (som de burde hatt etter over 30 år i bransjen) tror jeg dette kan ende opp som en flopp. De har gitt oss en stor og frodig verden, men de har ikke gitt oss nok verktøy til å fengsle oss i lengre tid. Jeg har nå gamet det i en ukes tid siden release, og jeg begynner egentlig å gå litt lei. Det har vært og er enda morsomt, men jeg tror dette vil dabbe av i løpet av de neste to ukene.
Jeg ser rett og slett liten mening i å fortsette da jeg ikke får stort igjen fra spillet. Jeg har heller ikke tålmodighet til å spare opp gryn til å dekordere skipet. Et seil koster hele 70 000 kroner. En kiste er stort sett verdt litt over 1000 kroner om man er heldig. Mattestykket kan du regne ut selv.

Rare har en rekke ganger stengt serverne for å fikse bugs. Dette kan jeg forstå, men jeg opplever fortsatt de samme bugsene hvor skjermen hakker seg og også hvor jeg blir disconected og må ut til tittelskjermen. Det er mange som gamer det og det gjør det ustabilt. Likevel kan du risikere å måtte lete i minst en halvtime før du møter andre spillere i skip på havet, og det er litt langdrygt i mine øyne. Noen ganger går det kjapt, men ofte tar det laaaang tid. Det gjør dette til en ensom seiltur til tider.

Men vi har et greit arsenal av utstyr med oss til tross for en lite mengde krutt til skyterne i gangen. Du kan spille shanty-musikk med mannskapet ditt, danse som en tulling, drikke deg dritings og spy over dekket, eller i en bøtte som du kan kaste på medspillere. Du har klokke og kompass, lykt og spade, samt en kikkert. Bananer til å spise, kanonkuler å avfyre og planker til å reparere skipet. Jeg har dog enkelte ganger litt problem med å få spillet til å velge den tingen jeg ønsker å ta frem.

Utviklerne lover nye oppdateringer etter hvert. Jeg vet at de planlegger å gi oss mulighet til å ha med et kjæledyr. Jeg håper bare de strekker seg litt høyere og gir oss mer dybde i denne så alt for tomme og ensformige sjørøververdenen.
Jeg ønsker ikke at dette spillet skal synke og bli glemt da jeg har et snev av tillit til Rare igjen, jeg har det morsomt i spillet og jeg ser potensialet. Jeg håper bare utviklerne ser hvilken grunnmur de har bygget, og at de vil bygge videre på den.

Du kan egentlig gi blanke i karakteren jeg setter her da det enda er uvisst hvordan spillet vil utvikle seg etter hvert. Dessuten er det vi allerede har fått her godt nok for en del spillere, men de vil nok også måtte svelge stoltheten til slutt og innrømme at de ønsker mer. De fleste jeg har snakket med, og de fleste anmeldelser av spillet sier det samme som meg; det er per i dag for mye tomhet her til at det vil holde oss underholdt i lengre tid.

Det ble mye negativt her, og jeg forstår de som ikke vet om de skal bry seg om å prøve det. Jeg vil bare si; gi det en sjanse, eller vent og se hvordan det vil utvikle seg over tid. Det føles nå som et meget uferdig spill, men hvem vet hva som vil komme i fremtiden?
Men la meg ikke fremstå som en grinebiter her. Spillet har absolutt en evne til å fenge, og det er mange opplevelser å bli en del av her. Det er veldig morsomt til tider, men Rare må nok gi oss mer ganske snart om de ikke vil miste tilhengerne sine.

Det var nærmere 5000 innlogginger i minuttet ved release, så det tyder på at vi gamere virkelig ønsker å leve som pirater. Håper bare utviklerne tar denne store sjansen til å skape en skattekiste som vil fange oss i lengre tid enn bare noen få uker.

Jeg har troen på at dette kan bli noe stort og jeg krysser fingrene for at utviklerne vil lykkes.

Ship'o hoy!

-------------------------------------------------------------

+ Vakker grafikk, kule bølger, morsomme øyeblikk, utforskerglede.


- For lite verktøy, en tom verden, repetetende, sliter med å underholde oss i lengden, litt bugs.

Samlet karakter: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10