Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Super Mario Bros. var det spillet som dro meg inn i gaming. Det var mitt første møte med spill på en TV-skjerm. Det var på den karakteristiske konsollen NES. Et spillminne som har festet seg godt til hjernebarken. Og enda setter jeg nye spill i serien høyt opp på listen.
Ja, for selv et spill med en så syltynn og oppbrukt historie, kan faktisk bety noe. Historien er ikke det vitigste her, men selve banene som skjuler mang en fantastisk platformer-genistrek. Jeg elsker Mario for alt det er verdt.

Men årene har jammen sust forbi og det føles som en evighet siden den gang jeg satt med tenna på tørk og prøvde å nå Bowsers siste slott. Serien har utviklet seg en del siden den gangen, men mest av alt i grafikken. Selve kjernen er fortsatt den samme. Det er en prinsesse som skal reddes, en gjeng skilpadder som skal beseires og en rørlegger som skal gjøre noe mer heltemodig enn å bytte pakkning hos enkefru Pettersen. Plottet er altså å redde prinsessen. Å gå mer i dybden vil føles dumt. Hvem vet ikke hva Super Mario Bros. er? I såfall; ty til Google.

"Super Mario Maker" er som tittelen sier et bruksvertøy for å lage egne Mario-baner. Altså; det meste av utstyr som blir brukt i det orginale "Super Mario Bros.", "Super Mario Bros. 3", "Super Mario World" og "New Super Mario Bros. U" er å finne her. Deretter er det opp til deg og din kreativitet å skape egne 2D-baner. Her er det bare fantasien som kan stoppe deg, og for den som er litt ekstra Mario-nerd og som også liker å skape sitt eget, vil dette være en gullgruve. Selv har jeg brukt mange timer på både Wii U-spillet og 3DS-versjonen, og jeg har virkelig kost meg. Dette kanskje fordi jeg nettopp digger 2D-platformerne fra soppriket og dels fordi jeg liker å skape ting. Det å lage baner for meg selv og til utfordring for venner er morsomt, og også enkelt å bruke og lære seg for både små og store.
Denne anmeldelsen baserer seg på 3DS-versjonen og jeg kan røpe at Wii U-versjonen har flere kort i ermet enn den. Ikke stor forskjell, men dog.

Hvordan setter du karakter på et spill du må lage selv? Vel, her er det ikke bare du som står bak all æren. Det er nemlig en egen modus med baner utviklerne har kokt sammen. Disse må du fullføre for å få mere ting i skapermodusen. Dette er forståelig men også et noe teit påfunn. Jeg var mektig lei da jeg nådde kapittel 12, hadde fullført godt over 50 baner og enda ikke fått låst opp mulighet til å bruke Yoshi i skapermodusen. Her er det nærmere 20 kapittler som må fullføres før vi får kloa i alle godsakene. Dette er langdrygt og unødvendig. Dessuten blir en del av disse banene veldig tøffe å gjennomføre for de som ikke er så drevne på Mario-spill og for den yngre garde. Her burde de holdt seg til de klassiske 8 kapittlene og underveis latt spillerne fått hele katalogen med ting og tang. Har ikke utviklerne skapt nok baner opp gjennom tiden?

Selv kan vi lage over hundre baner her. Disse kan vi også dele med venner. Om du har Wii U-versjonen kan du også spille andres kreasjoner i en nettbasert katalog, samt føye inn dine egne. Desverre er dette utelukket fra 3DS-versjonen, bortsett fra at vi kan spille de mest populære banene av andre spillere.
En annen hake er at katalogen over utstyr er mangelfull. Nei, du får ikke brukt vinterbrett, sumpebrett og faktisk heller ikke ørkenbrett. Brett som inneholder ikoniske karakterer...ja, som du da heller ikke får brukt. Lite teit er det da at utviklernes baner også inneholder mekanismer vi ikke kan bruke. En grov miss i mine øyne og veldig nonsjolangt.

Likevel er Mario Maker et fantastisk spill om du greier å utnytte de tingene du har å rutte med. Mulighetene er uendelige og man fyller lett opp plassen man har til rådighet om man liker å lage baner, iallfall var det slik i mitt tilfelle. Det er en super kreativitetsmaskin hvor fan av serien får boltre seg og også sett hva andre har laget. Vi får Mario Bros. på et helt annet vis enn vi er vant til.
Desverre er det en del mangler her, slik som jeg nevnte, og det trekker ned i mine øyne.
Timene har uansett sust forbi meg mens jeg har plassert Goombaer og skilpadder i hytt og pine.

Et fint spill for de som liker å skape 2D-brett. Så får vi håpe Super Mario Maker 2 blir mere utfyllende.

+ Kreativitetsmaskin, mange muligheter, nostalgisk, man kan ta med 3DS-versjonen hvor man vil

- Mangelfull katalog, Super Mario Challenge, ingen nettbasert delefunksjon på 3DS

Samlet karakter: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10