Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Men of Valor: The Vietnam War

Men of Valor: The Vietnam War

I love the smell of napalm in the morning, it’s smells like... victory!Medal of Honor gutta hos 2015 har kokt sammen et Vietnam-helvete som selv Hollywood ville vært stolt av.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Man kan trygt si at utviklerteamet 2015, har hatt en ganske pen suksess med Medal of Honor serien. Men mens det har vært Andre Verdenskrig som har engasjert mange spillutviklere de siste årene, er blikket nå rettet mot Vietnamkrigen. Vietnamkrigen var et helvete på mange måter. Grunnlaget for at USA gikk aktivt inn i krigen er kanskje like vanskelig å se, som Saddams kjemiske våpenlagre. Derfor er det jo den opplagte krigen å skildre som møkkete, motbydelig og gjennomført feil. Derfor har 2015 latt seg inspirere av denne krigen og da med spesiell fokus på de unge Afro-amerikanske soldatene som befant seg midt i smørja.

HQ

Det hele starter i Da Nang, hvor vi renner rundt og spiller amerikansk football i camp’en, som den unge Dean Shepard. Plutselig eksploderer omgivelsene i et flammehav, forårsaket av et VietCong rakettangrep. Raskt blir en liten enhet samlet sammen og sendes av sted for å lokalisere og eliminere fienden. Men alt går feil og denne lille gruppen blir fanget i et bakhold og må forlate de pansrede kjøretøyene sine og bevege seg dypere inn i junglen. Nå befinner vi oss i et terreng, som VietCong soldatene kjenner ut og inn. Selv om de amerikanske soldatene er overlegne i rå ildkraft, så benytter fienden seg av en meget lumsk "hit n’ run" strategi. Ikke nok med at man må holde øye med fiendens AK47’er, men det er også lagt ut feller, både i form av snubletråder tilknttet granater, og også gode gammeldagse spisse påler, som plutselig farer frem fra en busk og setter seg solid i din sidemanns brystkasse. Det er ikke massive horder av fiender, men de som er der, jakter i små raske flokker. De slår til, for så å raskt gjemme seg igjen.

2015 har tatt i bruk grafikkmotoren som vi har nytt godt av i det siste Unreal spillet. Denne grafikkmotoren er i den virkelig kraftige enden av skalaen og det kan skvises en mengde visuelt snadder ut av den. Det er allikevel èn ting grafisk sett, som 2015 kan ta all æren for. Det er det nye partikkelsystemet de har laget til eksplosjoner. Uansett om det bare er en liten håndgranat, eller om det er en stor ladning napalm som går av, så ser det ufattelig bra ut. Jorden blir kastet høyt opp i luften og faller i en sky ned over oss igjen. Men hvis en håndgranat ikke er nok, kan man kaste en røykgranat og dermed invitere hele området til barbecue. For når napalmen har lagt seg og en hissig rød ild feier over fienden, så er grafikk-snadder-o-meteret langt oppe i det røde feltet. Det er også lagt ned skikkelig mye arbeid i å gi spilleren følelsen av at man såvisst er langt inne i jungelen. Dette fungerer veldig bra, for det er nettopp dette villnisset som er den store fienden. Selv om det er helt stille rundt gruppen din og alle anner fred og ingen fare, kan man lett ha vadet rett forbi 3 VietCong soldater som har et halvt jorde plantet på hjelmen. De venter til man er gått forbi og så får man en massiv ladning bly i ryggen. Så, på et splittsekund, kan man gå fra å være jegeren til å bli byttet.

Lydsiden spiller en viktig rolle gjennom hele spillet. Stemmeskuespillet er det helt klart ikke noe å utsette på og det blir aldrig belastende å høre på. Det samme gjelder de mange lydene som det er så alt for mange av i en krig. Geværer som smeller, granater som sprenger og dødsjammer fra døende soldater. Men det finnes også tidspunkter hvor du kan nyte fuglesang, bladenes stille rasling og masse fet musikk fra 60-tallet buldrer ut av ghettoblasteren. Spillet nærmest skriker etter å bli sendt ut i Dolby Digital 5.1. så hvis man har koblet opp Xbox’en sin til ett slikt anlegg, er det nesten som å være i den syvende himmel. Lydsiden har også litt den skulle ha sagt rent gameplaymessig. For p.g.a. det høye gresset, de mange trærne og andre skjulesteder, er det ofte veldig vanskelig å lokalisere fienden med øynene. I stedet lærer man fort å lytte etter fienden og kanskje lokalisere dem før de finner deg. Hvis man bare flesker avgårde i beste Rambo-stil og plaffer løs til høyre og venstre som en gal, vil man ha bedre sjanser for å overleve hvis man er iført et lyserødt kaninkostyme. Man må hele tiden bevege seg fra dekning til dekning og ofte stanse opp for å orientere seg og lytte etter eventuelle fiender. Men når fienden så til slutt åpner ild, er det en peiling på siktekornet, som vil indikere hvilken vinkel man blir beskutt fra. Dessuten vil siktet lyse rødt hvis man har en fiende på kornet - dette er en stor fordel i det uoversiktlige terrenget.

De øvrige soldatene i avdelingen, passer seg selv og det er ingen interaksjon med disse. Det ville nok ha vært en ekstra pluss hvis det var mulig å beordre dem rundt også. For den AI’en som som er i Men of Valor er mildt sagt svingende. Dessverre ikke hos fienden, men i stedet blant dine egne soldater. Jeg opplevede mange ganger at jeg plutselig stod helt alene på slagmarken, ute av stand til å finne min avdeling. Etter mye leting og backtracking, ble de funnet ved det forrige checkpointet. Dette er en fatal ting, for selv om de ikke skyter og sikter så voldsomt godt, så tiltrekker de seg allikevel litt av fiendens ild og oppmerksomhet bort fra seg selv. Dette skjedde minst en gang på hver bane og jeg håper virkelig at det bare er fordi det er en preview-versjon jeg har fått prøve her. For hvis det ikke blir rettet kan det lett ødelegge en del av helhetsinntrykket. Men uansett hvor harde kamper man havner i, så dør ikke dine medsoldater før det er planlagt at de skal stryke med. Hele spillet er lineært og inneholder veldig mye scripting. Det er tydelig at 2015 har villet gi oss en nærmest filmisk opplevelse. Derfor er historien hele tiden i sentrum og man utvikler meget sterke bånd til sine kamerater. F.eks. var det like før jeg fikk en stor klump i halsen, da vår avdelings høyt respekterte sersjant døde. Men også den hyppige brevkorrespondansen hjem til familien gjør at man virkelig vil gjøre alt man kan for å få vår helt hjem igjen.

Dette er en annonse:

Men det var verken historien, grafikken eller lyden som gjorde det største inntrykket på meg. Det var i stedet under innlastings-skjermene, hvor det blir vist mange virkelige bilder fra Vietnam krigen. De gikk fra at være hyggelige bilder fra leiren, hvor det ble sosialisert og pratet, og over til voldsomme krigshandlinger og døde mennesker. Det var spesielt ett bilde som gjorde stort inntrykk på meg. Nemlig ett hvor man ser en vietnamesisk landsby omringet av et flammehav i bakgrunnen, og foran på billedet går det en amerikansk soldat bort fra byen, med geværet sitt henslengt over skulderen. Det er veldig barskt, men ikke desto mindre var dette hverdagen for mange millioner mennesker gjennom mange år. Men selvom det er så mye brutalitet i spillet, er det verken et anti- eller pro-Vietnam spill. Det er ingen moralprekner om hva som er bra eller dårlig, riktig eller feil. Det må spilleren selv bedømme når han/hun er kommet til veis ende.

Det kan ikke herske mye tvil om at Men of Valor har stort potensiale. Men det krever at spesielt AI problemet blir rettet opp, for hvis det også vil forårsake trøbbel i den ferdige versjonen, så kan det fort risikere å lide den verste skjebnen som finnes for et spill, nemlig å forsvinne ut i glemselen. Men hvis dette blir finpusset og rettet, har Men of Valor gode muligheter for å bli et forholdsvis kort, men fantastisk underholdende spill, som også vil etterlate litt materiale til ettertanke.

Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Dette er en annonse:
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War
Men of Valor: The Vietnam War

Relaterte tekster

0
Men of Valor: The Vietnam War

Men of Valor: The Vietnam War

FORSPILL. Skrevet av Carsten Skov Teisen

I love the smell of napalm in the morning, it’s smells like... victory!Medal of Honor gutta hos 2015 har kokt sammen et Vietnam-helvete som selv Hollywood ville vært stolt av.Loading next content