Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler
No Man's Sky

Møt mannen bak No Man's Sky

De tilfeldig genererte planetene i No Man's Sky er så forlokkende at hele spillverden har ventet i spenning på lanseringen i årevis. Vi møtte mannen bak det romeventyret...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Han ser sliten ut, men på en god måte. Du kan virkelig se all innsatsen Sean Murray har investert i No Man's Sky. Endelig har teamet kommet til punktet der de føler at de kan slippe hjertebarnet sitt fri til offentligheten, og det var en studiosjef med blandede følelser vi møtte ved The European Space Agency i Darmstadt like utenfor Frankfurt. Før intervjuet hadde vi fått sjansen til å teste det mye omtalte spillet med egne hender.

No Man's Sky

GR: Før vi begynner må jeg si at jeg helt hadde glemt tiden da det kom en fyr og pirket meg på skulderen. Jeg tenke: "Er det min tur allerede? Får jeg ikke spilt mer? Neeeeei!"

Sean Murray: - (latter) Bra!

Dette er en annonse:

Så, er dette barndomsdrømmen som kommer i oppfyllelse?

- Som du sikkert kan se for deg føles det hele litt abstrakt. Det er som å ha avsluttende eksamen. Det er i hvert fall sånn jeg tenker på det. Du har studert i fem år og skal gjennom en test for å finne ut om du har gjort ting riktig. Det er dette stadiet jeg er i nå. For å strekke analogien litt lenger: Når man har studert så lenge, og nærmer seg slutten øker man intensiteten og virkelig pugger. Sånn har det vært det siste halve året og nå som spillet endelig skal slippes gir det oss en veldig rar følelse.

Det kan jeg tro på.

- Ja, og faktisk, med fare for å høres litt cheesy ut, så er det reisen der man skaper spillet som er mest interessant. Det er det du tenner på i utgangspunktet, mens selve lanseringen ikke er like spennende. Det er på en måte ikke slippdagen du jobber for, men selve produktet, hvis det gir noe mening? Hadde jeg fått det som jeg vil hadde vi aldri slippet spillet (latter).

Dette er en annonse:
No Man's SkyNo Man's Sky
HQ

Du sammenligner lanseringen med å ha eksamen. Har du hatt noen netter der du ikke fikk sove fordi du tenkte at dette ikke vil gå bra?

- Du vet hvordan folk har mareritt der de våkner og er tilbake på skolen? Jeg tror jeg personlig kommer til å ha det sånn resten av livet. Jeg kommer aldri til å stoppe å jobbe med No Man's Sky, fordi det kommer alltid til å oppstå bugs og småfeil (latter). Men joda, på visse tidspunkter var vi bekymret for om spillet kom til å bli alt vi hadde sett for oss. På ett tidspunkt valgte vi jo faktisk å utsette lanseringen, og dette var en vanskelig avgjørelse å ta for et såpass lite studio som vårt. Det ligger er veldig mye press på dette spillet, og har vært veldig opptatt av å skulle leve opp til forventningene. Vi ønsker virkelig at folk skal kose seg med spillet, og hvis de gjør det har vi mulighet til å legge til enda mer.

Jeg tenkte det samme. Mange steder ser spillet helt ferdig ut, men det finnes masse muligheter for ting som kan komme senere. Er dette et spill som noen gang kan bli hundre prosent ferdig?

- For vår del i hvert fall tror jeg aldri det kan bli helt og holdent ferdig. Det vil alltid være mulig for oss å legge til mer. På konsoll forekommer den slags av og til, men til PC er det vanlig at spillene lever videre og strekker seg i nye retninger. Det synes jeg er kult. Samtidig krever det at spillerne følger med utover og at de forstår sammenhengene og hva som foregår. Det er derfor mange større studioer velger bort dette og heller starter nye prosjekter, for de ønsker ikke å forvirre brukerbasen ved å gjøre for mange endringer. De store utgiverne vil ha en lanseringsdag, som reflekterer hvordan spiller er og vil være.

De føler seg tryggere på denne måten?

- Ja. De vil jo i bunn og grunn at folk skal kjøpe seg spillet så fort som mulig slik at de selv kan gå videre. Til en viss grad gir det mening for en utgiver som Activision å pushe ut et spill, og så glemme det og gå videre til neste lansering. For oss som et lite studio blir det annerledes. For oss er naturligvis No Man's Sky en store greie, og vi ønsker ikke å gå videre til "the next big thing" like raskt og enkelt. Vi har tross alt lagt ned såpass mye arbeid i dette.

Dette gir mening, men samtidig sitter jo deres utgiver Sony her i samme rom som oss. Tror du Sony vil være villige til å støtte spillet i en lengre periode fremover, som fem eller ti år?

- Det er slett ikke umulig. Sony har vært en utrolig god støtte for oss hele veien, men straks spillet er ute er ikke dette like nødvendig lenger. Det er ikke deres spill i så måte, selv om vi setter pris på alt de har gjort. Straks et spill er ute flyttes dialogen over fra utvikler-utgiver til utvikler-community. Da handler det om hvordan utvikleren har muligheten til å gjøre endringer for og i samarbeid med de som spiller spillet og kjenner det godt.

HQ
No Man's SkyNo Man's Sky

Du har sagt at du ble lei deg da noen lekket gameplay før lanseringen, men er det ikke litt flatterende at noen har brukt 1300 dollar for å kunne spillet dette før alle andre?

- Faktisk gjør det meg heller litt ukomfortabel. Vi vil ikke at folk skal bruke SÅ mye penger på spillet vårt. Jeg forstår at det kan høres merkelig ut, men vi hadde aldri noen Kickstarter-aksjon eller noe sånt av denne grunnen. Jeg har aldri hatt sansen for sånt, og jeg hater virkelig tanken på forskjellige donasjonsnivåer som Kickstarter-spill ofte har, som oppfordrer til å bruke 5000 eller 10 000 dollar på ett spill.

For da kommer de for å spise middag med deg?

- (latter) Ja.

Så noe sånt kommer vel ikke til å skje da?

- (mer latter) Jeg føler meg litt skyldig når det gjelder den salgs, men vi ønsker å være rettferdige mot folk og ikke forvente at de skal bruke mer enn rimelige beløper på underholdningen de kjøper seg. Det er dette vi ønsker å levere, selv om det kanskje høres litt pussig ut.

Men er du sint på han som lekket gameplayet?

- Ikke direkte sint, men det gjør helt klart vondt. Hvis du har skrevet en bok og noen bare vil skumme gjennom den og fortelle folk hva som står på hvilke sider, hadde du blitt deppa og lei deg. Samtidig kan man ikke bli for opprørt for alt sammen stammer jo fra folk som har veldig lyst til å spille spillet ditt. Det er noe som skjer mest i forbindelse med virkelig store spill, og på en eller annen måte har vi havnet i samme kategori. Og dét er jo veldig fint!

Etter fem år med No Man's Sky, trenger du en pause fra spillverden?

- Nei, nei. Jeg ønsker definitivt å fortsette videre og støtte No Man's Sky. Jeg har dessuten massevis av spillideer og er en veldig målrettet person. Ettersom jeg har jobbet kun med ett spill de siste fem årene har idene på en måte stablet seg opp. Samtidig fører grunnprinsippet til No Man' Sky med seg sine egne ideer. I spillet kan man besøke en vilkårlig planet og teknologien vi har bygd vil forme landskapet tilfeldig for deg. AI-en bestemmer alt, og det er ikke vanskelig å se for seg andre kule ting man kan lage utfra samme formel. Når alt dette er sagt skal jeg spandere på meg en liten ferie etter lanseringen, men jeg er en sånn fyr som blir rastløs etter fem dager hvis du gir meg tre uker med fritid.

No Man's SkyNo Man's Sky
HQ

Relaterte tekster

No Man's SkyScore

No Man's Sky

ANMELDELSE. Skrevet av Magnus Groth-Andersen

Vi kommer aldri til å se mer enn en brøkdel av universet No Man's Sky har å tilby, men vi har nå sett nok til å sette karakter. Dette er et unikt eventyr du ikke bør gå glipp av...Loading next content