Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Neste generasjon under lupen

Det går nesten ikke en dag uten nye rykter om Playstation 4 eller Xbox 720, og vi har tatt tak i de viktigste for å vurdere og de er ekte eller falske...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Et lite arkivsøk forteller at Xbox 360 hadde vært på markedet i åtte måneder da de første ryktene om en oppfølger dukket opp. Det var juni måned i 2006, og Playstation 3 hadde ikke engang blitt sluppet. Etter sistnevntes lansering tok det omtrent like lang tid før ryktene om Playstation 4 var et faktum. Siden den gang har det gått seks år - seks ryktefulle år som har spekulert i den neste konsollgenerasjonen.

Desto lenger ut i denne generasjonen vi beveger oss, jo større blir rykteantallet. Jeg skal ta tak i de jeg mener er viktigst, og bedømme hvorvidt de er falske eller fakta. Forhåpentligvis kan det gi oss en bedre oppfatning av hva som venter oss i neste generasjon.

Neste generasjon under lupen
Vi snakker ofte om PS4 og Xbox 720 når det gjelder neste generasjon, men faktum er at Nintendo sparker igang den åttende konsollgenerasjonen allerede i år.

Xbox 720 og Playstation 4 vil droppe disker og kun benytte nedlastbare spill.
Det er ikke vanskelig å forstå dette ryktet. Allerede i dag blir vi oppmuntret til å kjøpe så mye som mulig på nett, og selv om vi kjøper et fysisk produkt i butikken laster vi likevel ned mer innhold når vi kommer hjem. Dessuten må vi tenke på salg av brukte spill - noe utgiverne hater.

Dette er en annonse:

Likevel er det ingen tvil om at ryktet er fullstendig feil. Selv om det ville vært en drømmesituasjon for både Sony og Microsoft, så er ikke teknologien på plass riktig ennå. Mange har for dårlig bredbånd til å laste ned spill på opp mot 50 gigabyte (eller hvorfor ikke enda mer?), og kostnadene på lagringsplass ville skutt i taket for enkeltspilleren. Likevel tror jeg at neste generasjon vil komme med billige varianter hvor alt er nedlastbart, men spilldisker blir nok med en god stund videre.

Neste generasjon under lupen
Blu-ray-disker kan romme over 100 gigabyte, og utviklerne vil komme til å benytte seg av så mye plass som mulig. Selv om Microsoft og Sony selger konsollene sine med harddisker i terabyte-størrelser, vil de fort bli fulle om man kun skal operere med nedlastbare spill.

Sony vil droppe sin eksklusive Cell-teknologi for heller å satse på vanlige PC-komponenter på samme måte som Microsoft gjorde med Xbox 360
Dette tror jeg faktisk på. Helt siden Kaz Hirai tok over for Ken Kutaragi som Sony-sjef, har vi sett en Sony som er flinkere til å jobbe sammen med tredjepartsutviklere. Det er tvilsomt at Sony nok en gang vil lage en konsoll som det er ekstra vanskelig å utvikle spill til, noe som i tillegg resulterer i dårligere grafikk enn samme spill på konkurrentens konsoll. For ikke å nevne lengre utviklingstider. Antallet kilder som snakker om en PC stappet inn i et konsollskall er for mange, og det virker såpass logisk at det ville vært rimelig merkelig om det viser seg at Sony ikke går denne veien.

Kinect kommer til å være en viktig del av Xbox 720
Dette kan vi regne med. Problemet med Kinect i dag er ikke kameraet i seg selv. Da Xbox 360 ble laget fantes det ingen planer for et bevegelsesfølsomt kamera, og de USB-portene konsollen har å by på er for trege til å håndtere alt av informasjon som Kinect egentlig trenger. Jeg har tidligere vært veldig kritisk til Kinect, men teknologien i seg selv har potensial. Klarer Microsoft å håndtere raske bevegelser samtidig som Kinect kan brukes i både store og små rom uansett møblering, så kan de stå ovenfor det store gjennombruddet. Og det er akkurat det jeg tror Xbox 720 kommer til å satse på.

Dette er en annonse:
Neste generasjon under lupen
Kinect har i grunn ingen feil, og hvis man kobler den til en PC får man en mye bedre brukeropplevelse enn ved konsollbruk. Xbox 360 er ganske enkelt ikke rask nok...

Xbox 720 kommer til å få navnet Loop/Infinity/Durango/Xbox 8/Next og Playstation 4 skal hete Orbis
Nei, det kommer de ikke til å gjøre. Historien har vist gang på gang at navnet på konsollen ofte bestemmes helt mot slutten av utviklingsperioden. Jeg kjenner ikke til noen tilfeller der konsollnavnet har blitt avslørt et og et halvt år før lansering (minst!). Dette er en av de få detaljene ikke engang spillutviklere trenger å vite før lansering, og derfor holdes navnet ofte skjult i lang tid. Det eneste navnet jeg kan se for meg at er en smule realistisk er Xbox 8, med tanke på Microsofts nye Windows 8. Resten kan vi egentlig bare sette til side som enten ønsketenkning (Loop) eller arbeidsnavn (Durango og Orbis).

Playstation 4 og Xbox 720 kommer ikke til å være spesielt kraftige - Sony og Microsoft vil heller satse på lav pris og brukervennlighet
Det ligger nok noe i dette ryktet, og det finnes flere folk i bransjen (for eksempel Michael Pachter) som har vist bekymring rundt dette. Jeg tror dog svaret ligger midt i mellom. Det å skulle slippe en konsoll til 5000 kroner i håp om at folk faktisk skal kjøpe den er nok nærmest umulig, og siden det ikke lenger er like vanlig å ha to forskjellige konsoller i hus blir en såpass høy pris nokså urealistisk.

Men likevel, hvis både Microsoft og Sony vil være sikre på at rivalen ikke får overlegne multiplattformversjoner, og i tillegg ønsker å gi konsollen sin lang levetid... vel, da trengs det enkelt og greit kraft. Derfor tror jeg vi vil få et relativt stort sprang opp, som vil tilvsare en normal konsollgenerasjon på fem år. Men samtidig har jo denne generasjonen vart flere år lenger enn det som er normalt, og det kommer de nok ikke til å ta mye hensyn til. De som ønsker å ha den absolutt flotteste grafikkopplevelsen når den neste generasjonen lanseres bør derfor vurdere en PC.

Neste generasjon under lupen
Når Call of Duty 2 ble sluppet ved lanseringen av Xbox 360, var det PC-versjonen av spillet som ga den feteste opplevelsen. Denne forskjellen ser ut til å bli enda større ved lanseringen av neste generasjon.

Playstation 4 slippes før Xbox 720
Vi vet faktisk ikke når neste generasjon begynner. I fjor trodde alle den skulle begynne i 2012, og nå når vi faktisk befinner oss i ovenfornevnte årstall, tror alle plutselig på en 2013-lansering. Men faktum er at det også finnes mange som regner med en lansering så sent som 2014. Men en ting er sikkert: både Microsoft og Sony står klare til å få konsollen sin kjapt ut på markedet, og jeg nekter å tro at det vil være mer enn seks måneder mellom utgivelsene.

Hvis en av dem gir den andre et forsprang på 8 millioner solgte konsoller som Sony gjorde denne generasjonen... vel, da er det game over. Så selv om ryktet godt kan være sant, vil nok konsollene likevel bli lansert rundt samme tid.

Sony vil ha en Kinect-lignende sak til sin Playstation 4
Ja, her er jeg overbevist. Det å kunne styre hjemmeelektronikken uten en fjernkontroll er definitivt fremtiden. Sony vil utvilsomt bruke denne teknologien på alt fra spill og mediefunksjoner til å kunne koble sammen alle mulige Sony-produkter i ett enkelt nettverk.

Neste generasjon under lupen
Et lekket patentbilde fra Sony viser at de har planer om å bruke Playstation Eye for å avvæpne Microsofts Kinect.

Det vil ikke være mulig å spille brukte spill på Playstation 4 og Xbox 720
Selv om dette antageligvis er alle utgiveres store drøm, så kommer det neppe til å bli en realitet. Spillbutikkene trenger bruktspillsalget for å overleve, og hvis Microsoft slutter med fysiske kopier, vil Sony få alle hyllemeterne og oppmerksomheten i butikkene (og motsatt). Dessuten selges det fortsatt fryktelig mange spill over disk takket være innbytteordninger. Dette vet spillselskapene også, og jeg har ingen grunn til å tro at dette ryktet er basert på fakta.

Både Microsoft og Sony kommer til å bruke AMD-teknologi i sine konsoller
Alle rykter tyder på at det stemmer. Microsoft tok en runde med Nvidia til Xbox, men ble visstnok misfornøyde. Sony ser ut til å ha samme erfaring med sin Playstation 3. Dette er veldig spennende ettersom alle multiplattformspill vil optimaliseres for å kjøre med en AMD-chip, og resultatet vil være at man enkelt kan gjengi den beste grafikken på alle plattformene.

Vi får skjermer i håndkontrollene til Xbox 720 og Playstation 4
Ryktene har svirret lenge, og både Microsoft og Sony respekterer Nintendo for mye til å bare overse det de gjør. Vi har likevel fått en liten forsmak på hvilken retning de vil ta - Microsoft med sin Smartglass, og Sony med tablets og PS Vita. Dette er nok deres svar på Nintendo Wii Us skjermkontroll, og de kommer til å levere tradisjonelle håndkontroller som standard.

Neste generasjon under lupen
Microsoft skal for alvor inn på nettbrettmarkedet med Surface. Denne vil ha flere funksjoner knyttet opp mot Xbox 720, ikke minst tastatur, kart i spill, smidige menyer og så videre...

Xbox 720 kommer til å ha Blu-ray
Ja, dette er jeg helt sikker på. Jeg er dog ikke like sikker på om den vil kunne spille av Blu-ray-filmer. Det ville stjålet fokus fra Microsofts egne nedlastbare filmsatsninger. Jeg kan eventuelt se for meg at det kanskje vil være nødvendig å laste ned en Blu-ray film-app, men det ville nok fortsatt tatt litt av oppmerksomheten vekk fra deres nåværende filmløsninger.

Playstation 4 og Xbox 720 vil kreve konstant tilkobling til internett for å fungere
Nei, det tror jeg faktisk ikke. Internett er fortsatt meget ustabilt over store deler av verden, og folk tar med konsollene sine på hyttetur og ferie, der det ikke alltid er like lett å koble seg til internett. Det finnes også mange som ikke enda har en trådløs ruter, og man kan ikke kreve at disse må dra en internettkabel inn på rommet hver gang de skal spille. Jeg kan si nokså sikkert at det kommer til å bli mer nettbaserte sikkerhetsløsninger, men jeg tviler sterkt på at konstant tilkobling til internett vil være nødvendig.Loading next content