Et par timer etter man har lagt Nintendos nye håndholdte DS fra seg, er man fortsatt i en slags transe. Man tar seg selv i å skifte kanal på TVen ved å sette en fettete finger på skjermen, og banner og sverter over sin bærbare PC, når den lille pilen ikke flytter seg en tøddel ved ens berøring. Nintendos seneste påfunn gjør noe med ens oppfattelse av hva en håndholdt også kan være - på godt og vondt.
Men hva er Nintendos DS egentlig for en dings? Vi spoler båndet helt tilbake og lar alle forstå hva det er firmaet sender på gaten i mars måned. Vi blir nødt til å gå et år tilbake i tiden, nærmere bestemt til den summende E3 messen, hvor den første prototypen av maskinen ble vist frem og følgelig hyllet som det helt store og innovative hittil. Sannheten er at maskinen på det tidspunkt rommet potensialet til noe stort, men mest av alt ble solgt videre til de hungrende spilljournalister på løftet om annerledes og innovative spill, samt en imponerende liste av arbeidsomme utviklere. Siden den gang er det dog skjedd mye med maskinen – ikke minst på det designmessige planet, hvor firmaets kloke hoder har gjort den håndholdte mindre og langt mer bedårende, men også i forhold til det utvalg av spill som er på vei fra utviklere som Sega, Ubisoft og EA.
11. mars slippes den altså løs. Med et utvalg på intet mindre enn 15 titler, hvorav fire er fra Nintendo selv, regner firmaet med å ta Europa med storm – og det er ikke utenkelig at den gjør nettopp det. Kikker man bare på Japan og Amerika, hvor maskinen allerede er på gaten, så viser det seg en klar tendens; Nintendos håndholdte er en ettersøkt sak som ser ut til å ligge lunt i kjølvannet på firmaets tidligere maskiner. Mer enn 2.8 millioner maskiner med dobbelt skjerm er blitt langet over disken i år 2004, og den japanske giganten regner med at dette tallet stiger markant nå som Europa får muligheten til å få fatt i den håndholdte maskinen. Om de omlag 650.000 maskinene som vil være tilgjengelig på første dagen holder særlig lenge, vil tiden vise.
Fra et spillmessig synspunkt er det masse å velge mellom. Nintendo selv vender naturligvis tilbake med den lubbene blikkenslageren i et av plattformgenrens nok beste spill noensinne, nemlig Super Mario 64 DS. Hans direkte motpol Wario er det også blitt plass til i form av Wario Ware Touched, som rommer et hav av mini-spill, hvor den medfølgende stylus-pennen virkelig kommer til å jobbe overtid. Men det er ikke kun Kyoto-giganten selv som bidrar med elektronisk underholdning. Også Sega melder sin ankomst med det selsomme Project Rub, som både utnytter maskinens trykkfølsomme nederste skjerm og den innebygde mikrofonen. Selv EA kaster sine krefter etter den lille maskinen og vil i første omgang gi deg sjansen til å gå atten hull med selveste Tiger Woods – og i beste DS-tradisjon svinger du naturligvis køllen ved å bruke den nederste skjermen.
Nintendo DS er et annerledes tilbud av en håndholdt maskin og hvis firmaet kan lokke frem den velkjente Nintendo-magien, så kan 2005 bli året hvor vi for alvor kansellerer alle reservasjonene og kaster oss ut i helt nye spillopplevelser.
Et utvalg av release-titlene
Super Mario 64 DS:
Nintendos flaggskip Mario får naturligvis en omgang i de nye kretsene. I en spennende cocktail av den nå ni år gamle klassikeren og en masse nytt innhold (som både inkluderer en håndfull mini-spill samt en flerspillerdel), får hardkokte fans og nybegynnere sjansen til å gå på stjernejakt i et hav av oppfinnsomme baner. Den nederste skjermen brukes til å styre Mario og hans vennegjeng, mens den øverste viser deg det fargerike universet i Mushroom Kingdom. På flerspiller-siden kan opp til fire spillere møtes i en enkel jakt på sprettende stjerner. Les anmeldelsen av Super Mario 64 DS senere i magasinet.
Zoo Keeper:
Ingen lanseringsliste er komplett uten en eller annen form for puzzler. Og Zookeeper er den puzzleren. Flytt på de små geléklumpene med ansikter til forskjellige dyr for å få tre eller flere like på rad. Ytterst enkelt, men også meget fengende gameplay, så har du noe som kan underholde i en evighet. Visuelt er Zoo Keeper mer kunstnerisk enn det er slående vakkert og det er nok ikke et av de spillene som virkelig viser kreftene i maskinen – men det er heller ikke nødvendig. Du kan naturligvis kjempe mot en av dine venner over WiFi og her blir det for alvor hektisk å få fjernet de mange dyrehodene før motstanderen begraver deg. Festlig!
Rayman DS:
Ubisofts første tittel til Nintendo DS er ikke overraskende den leddløse Rayman, som har underholdt plattformfans verden over i flere år. Rayman DS bygger på Rayman 2: The Great Escape og sender deg ut på jakten etter de innestengte Lums`ene som er blitt tatt til fange av en skummel skurk. Rayman DS bruker dessverre ikke den nederste skjermen til mye, og for de spillerne som allerede har gjennomført spillet på enten PlayStation 2 eller Dreamcast er det kanskje ikke det store å hente i akkurat i denne tittelen. Til gjengjeld bruker spillet WiFi mulighetene, så hvis du ikke har prøvd å leke med Rayman på den trådløse måten, så kunne det kanskje være interessant.
Wario Ware Touched:
Wario har allerede to ganger forundret og fornøyet på henholdsvis Game Boy Advance og GameCube i en Wario Ware-tittel, men nå kommer så turen til DS. Og det er ikke spart på noe denne gangen. Spillet bruker begge skjermene til å smi det ene femsekunders-spillet etter det andre, mens du oppfordres til å bruke stylusen på de mest oppfinnsomme måter. Visuelt står Wario Ware Touched ikke vanvittig sterkt, akkurat som det var med de tidligere spillene, men gameplaymessig er det vanskelig å ikke bli bitt av det gale spillet. Klart det beste utvalget på en velfungerende lanseringstittel.
Asphalt Urban GT:
Bilspill er utrolig populære og det er derfor ingen overraskelse at GameLoft og Ubisoft står klar med Asphalt Urban GT til den håndholdte maskinen. Spillet inneholder biler fra verdens mange bilprodusenter og du kan derfor se frem til å trekke både en Jaguar, Lamborghini og folkevogn ut på asfalten. Over WiFi kan du dyste med opp til fire andre spillere. Den nederste skjermen brukes ikke noe særlig i Asphalt Urban GT og gir deg for det meste bare gode råd om når du bør ta de mest vanvittige hårnål-svingene. Asphalt Urban GT er for øvrig en konvertering av et spill som nylig kom til N-Gage.
Project Rub:
Gutt møter jente og gutt blir en del av en sirkustropp. Ja, det er merkelig og det er annerledes. Segas første spill til Nintendo som tidligere het Feel the Magic, er en festlig reise gjennom hysterisk flotte og designmessig mettende bilder, hvor man både blir nødt til å bruke mikrofonen, den trykkfølsomme skjermen og stylusen. Segas første spill er kanskje ikke så mye et spill som det er en interaktiv opplevelse, men prosjektet er i alle fall et bevis på at det kan la seg gjøre å lage noe som er annerledes. Project Rub kan utelukkende spilles ved hjelp av den trykkfølsomme skjermen.
Sprung:
Sprung er noe så spesielt som en stevnemøte-simulator. Med hjelp fra den amerikanske filmmanuskriptforfatteren Colleen McGuiness, inviteres du til å gå i gang med å finne den ideelle partneren via endeløse samtaler og knallharde beslutninger. Det legges ikke skjul på intensjoner og underveis støter du både på karakterer som er homo- og biseksuelle. Sprung er langt på vei ikke annet enn bilder og tekst – og det er så som så med utnyttelsen av de to skjermene, til gjengjeld er det veldig annerledes enn hva som inntil videre har vært å finne til Nintendos DS. Sprung er uten tvil en meget spesiell opplevelse.
Tiger Woods 2005:
Electronic Arts har vist stor interesse i den innovative Nintendo DS og det betyr at du ut over The Sims også kan se frem til å gå atten hull sammen med selveste Tiger Woods. Spillet bruker den nederste skjermen til å la deg svinge køllen og slå selv det mest følsomme slaget, mens den øverste brukes til å se banen. Via WiFi kan opp til fire spillere dyste mot hverandre. Inntil videre er det dog vanskelig å skikkelig dreisen på slagene, mest av alt på grunn av den tekniske siden – men får man første dreisen på spillet, er det vanskelig å gå fra det.