Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler

Obligatorisk overflødighet

Ifølge Microsoft koster Kinect 2.0 nesten like mye som Xbox One. Likevel følger det nye kameraet med hvis du kjøper en Xbox One, enten du vil ha det eller ikke...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Microsoft har gjort det klart at Xbox One skal fungere helt fint selv når den medfølgende Kinect-sensoren ikke er koblet til. Tidligere har dette vært et av en lang rekke spørsmål det har vært vanskelig å få klare svar på. Formodentlig er dette en grei endring, spesielt med tanke på økt valgfrihet. Kinect er når alt kommer til alt en stor og ikke spesielt vakker sak, og det er nok ikke alle som ønsker å ha den stående framme på TV-benken. Det finnes også de som med hodet surret inn i aluminiumfolie ser for seg at Microsoft kommer til å holde et våkent øye med alt vi foretar oss foran TV'en. Til sist har vi de som rett og slett ikke er interessert i Microsofts nye duppeditt (uavhengig av om man synes de kanskje burde gi Kinect et forsøk før de bestemmer seg).

Det finnes nok likevel noen ulemper ved denne annonseringen. Behøver man ikke ha Kinect tilkoblet til Xbox'en kommer heller ikke alle til å ha det. Spesielt kjernespillere vil muligens legge Kinectene sine til å samle på hylla, og jo flere som gjør det, jo mindre interesserte vil utviklere være i å lage applikasjoner til det nye kameraet. Ironisk nok er det ikke utenkelig at nettopp denne gruppen kan finne på å klage på manglende hardcore innhold til Kinect senere.

Obligatorisk overflødighet
Tanken var at Xbox One ikke skulle fungere uten at Kinecten var koblet til. Dette ble endret...

Man kan dessuten tenke seg at flere utviklere som har jobbet med spill vel vitende om at alle har en Kinect tilkoblet til konsollen ikke er så fornøyde med at det ikke behøves lenger. At de som bruker PlayStation 4 og PC ikke får benyttet seg av funksjoner til Kinect er en ting, men hvilken motivasjon har utviklere til å lage slikt unikt innhold når selv ikke alle Xbox One brukere tar de i bruk?

Dette er en annonse:

Likevel går det som kjent ikke an å kjøpe en Xbox One uten at Kinect følger med i esken. Alle skal ha en, enten de vil eller ei. Dette får prisen på Xbox One til å stige betraktelig. Microsoft har sagt at det nesten koster like mye å produsere Kinect som konsollen den ledsager. Ettersom hardcore-fansen nå vet at det forventes at de skal punge ut med minst 1500 kroner (og det er faktisk denne summen det er snakk om) for et kamera de ikke trenger å bruke tror jeg motstanden mot konsollen kan øke.

Sagt på en annen måte tror jeg at Microsoft med dette vil gjøre folk mer skeptiske til å åpne lommeboken, ikke mindre. Det er som å ikke kunne kjøpe en Volvo V70 uten tilhenger, uavhengig om man har plass til eller behov for den slags. Litt som å tvinges til å betale for et Bluetooth-tastatur til en nyinnkjøpt smartphone selv om man i grunn kan skrive med tomlene. Før kunne Microsoft i det minste si at Kinect må være påkrevd ettersom konsollen ikke fungerer uten. Slik er det ikke lenger. Nå forventes det at Kinect-skeptikere skal bruke en tusenlapp mer enn de ville ha brukt på konkurrentens konsoll. Til gjengjeld får de kanskje ikke mer enn en anledning til å rydde plass i kjellerboden.

Obligatorisk overflødighet
Ifølge Microsoft koster det omtrent like mye å produsere kameraet som selve konsollen.

Mest av alt kan dette tyde på at Microsoft forbereder seg på å legge seg flate som aldri før og annonsere en Xbox One-pakke uten Kinect. Til nå har Major Nelsen og resten av Microsoft kategorisk nektet for at det finnes slike planer, ettersom det vil ødelegge ytterligere for utviklere som har gått igang med å jobbe med Kinect. Samtidig er det en risiko for at Xbox One ikke selger som forventet, spesielt etter at Microsoft praktisk talt ga opp Europa før de hadde begynt, ved å utsette lanseringen i flere land.

Dette er en annonse:

Microsoft har riktignok spillene på sin side, men selv om de i det siste har badet i god PR (med unntak av i landene der konsollen er utsatt, noe som ikke bryr den store majoriteten) etter å ha besluttet å benytte seg av raskere grafikkort, samt etter å ha endret mening om utlån av spill og støtte til selvpublisering for indieutviklere. Tross dette er PlayStation 4 fortsatt billigere, og det må virkelig ikke undervurderes. Skulle Xbox One havne i en situasjon der ingen vil betale tusen kroner mer enn hva Sony krever for sin konsoll, så er det ikke fjernt å se for seg at de vil senke prisen.

Obligatorisk overflødighetObligatorisk overflødighet
Både Crimson Dragon og Ryse: Son of Rome startet som Kinect-spill til Xbox 360, men endte i stedet opp på Xbox One - uten Kinect-krav.

Selv om Microsoft skulle skjære en tusenlapp av prisen så er konsollen deres fortsatt ikke billigere enn Sonys alternativ, og når den i tillegg er svakere enn PlayStation 4 på papiret, hjelper det ikke mye at den følger med en Kinect mange ikke vil ha. Dette kan bli vanskelig for Microsoft som trenger en plan B for å kunne gi kundene sine et realt priskutt. Slik Nintendo gjorde da de betraktelig senket prisen på 3DS, eller som når Microsoft selv senket prisen på den første Xboxen og ga kunder som hadde kjøpt den til fullpris en erstatning i form av gratis spill og tilbehør.

Om de havner i en situasjonen der de må senke prisen med 1500-2000 kroner etter en katastrofal start så er det ikke mange andre utveier enn å droppe Kinect og å selge konsollen separat. Alternativet vil være å selge konsollen med alvorlige tap slik Sony gjorde med PlayStation 3, men om det fortsatt ikke er interesse for Xbox One etter dette må Microsoft pent innse at verden kanskje ikke ønsker Kinect. Da er det heller ingen vits i å tvinge den på oss.

En Xbox One uten Kinect er utvilsomt en spennende tanke. Microsoft må selvfølgelig støtte Kinect i spillene som har Kinect-funksjonalitet, men kan lett kutte ned på Kinect-funksjoner i menyer og lignende. Man skal huske på at Microsoft både har lagt til og fjernet funksjoner fra brukergrensesnittet sitt denne generasjonen. Dette gjelder også Sony som fjernet muligheten til å installere sitt eget operativsystem på PlayStation 3, på tross av at dette var funksjon som tidligere hadde stått oppført både på esken og i manualene.

Obligatorisk overflødighet
Den første konsollen måtte senkes drastisk i pris etter det første halvåret, og det ble en dyr affære for Microsoft.

Kort sagt, føler Microsoft for å selge Xbox One separat, så kommer de nok til å gjøre det. Slik frigjør de dessuten ekstra ytelse som har vært reservert til Kinect. Det er nok ikke snakk om noen radikale forbedringer, men det er nok en positiv sideeffekt ved denne nokså drastiske beslutningen.

Nå tar det som kjent litt tid før Xbox One kommer på besøk til skandinaviske stuer, og derfor skal det sannsynligvis mye til for at Sony ikke ender opp som Nordens seierherre. Vi kan nok trygt anta at Kinect vil følge med på kjøpet når Xbox One til syvende og sist bestemmer seg for å ta turen til disse trakter, men etter Microsofts mange helomvendinger vet vi at de både er lydhøre, ressurssterke og fleksible nok til å ta drastiske beslutninger

Avhengig av hvor gode salgstallene blir tror jeg derfor at det er godt mulig at vi får se en Xbox One uten medfølgende kamera. Microsoft kan si hva de vil. Det gjorde de i hvert fall da de avviste rykter om Xbox One-forsinkelser på Twitter bare minutter før de gikk ut og offisielt bekreftet dem. Står det mellom å ofre Xbox One, å måtte selge med uhyggelige store tap eller å fjerne kameraet tror jeg faktisk det sistnevnte vil vært minst smertefult.

Og med en slik u-sving vil Microsoft ha gått tilbake på praktisk talt alt som gjorde konsollen deres unik. Dette danner et bilde av et selskap som har feilvurdert sine kunder, som mangler visjon og som har dårlig kontakt med virkeligheten. Sony hadde sin andel håpløse uttalelser og ufornuftige beslutninger før lanseringen av PlayStation 3, men det spørs om ikke Xbox One har gjort seg fortjent til kallenavnet "Xbox 180" etter å ha lagt en rimelig god innsats i å toppe Sonys tåpeligheter. En bragd det ikke er verdt å skryte av.

HQ


Loading next content