Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018

Sam er nå klar for å sette sin dom over det første av årets store fotballspill, og FIFA skal virkelig levere for å leve opp til dette.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Hvert år er det et bikkjeslagsmål mellom de to store aktører innen fotballspill, FIFA og Pro Evolution Soccer (PES). Det har ikke alltid vært slik, ettersom FIFA har hatt et forsprang i mange år. De siste årene har Konami dog tatt grep og forbedret PES på mange områder. Dette har gjort at sistnevnte er blitt foretrukket av mange, og i Pro Evolution Soccer 2018 har de fortsatt denne fremgangen. Dersom du er fan av det vakre spillet fotball bør du absolutt vurdere årets utgave. Her får vi nemlig levert både nye funksjoner og en nypolert utgave av det som allerede var bra i fjorårets utgave.

HQ

Men hvor mye er forandret fra i fjor? Vel, det har vært ting som er blitt markedsført til oss i de siste månedene, og en av disse er utvidet kontroll. Dette vil ikke være aktuelt hele tiden, men kjappe reaksjoner fra spillere (spesielt fra kvalitetsspillere, og ved bruk av R2/RT for føringer) kommer til å være svært nyttig for de som ønsker å drible tett på motstanderen. Dette er selvsagt ikke en sikker måte å smyge seg gjennom forsvaret på, men for de som ønsker presis kontroll er det absolutt et velkomment tilskudd.

Retningsstyrt skjerming er også nytt for året, og dette er også forbeholdt de beste spillerne. Å bruke kroppen til å skjerme ballen er noe vi ser gjentatte ganger på fotballbanen i virkeligheten, og dette har de nå lagt til i året spill. Dette fungerer naturlig nok best med sterke spillere, og er et kjærkomment virkemiddel om vi ønsker å holde litt ekstra på ballen.

Dette er en annonse:
Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018

Det jeg har lagt mest merke til av forbedringer med PES i år er keeperspillet. Før var det rimelig sikkert at ballen snek seg forbi keeperen dersom man kom tett på, men her har Konami lagt ned mye jobb i å gjøre keeperens jobb med å redde ballen lettere. Nå gjelder det å finte ut keeperen i større grad enn før, hvor vi kunne plassere ballen nede i hjørnet med mindre problemer i fjor. Dette gjør at man må ty til flere kreative trekk før man scorer, som igjen får det hele til å føles langt mer realistisk de gangene man scorer mål.

En måte å løse dette på, og som vi brukte veldig mye, var pasninger med en løpsbevegelse umiddelbart etterpå (pasning med L1/LB slik at den som sentrer ballen går på løp fremover igjen med en gang). Gjennombruddspasninger har vært mer effektive i PES enn i FIFA de senere årene. Timer man pasningen riktig skal det godt gjøres for forsvaret å stoppe et gjennombrudd utført ved hjelp av en høy gjennombruddspasning i bakrommet. Å angripe på denne måten er særdeles tilfredsstillende, og en fin måte å finte ut de forbedrede keeperne på.

Kommer man så til disse mulighetene er skuddene like interessante og varierende. Ingen av målene vi scoret lignet på hverandre, hverken med tanke på posisjonering eller animasjoner. Alle målene føles unike og givende, og dette er noe av det viktigste i et fotballspill. Det å komme gjennom forsvaret med glitrende kombinasjonsspill og fine finter, før jeg setter ballen bak keeperen. Det ga meg en helt egen form for glede.

Dette er en annonse:
Pro Evolution Soccer 2018

En ting vi har litt å utsette på, er hvordan spissene avslutter etter lave innlegg fra kanten. I de aller fleste tilfeller setter spissene disse innleggene utenfor selv om vingen har slått ballen perfekt inn. Det gjør det frustrerende å komme til innlegg etter et kjempeløp på vingen, bare for å se spissen bomme totalt på mål fra kort avstand.

Det er derimot ikke kun skudd som er varierende, da det er mange forskjellige måter en kamp kan utvikle seg på. For eksempel gjøre øspøsende regnvær sitt med vår opplevelse. Forsvarere som sklir på den våte gressmatta og baller som stopper opp i vannet, gjør det hele til et lite mareritt. Vi har aldri opplevd at regn har utgjort så mye i en kamp før, og det endret totalt på måten vi måtte spille på.

Defensivt er det ikke akkurat noen revolusjonerende endringer. De samme PES-reglene gjelder - bommer vi med timingen på en sklitakling er det sannsynlig at vi ender opp med å gi bort et frispark og gjerne få gult kort i samme slengen ettersom angriperen veldig sjeldent hopper over taklingene (noe som irriterte meg en del). Dette gjør at man må ty til mer konservative stående taklinger, og hjelp med press fra lagkamerater for å stoppe motstanderens ferd mot målet sitt.

Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018

Selv om det ikke er helt perfekt, har designet på spillet også blitt forbedret. Flere store profiler har nå portrettbilder knyttet til seg, noe som gir det hele en større autentisk følelse. Nå føles det for eksempel mer ut som at vi bytter inn Jordan Henderson, fremfor en dårlig etterligning. I selve kampene kunne de godt gjort noen forbedringer. Her savner jeg både tegn som indikerer fordel i spillet, og hvem som har gult kort fra før.

De som har sansen for innøvde trekk på dødball, vil nå måtte bruke litt ekstra tid på tilvenning. PES har nemlig endret mye på dette, og fått det til å ligne mer på FIFA sin utgave. Vi slipper den vaglende pilen som viser oss hvor ballen skal gå, og må heller stole på instinktene våre. Heldigvis er det mulig å øve på dette i treningsmodusen og treningskamper. Samtidig som dette gjør det vanskeligere, krever det nå mer av oss for å få til det perfekte frisparket med toppskru. Noen vil nok mislike denne endringen, men jeg hadde veldig sansen for det.

Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018

Når det kommer til spillmoduser så må det nevnes at multiplayerserverne ikke er skrudd på enda, så jeg fikk ikke testet dette aspektet. Heldigvis var det en annen modus som tok en del av tiden min.Random Selection er nemlig tilbake. For de som spiller FIFA kan dette minne litt om "FUT draft". Man velger et draktsett, og så gir spillet oss tilfeldige spillere basert på noen få kriterier vi setter. Jeg endte opp med et Arsenal-lag med Lionel Messi på laget, mens Gareth Bale faktisk befant seg i Fulham. Det er også en seksjon hvor vi kan stjele spillere fra andre, samtidig som vi velger hvilke spillere vi skal beskytte. En perfekt modus for den som vil ha en litt annerledes måte å spille på, med andre ord.

Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018

Noen småfeil fra tidligere utgaver er også å finne igjen i denne. En av disse er kommentatorsporene. Setningene som vi får servert av Peter Drury og Jim Beglin føles påtvunget og kjedelige, for ikke å snakke om gjentagende. Det skal ikke mange timer til før vi har hørt det meste av det de har å si. For et spill som gir oss så mye nytt og realistisk i kampsituasjoner, blir man smertelig påminet at det er et spill etter at kommentatorene begynner å snakke. Jeg skal ærlig talt innrømme at jeg valgte å skru av kommentarene etter hvert.

Noe annet som er frustrerende er dommerne (Ja, for vi dommere får jo aldri kjeft i virkeligheten:P Kiss and love, Eirik). Dersom spillere kolliderer uten at det er initiert en takling, blir det så og si aldri frispark, selv om det ville blitt det i virkeligheten. Dette merkes spesielt godt i årets utgave som er mer fysisk med kamp om ballen til enhver tid.

Visuelt ser PES 2018 helt nydelig ut, spesielt med tanke på spillerne. Det er ikke snakk om enorme endringer fra i fjor, men de få som er gjort tar det til et nytt nivå. Dette gjelder også lys, svette og lignende. Noen få spillere skremmer meg rett og slett litt om jeg zoomer inn på dem under en kamp siden ansiktene da har en tendens til å strekkes, men det plager meg ikke nevneverdig siden dette ikke skjer under vanlig spilling.

Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018

Alt i alt kommer jeg fra Pro Evolution Soccer 2018 med flere positive ting enn negative. De videreutvikler suksessformelen fra de senere års utgivelser, og ting som forbedrede keepere, avansert dribling og Random Selection-modusen vil nok bli godt mottatt av fans av både serien og fotballspill generelt.

HQ
Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Bedre keepere, Gode skuddkontroller, Random Selection er moro, Brukerskjermen er mer oversiktelig
-
Fortsatt svak dømming, Svake og repeterende kommentarer
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Pro Evolution Soccer 2018Score

Pro Evolution Soccer 2018

ANMELDELSE. Skrevet av Sam Bishop

Sam er nå klar for å sette sin dom over det første av årets store fotballspill, og FIFA skal virkelig levere for å leve opp til dette.

Slik endte PES League European-runden

Slik endte PES League European-runden

ESPORTSTEKST. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

PES League European-runden i Berlin ble avsluttet på lørdag, og etter mange intense kamper ble det japanske Sofia som tronet øverst i 1v1-turneringen ved å slå spanske...Loading next content