Svaret er aldri. Bussen og toget møtes ikke. Teit og lureri, tenker du kanskje, men for professor Layton er slike finurlige gåter selve livet.
Professor Layton er nemlig en artig skrue. En distingvert gentlemann som elsker gåter, det være seg fyrstikker som skal flyttes på, penger som skal fordeles eller rare figurer som skal tegnes og analyseres. Layton er som tatt ut av en eller annen sær Agatha Christie-roman, og lever av å løse mysterier. Sammen med sin assistent, unggutten Luke, reiser han til en by for å hjelp en arving med å finne selve arven.
Basert på den håndtegnede grafikken er det lett å avspise dette som et barnespill, men spillet er faktisk utviklet av Level 5. De samme gutta som står bak klassikere som Dark Cloud-serien, Rogue Galaxy og Dragon Quest 8 på Playstation 2. Level 5 har en høy stjerne hos mange gamere, fordi de lager dype, omfattende spill som belønner kreative spillere.
Og slik føles det også med Professor Layton and the Curious Village. Det viser seg nemlig fort at alt ikke er som det skal være i den nysgjerrige landsbyen, og de fleste innbyggerne er besatt av logiske gåter som de kaster etter den gode professoren. I løpet av spillets gang får du bryne deg på 130 utfordrende oppgaver. Du vet, slike nøtter som man ofte finner i oppgavebøker, eller bakerst i blader som Illustrert Vitenskap. Det er alt fra matematiske nøtter til logiske rekker og geometriske figurer.
Noen oppgaver er ganske enkle, mens andre er svinaktige vanskelige, og noen prøver også å lure deg til å tenke feil. Står man helt fast i en gåte kan man kjøpe hint som hjelper deg, men man har bare et begrenset antall mynter å bruke på dette, så det lønner seg å forsøke å tenke ut svaret selv.
Å løse logiske gåter høres kanskje ikke spesielt spennende ut, men pakket inn i den utrolige sjarmerende grafikken og med en artig historie som hele tiden pågår i bakgrunnen, blir dette et overraskende engasjerende spill. Å løse gåter fører til belønninger som avslører mysterier, og det går ikke mange minuttene før man blir hektet i jakten på nye gåter og løsninger. I tillegg får man også tilgang til nye spillelementer, som å lage en robothund som snuser opp hintmynter, pusle et puslespill, innrede hotellrom og så videre. Små, enkle spilldeler, men allikevel store nok til å føles som en berikende utvidelse av hovedspillet.
Det hjelper også at spillet er pakket såpass pent inn. Fengende melodier, og vakker grafikk som har en unik fransk stil. Filmsekvensene mellom kapitlene er utrolig sjarmerende, helt på høyde med Studio Ghiblis beste animasjonsfilmer.
Kanskje er det fordi min far var matematikklærer, og hadde en bunke bøker med matematiske gåter jeg pløyde gjennom i min ungdomstid. Et eller annet med dette spillet gjør at jeg hele tiden vender tilbake for å bryne meg på flere oppgaver. Etter noen timer med Professor Layton er jeg fullstendig hekta. Spillet er veldig språktungt, så derfor tar det tid å få det til Europa, men dette ser absolutt ut til å bli verdt ventetiden. Et naturlig steg videre for spill som Brain Training og Brain Academy, der man faktisk får brynt hjernecellene på en rekke varierte oppgaver.