Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
artikler
Resident Evil

Resident Evil

Fra pinlige sort/hvitt-filmsekvenser til ett av spillhistoriens største actionbrak. Vi har tatt turen gjennom Capcoms suksessfulle grøsserserie og forteller alt.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er kaldt ute. Jeg kan ikke helt huske hvilken måned det er, eller hvilket år for den saks skyld, men jeg står ved inngangen på Street Dance i indre København og gjennomgår butikkens bugnende utvalg av importerte PlayStation-spill med ivrige hender. De amerikanske eskene er store og klossete, en slags utvidet DVD-boks hvis ekstra plass ikke blir brukt til noe som helst. Det ser mildt sagt åndssvakt ut. Med et for meg ukjent spill i hendene traver jeg opp til disken for å prøvespille. Det heter Resident Evil, og sett bort fra en mindre billedserie i Gamefan et par måneder senere, kjenner jeg ikke til spillet i det hele tatt. Allikevel føler jeg meg dratt mot den smått pinlige forsiden med gjennomsiktige edderkopper, en anspent soldat og spillets navn skrevet i skrikende rødt over forsiden. Jeg legger pengene på disken, tar spillet under armen og håper jeg har gjort et godt valg. Det var da tross alt fem hundre kroner som forsvant fra lommeboka.

At valget skulle være innledningen på et langt og varmt forhold til en av Capcoms kanskje beste spillserier noensinne ante jeg ikke der og da, og en stund trodde jeg faktisk at jeg hadde gjort en enorm brøler. Alle som har sett introen til det første Resident Evil vet hva jeg mener. En sort/hvitt-film med amatørmessig skuespill, det pinligste settet med tenner et plastikkmonster noen gang har hatt og klipping som virket totalt hodeløs var ikke den beste måten å komme i gang med ett av siste tiårs beste grøsserspill. Men da den velkjente døren åpner seg og heltene våre trer inn i den enorme hallen og ser seg rundt, forsvinner all tvil. Resident Evil var fremragende. Et Tour de France i blod, håndvåpen og ikke minst zombier - og det var nettopp zombiene som skulle bli seriens varemerke i årene som kom.

Mannen bak Resident Evil var Shinji Mikami, og i løpet av ganske få år ble han katapultert fra total ukjenthet til en plass blant bransjens mest respekterte produsenter. Han ble ansatt hos Capcom i 1990 etter å ha tatt utdannelsen sin ved Doshisha University, og det første prosjektet hans varslet neppe om kometkarrieren han senere skulle få i bransjen. Det første prosjektet var nemlig noe så ordinært som et quiz-spill kalt Capcom Quiz: Hatena?. Kun fire år senere skiftet han stilling fra planlegger til produsent, og det var i denne perioden han fikk øynene opp for skrekksjangeren. I et eldre intervju med amerikanske Gamepro forteller han om inspirasjonen bak Resident Evil:

"Hovedinspirasjonen bak Resident Evil kom fra Zombie, en italiensk skrekkfilm. Da jeg så den var jeg ikke fornøyd med noen av filmens plottvister og actionsekvenser, og jeg tenkte at hvis jeg hadde laget filmen, ville jeg gjort det annerledes. Jeg følte det ville vært morsomt å lage min egen skrekkfilm, men så tok vi i stedet prosjektet til neste nivå og laget et konsollspill som definerte følelsen av frykt i stedet."

Dette er en annonse:
Resident EvilResident EvilResident Evil
I det opprinnelige Resident Evil kan du enten ta styringen over Jill Valentine eller Chris Redfield. De to forskjellige karakterene er samtidig også uttrykk for hvor lett eller hvor vanskelig det skal være i begynnelsen.

Hvis man skulle få frem den ekte følelsen av frykt, var det viktig med blinde vinkler og et fast fokus på S.T.A.R.S.-agenten spilleren styrte, og derfor ble det ganske tidlig i utviklingen bestemt at Resident Evil ikke bare skulle bestå av polygoner. Dette ga nemlig teamet muligheten for å legge inn langt flere gys og overraskelser, og resultatet ble de nå klassiske prerendrede bakgrunnene med høy detaljgrad og særdeles vakker stemning. Viktig for Shinji Mikami var også at spilleren hele tiden skulle kunne se sitt alter ego, og han sa blant annet:

"I begynnelsen av utviklingen vurderte vi å lage en slags 3D Doom-motor, men så droppet vi det igjen. I et spill med full 3D vill du ikke umiddelbart kunne se din egen figur hele tiden, og vi mente at man dermed ville miste en del av identifiseringen med karakteren sin. Dessuten ville det vært svært vanskelig å oppnå den formen for frykt vi siktet mot. Vi bestemte at det ville være mye mer uhyggelig hvis kameraet plutselig skiftet vinkel. Det ville høyne spenningen umåtelig mye."

At Shinji Mikami fikk rett, kunne man lese i alle anmeldelsene som kom ut i verdens spillmagasiner. Resident Evil var en definitiv hit der den klassiske halvtynne skrekkhistorien, det keitete skuespillet og de fotslepende zombiene gikk opp i en høyere enhet. Det var historien om det eksperimenterende Umbrella-firmaet som ved hjelp av virus og ukontrollerte forsøk hadde skapt en biologisk krise. Action, skrekk, spenning og overraskende vinkler satte dagsorden og i årene som fulgte prøvde både mindre og større firmaer å gjøre som Capcom - men det var skrekkmesteren Mikami som i 1998 skulle vise alle hvordan man tok den nye survival horror-sjangeren til nye høyder.

Dette er en annonse:
Resident EvilResident EvilResident Evil
Chris Redfield er en av hovedpersonene i det første Resident Evil-spillet. I oppfølgeren Resident Evil 2 er det hans søster Claire Redfield vi følger, mens hun leter etter sin bror i den ødelagte og infiserte byen Raccoon. Til Capcoms femte kapitel i serien har de valgt å trekke frem Chris igjen. Det er på gaten i 2009.

Til tross for suksessen med Resident Evil, eller kanskje nettopp på grunn av den, hadde Capcom store problemer med å få Resident Evil 2 til å henge ordentlig sammen. Tidlige bilder av en motorsykkelbabe ved navn Elza Walker var ikke å finne i det ferdige spillet, og det samme gjaldt enkelte steder i spillet som var endret fullstendig før utgivelse. Den første utgivelsen av Resident Evil 2, i dag kalt Resident Evil 1.5, var angivelig 80% ferdig da Shinji Mikami tok avgjørelsen om å slenge det i søpla og begynne forfra. Opplegget forble likevel det samme, men det ensomme huset ble erstattet med den nærliggende byen Raccoon City, og spillets to hovedfigurer ble nå grønnskollingen Leon S. Kennedy og Claire Redfield. For Leon ble det litt av en førstedag som betjent i byen, mens Claire Redfield prøvde å finne sin bror - begge ble naturligvis rotet inn i Umbrellas skruppelløse planer. Det at eventyret kunne spilles gjennom to ganger; en gang med hver figur og med forskjellige opplevelser, steder og våpen, fikk all verdens anmeldere til å klappe i hendene igjen. Resident Evil 2 var en like stor suksess som originalen.

Kun et år senere var det tid for Resident Evil 3: Nemesis, og det var tydelig at det var for kort tid. Hos Capcom hadde spillet lenge hatt arbeidstittelen Resident Evil 1.9, noe som sammen med den første utgaven av toeren også antydet at det ikke var snakk om et nytt spill. I flere intervjuer fra da gir også Mikami uttrykk for at det som ble Resident Evil 3: Nemesis langt på vei var ment som en sidehistorie. Men etter hvert som tiden gikk, mente man at prosjektet kunne utgjøre en reell treer. Det ble da også resultatet. Resident Evil 3s store dreiepunkt var tyrannen Nemesis, skapt av T-Viruset, et skikkelig brød av en leiemorder og hvis eneste funksjon var å jakte på S.T.A.R.S-medlemmer og slå dem i hjel. Gjennom hele spillet støtte hovedpersonen Jill Valentine på Nemesis, som gjennom innlagte bosskamper og filmatiske øyeblikk skapte et hittil nytt tempo i en serie som ellers var mest kjent for fotslepende action. Selv om Resident Evil 3 egentlig ikke bød på særlig mye nytt, ble det allikevel en suksess, ikke minst hos flere av anmelderne som kalte det seriens beste spill (en uttalelse jeg personlig ikke er enig i). For meg var Nemesis en kjedelig avslutning på en storstilt serie, og et merkelig farvel til min PlayStation.

Resident EvilResident EvilResident Evil
Et gjennomgående tema i Resident Evil-serien er de bombene som enten utsletter eller forventes å utslette trusselen som T-Viruset utgjør. Resident Evil 2 og 3 foregår begge i Raccoon City og det hele ender med en sprenging som skal sikre at katastrofen ikke spres – noe enhver fan vet ikke helt lykkes.

Grunnen til at Capcom hadde "sølt" Resident Evil 3: Nemesis ut på gata med slikt hastverk kom kun åtte måneder senere. I flere amerikanske spillmagasiner kunne en overivrig Shinji Mikami fortelle at Production Studio 4 (Capcoms filial) var godt i gang med Resident Evil Code: Veronica og at spillet, helt uventet, ikke var på vei til Sonys konsoll. Det ville i stedet komme ut på Segas sterke nestegenerasjonskonsoll Dreamcast. Spillet skulle egentlig ha vært på gaten sent i 1999, men ble på grunn av en rekke problemer utsatt til år 2000. Japanerne kunne meske seg i skrekkspillet i februar, mens amerikanerne fikk tilgang på det i mars - Europa måtte som vanlig vente litt lenger, og fikk først spillet i slutten av mai måned.

Code: Veronica foregikk tre måneder etter bombingen av Raccoon City og hadde Claire Redfield og hennes bror Chris i hovedrollene. Spillet startet på forskningsstasjonen Rockfort Island, hvor man som spiller både stiftet bekjentskap med Ashford-familien og dens hemmeligheter, samt med en rekke nye og hittil usette monstre. Senere i Code: Veronica går turen til Antarktis, der den kjente lobbyen fra det første spillet kommer igjen i en etterligning. På samme måte som med Resident Evil 3: Nemesis, bød Dreamcast-spillet ikke på særlige fornyelser utover de mest åpenbare som f.eks. at det var det første i serien i 3D. Våpenoppgraderingssystemet som hadde fulgt med siden Resident Evil 2 fikk en rekke mindre forbedringer, og Capcom ga også spilleren muligheten til å skyte med to våpen på en gang, noe som gjorde det mulig å sikte på to fiender samtidig.

Resident EvilResident EvilResident Evil
For første gang i seriens historie, kom et Resident Evil-spill i full 3D. Valget falt på Segas kraftige Dreamcast som dessverre ikke fikk den helt store suksessen verden over.

Omtrent samtidig med at Code: Veronica ble sendt ut, viste Capcom frem de første bildene av Resident Evil Zero. Spillet ble annonsert til Nintendo 64, en plattform som aldri tidligere hadde hatt et originalt Resident Evil-spill, men som altså plutselig skulle få nettopp det. Dessverre for Nintendo var skrekkserien ikke like lett å presse ned i kassettform, så prosjektet ble droppet og først gjenopptatt da Nintendos GameCube så dagens lys. I et intervju med Dengeki forklarte Mikami grunnen til at prosjektet ble droppet:

"Det var blitt altfor vanskelig å få tingene ned på den lille kassetten. Vi snakket lenge med Nintendo om problemene knyttet til utviklingen, og kom frem til at Resident Evil Zero ikke ville være et økonomisk bærekraftig prosjekt på Nintendo 64. Kort tid etter denne beslutningen annonserte Nintendo sin GameCube, og da tok vi opp igjen arbeidet med spillet."

I Resident Evil Zero vender Capcom tilbake til de prerendrede bakgrunnene som gjorde de første Resident Evil-spillene så populære, og det virket tydelig etter sin hensikt. Det er til dags dato solgt mer enn 1,2 millioner eksemplarer av Resident Evil Zero over disken. Spillet foregikk, som tittelen antyder, før det opprinnelige Resident Evil og handlet om S.T.A.R.S.-agenten Rebecca Chambers og fangen Billy Coen, som etter å ha blitt angrepet av zombier om bord på toget Ecliptic Express fortsetter deres reise mot bl.a. et forskningslaboratorium og en fabrikk. Deler av forskningslaboratoriet er det samme stedet som Claire Redfield besøker i Resident Evil 2.

Etter utgivelsen av Resident Evil Zero og Resident Evil 1 blir GameCube litt av en kjær venn for Capcom, som kun ett år senere annonserte intet mindre enn seks prosjekter eksklusivt til konsollen. Blant disse er Resident Evil 4, på dette tidspunkt vesentlig annerledes og mer tradisjonelt enn spillet som gis ut januar 2005. Leon S. Kennedy skiftes ikke ut underveis, men det store, stormfylte huset og ikke minst det merkelige forskningslaboratoriet som vises i en rekke trailere fjernes til fordel for et lite spansk tettsted og en rekke tilsynelatende sinnssyke innbyggere. Resultatet er et spill som tar syvmilssteg bort fra originalens langsomme zombier, og som samtidig viser Nintendos maskin fra sine beste sider, ikke minst grafisk.

I Resident Evil 4 er Leon S. Kennedy fra Resident Evil 2 tilbake i førersetet. Han er ikke lenger betjent i Raccoon City, men arbeider nå som hemmelig agent for den amerikanske staten. Hans oppdrag er å finne presidentens datter, Ashley, som ser ut til å ha blitt kidnappet. Hva som venter ham, og ikke minst spilleren, kan nesten ikke gjenfortelles med så lite spalteplass, men det er ingen tvil om at Resident Evil 4 leverte varene på alle punkter. Verden over tok fans og spillanmeldere unisont av seg hattene sine. Resident Evil 4 var den ultimate actioncocktailen; en voldsom, hurtig og fabelaktig opplevelse som viste veien fremover for serien. Borte var de tradisjonelle zombiene som Shinji Mikami introduserte oss for i 1996, og mannen som nå satt i produsentstolen var Hiroyuki Kobayashi, den samme Kobayashi som for øyeblikket jobber dypt konsentrert med seriens siste kapittel, det mystiske og feiende flotte Resident Evil 5.

Det er vanskelig å spå akkurat hva Capcom har å tilby oss i de kommende år, men det er ingen tvil om at den klassiske serien som fikk sin spede start på PlayStation med en redselsfull svart/hvitt-intro og neglesprettende skuespill, fortsatt er en av spillbransjens mest respekterte og populære serier.

Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil
Resident Evil

Relaterte tekster

3
Resident EvilScore

Resident Evil

ANMELDELSE. Skrevet av Jon Andreas Bjerk

Den visuelle stilen i Resident Evil er nok den største forandringen i forhold til originalen fra 1996, men er det nok?

3
Resident Evil fyller 20 år

Resident Evil fyller 20 år

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

I dag er det altså 20 år siden Capcom slapp det fryktinngytende spillet som skulle stå som en standard for skrekkspill i mange år fremover. Shinji Mikamis Resident Evil...

1
Capcom lanserer Resident Evil-parfyme

Capcom lanserer Resident Evil-parfyme

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det er mye merchandise fra spill og film vi kan forstå, kanskje til og med se poenget med. Vi har imidlertid litt problemer med å se potensialet til Capcoms nyeste...

0
Rykte: Ny Resident Evil-remake på vei?

Rykte: Ny Resident Evil-remake på vei?

NYHET. Skrevet av Kenneth Flage

Dersom spillbransjens egen "insider", Ahsan Rasheed, er til å stole på ( noe han ofte er), planlegger Capcom nå en ny versjon av det originale Resident Evil. Det er...

0
Resident Evil

Resident Evil

ARTIKKEL. Skrevet av Thomas Tanggaard

Fra pinlige sort/hvitt-filmsekvenser til ett av spillhistoriens største actionbrak. Vi har tatt turen gjennom Capcoms grøsserserie...Loading next content