Det er et halvt minutt igjen av kampen i det du røsker til deg ballen på egen banehalvdel. Stillingen er 1 - 1. Du tar en krapp sving og dytter ballen forbi en oransje bil med vikinghjelm og belgisk flagg på taket før du setter kursen mot mål. Nå er det bare keeperen som gjenstår. I det han kaster seg fremover svinger du brått til høyre og tar ballen med deg. Han bommer totalt og målet er åpent. Du tråkker på gasspedalen, finstiller siktet og deiser inn i ballen slik at den flyr rett mot mål. Men! Ballen stopper brått midt i lufta. Den begynner å hakke frem og tilbake, før bilen din plutselig stiger til værs. Deretter begynner alle spillerne å kjøre ukontrollert rundt i ring i en virvelvind av nettverksproblemer. Plutselig er ballen i ditt eget mål.
Kampen ender med 2 - 1 seier til motstanderen. Og han lille, alvorlig syke gutten du besøkte på sykehuset, som sa han skulle se kampen på Twitch og som fikk deg til å love at du skulle dedikere seiersmålet til ham - han døde. Dessuten ble jenta du likte sammen med den belgiske fyren med vikinghjelm. Og alt, absolutt alt dette, skjedde fordi Psyonix enda ikke har klart å fikse serverne til Rocket League!
Men vi burde kanskje ta det viktigste først. Det er helt andre tilstander nå enn da nevnte utviklerstudio lanserte Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars på Playstation Store for syv år siden. Den gangen lanserte de et beskjedent spill om biler som spiller fotball med tegnefilmfysikk og arenaer som fant sted på piratskip, i ørkener og i det ytre rom.
Forventningene til Rocket League var av en annen verden. Da det ble sluppet for to uker siden, introduserte det tyngre, mer realistisk ballfysikk, dedikerte servere og ambisjoner om å bli en reell esport. Når spillet i tillegg er gratis for Playstation Plus-brukere er det kanskje ikke så overraskende at det ikke lenger er hundrevis, men hundretusener av bilfotballspillere på nett samtidig. Det er klart det blir problemer av slikt, men samtidig er dette et spill som byr på mye mer enn problemer.
Rocket League er nemlig gøy når det fungerer. Nesten farlig gøy. Du styrer en bil som i tillegg til å gjøre alt du forventer fra en Volvo V70, også kan hoppe og snurre rundt i lufta. Den har til og med en gigantisk rakettmotor montert på ryggen, som du kan bruke til å bryte lydmuren eller til å fly opp i lufta. Selve spillet fungerer litt som «be a pro»-modusen i FIFA, i det at du styrer én lagdeltager og ikke et helt lag. Dette innebærer at du må posisjonere deg skikkelig, forsvare og angripe alt ettersom hva situasjonen krever.
Men mens FIFA ta tar mer og mer av styringen bort fra spilleren for hvert år som går, gir Rocket League deg full kontroll over alt du foretar deg. Når du skal sentre ballen til en medspiller holder det ikke å trykke X-knappen og vente på at spillet skal bestemme om pasningen når frem eller ikke. Her må du kjøre bort til ballen og treffe den med rett vinkel og hastighet slik at ballen lander akkurat der du vil. Her er det fysikk, og ikke tilfeldigheter, som råder.
Det kan ta litt tid å lære seg de mest fundamentale ferdighetene, men spillet blir desto morsommere når alt klaffer. Å spille veggpasninger, legge gode innlegg eller drible seg forbi motstandere er ekstremt tilfredsstillende, og har nesten ikke sidestykke i andre fotballspill. En vellykket pasning i Rocket League føles som et kunstverk, og selv et slapt skudd nede i hjørnet føles som en helvolley oppe i krysset i FIFA. Etter hvert som man får til litt skikkelig lagspill med vennegjengen kan man begynne å lure på om man noensinne har hatt det like morsomt i noe annet sportspill.
Samtidig kan Rocket League også være et salig kaos. Etter hvert som man spiller utvikler man sakte men sikkert en evne til å lese kampen og man lærer seg å forstå hvor på banen man bør stille seg. Før den tid kan kampene være både rotete og preget av tilfeldigheter. Spesielt kamper der man spiller 3-mot-3 eller 4-mot-4 kan bli mer mas enn moro hvis alle går etter ball hele tiden. Det gjelder å ikke bli overivrig.
1-mot-1 kamper er ikke kaotiske, men man får fort følelsen av å bli straffet i overkant hardt for feilene sine. Det er nemlig vanskelig å ta igjen en spiller hvis han først har kommet seg forbi deg med ballen, så det gjelder å bite seg fast i ballen. Spiller man mot gode motstandere får man fort mål mot hvis man gjør små feil, og jeg opplevde at jeg ofte satt kreativt angrepsspill til side og i stedet satset hardt på kontringer. Det er mulig jeg er en del av problemet, men det som fungerer, fungerer.
Heldigvis gjør spillets stramme kontrollsystem det overkommelig å unngå feil. Det å ta brå svinger, kjøre på veggene eller stige til værs for å nå ballen før de andre spillene føles intuitivt og lett. At utviklerne har gitt oss mer kontroll over sladding og rotasjon til bilen, er rosinen i pølsa for de av oss som er veteraner. For min del er ukene fremover satt av til å lære seg å sladde ballen i mål fra døde vinkler. Mulig det blir noe jobb/skole/familie også, men det spørs.
Datamaskinen kan også sette seg bak spakene. I spillets sesongmodus kan du nemlig utfordre datastyrte motstandere. Denne modusen fungerer litt som Tippeligaen bare at den rundes av med et sluttspill mellom de beste lagene. Det er heller ingen Dag-Eilev Fagermo som kan klage på dommeravgjørelsene.
Nei, det er hverken dommer, pressekonferanser eller spillerkjøp i Rocket League, og det er forfriskende. Det er noe så enkelt som et spill om biler som spiller fotball - ikke et spill om alt maset rundt. Med et litt roligere tempo er det mer tilgjengelig for nybegynnere enn forgjengeren var, samtidig som det har samme dybde. Den tyngre ballfysikken tok litt tid å vende seg til, og gjør det vanskeligere å legge ut på dribleraid, men samtidig er det blitt både viktigere og lettere å sentre til lagkamerater. Det blir mindre egospill og mer samarbeid, og det er bra.
Det er i grunnen bare én strek i regningen, og det er lanseringen. Nå som bilfotball endelig er blitt så populært som det fortjener å være har serverne sviktet, og to uker etter lansering er det fortsatt en del nettverksproblemer. Til tross for flott grafikk og høy produksjonsverdi føles Rocket League rufsete i kantene. Bildeoppdateringen kunne vært høyere og det er en del feil og mangler i online-delen. Rocket League er kanskje spillet jeg kommer til å bruke mest tid på de kommende årene, det er kanskje det mest interessante som har skjedd sportsspill siden tusenårsskiftet, men det var ikke helt klart for lansering. Enn så lenge får vi likevel ta til takke med hva dette faktisk er: Verdens beste betatest!