Solen senker seg over den golde sletten. Det ligger skrot og søppel overalt, omgivelsene vitner om at ingen ville bosatt seg her frivillig. Du er her fordi du er den beste mann til å styre den fire til seks tonns tunge stridsvognen med bein. Mechen kan ikke styres alene, så du får selskap av tre andre soldater, hver enkelt med ansvar for spesifikke deler av cockpiten. De har alle hver sin holdning til jobben, og det er din jobb å lede dem til seier på slagmarken.
Det er en helt spesiell følelse å være i kontroll av mechen. Du sitter med den tradisjonelle håndkontrolleren i hånden, samtidig som du gir kommandoer til spillet via Kinect-sensoren. Kontrolleren styrer de grunnleggende bevegelsene av stridsvognen, der alle nødvendige kontrollpanel ligger til rette i umiddelbar nærhet. Hvis du vil kikke ut av vinduet, skyver du armene fremover, og hvis du vil kikke ut av takluken, er du nødt til å løfte baken og stå rett opp og ned. Man kan i tillegg simulere det å titte gjennom en kikkert ved å forme en kikkert med hendene, skulle det trengs å peile inn mål i nærmere øyesyn. Beveger man hånden kjapt forbi sensoren, gis et overblikk av hele cockpiten - en essensiell del av jobben for å sikre seg at lagkameratene gjør jobben sin. En skjennepreken er på sin plass hvis moralen begynner å dale.
Til sammenligning med det forrige Steel Battalion-spillet, er Heavy Armor mer tilgjengelig for nye spillere. Den innfløkte kontrolleren fra forgjengeren er her i store trekk erstattet med bevegelser. Mechen skrus på ved ett enkelt knappetrykk, slagmarken forseres ved å vri på et knippe håndtak. Fokuset ligger nå på en mer organisk opplevelse, snarere enn teknisk fiksfakseri. Kinect er med andre ord Steel Battalion: Heavy Armors største styrke, der kombinasjonen av tradisjonell håndkontroll og bevegelser gir en følelse man skal lete lenge etter i andre spill av denne sorten. Det er lettere å leve seg inn i universet og kampene mens du panisk famler etter turbo-knappen for å pile unna fiendens barrikade, man kommer langt tettere på opplevelsen der man sitter, og hvis man tar i betraktning hvor mye man må ut med for en virkelig simulator, er det ikke rent lite imponerende levert.
Samtidig føles ikke Kinect-integreringen overflødig, men det finnes så mange ting å gjøre inne i panserkjøretøyet at Kinect noen ganger har problemer med å forstå hva det er du prøver å gjøre. Klarer du å holde deg helt rolig går det som oftest greit å styre kjøretøyet, men det er veldig lett å bli slurvete i kampens hete. Forhåpentligvis klarer utvikleren å minimere slåssingen med kamera, slik at du kan fokusere på nazistene.
Men det er ikke bare bruken av Kinect som gjør dette spillet unikt. Det har også flere andre gode ideer. For eksempel kan du selv velge hvilke figurer du vil ha med deg som mannskap i det pansrede kjøretøyet, og de har alle sine egne oppgaver, som å lade om kanonen eller reparere eventuelle skader. Som du kanskje skjønner er det ytterst nødvendig å holde disse karene i live, for hvis noen stryker med er det du som må ta ansvaret for oppgavene vedkommende hadde. Døde figurer kommer ikke tilbake heller, så hvis en person dør er han borte for alltid.
Utviklerne viste oss også et senere oppdrag hvor man vandrer rundt i ørkenen på leting etter en oase, slik at mannskapet kan slukke tørsten. Det lille du har av vann kan du velge å dele med resten av mannskapet. Gjør du det vil mannskapets forhold til piloten forbedres, og det betyr at de vil gjøre en bedre jobb for deg siden.
Steel Battalion: Heavy Armor har mange spennende ideer, og vi trenger heller ikke vente så altfor lenge. Spillet lanseres nemlig i sommer, og har du en Kinect bør du absolutt holde et øye med det.