Veldig få spill lever opp til annonseringstraileren sin på samme måte som Sunset Overdrive. Da spillet ble presentert fikk vi se en nesten (men bare nesten) i overkant kul punker-fyr, som kastet seg utfor en bygning og brukte et kubeinet til å rase nedover en strømledning, mens han skjøt oransje mutanter i hopetall med oppfinnsomme våpen. Han løp på veggene, spratt på biler som om de var trampoliner og lirte av seg replikker som var akkurat så tørre at de fikk frem smilene våre. Sånn er Sunset Overdrive når man spiller det selv også, faktisk.
Det skal dog nevnes at du ikke blir like tøff som i traileren med én gang. Det tar litt tid før man kommer skikkelig inn i det, og innledningsvis blir man servert overveldende mye informasjon. I kjent Insomniac Games-stil har du et vanvittig, oppfinnsomt og komisk arsenal av våpen å velge mellom, ved siden av feller man kan sette ut og såkalte Amps og Overdrives. Disse er ulike evner som gjør deg og/eller våpnene dine mer effektiv i kampens hete, og det er så mye forskjellig å sette seg inn i at jeg nesten mistet litt motet helt til å begynne med.
Mitt beste råd er derfor å se litt bort fra alt dette på starten, og heller fokuserer på å lære deg gameplay å kjenne. Sunset Overdrive byr nemlig på en unik, frisk og fremfor alt morsom måte å oppleve et open world-spill på. Det blir aldri forklart hvordan det er mulig, men figuren din kan altså grinde på alt fra gelendre til autovern og strømledninger, mens, biler, parasoller, søppelbøtter, ja så å si hva som helst, kan brukes som trampoliner. Gjør du dette bygger du opp style, som trengs for å aktivere disse ampsene og overdrivsene. Prinsippet er enkelt. Jo kulere du ser ut, desto mer effektiv er du. Våpnene dine blir bedre og i tillegg har du det enda kulere.
Det er nemlig her styrken til Sunset Overdrive ligger, i gameplayet. Etter hvert som du kommer inn i rytmen forflytter du deg rundt i byen med en overlegen kontroll og eleganse, mens du skyter bokstavelig talt hundrevis av mutanter som bokstavelig talt kryper ut av alle kumlokk og luftekanaler.
For byen er jo naturligvis invadert av mutanter, mutanter som mistet roten i virkeligheten etter noen dråper med en ny energidrikk kalt Overcharge Delirium XT. Det er jaggu bra du ikke deltok på lanseringsfesten der folk fikk smake den i overkant oppkvikkende drikken for første gang, da de som lot seg friste ble forvandlet til oransje, deformerte og av en eller annen grunn nakne monstre som gjør hva som helst for noen flere av de edle dråpene. Disse dråpene kan også - naturligvis - erstatte både bensin og elektrisitet, og selskapet som står bak drikken er - naturligvis - et ondt selskap med resursser nok til å totalt avskjerme Sunset City fra omverdenen.
Historien er med andre ord det reneste vissvass, men den fungerer likevel bedre enn den halvseriøse alternative verdenshistorien Insomniac forsøkte å forme i Resistance-serien. Den danner grunnlaget for hele kalaset. I en verden som dette har jeg ingen problemer med å tro på alt det ville som skjer. Jeg godtar at selv sandaler kan brukes til å grinde på telefonledninger, og at en vanningskanne kan være grunnstammen til et åpen. Dessuten er hovedpersonen selv raskt ute med å påpeke at han (eller hun) befinner seg i et dataspill.
Sunset Overdrive er i det hele tatt preget av humor. God humor. Du får ikke fantastisk velspilte replikker eller et manus som tar opp kampen mot The Last of Us, men du får en herlig, selvironisk tone som underbygger fokuset på gameplay. Hele rammeverket er laget for at du skal ha det mest mulig moro, og underveis fleipes det uhemmet med det faktum at man spiller et spill. «Det spiller ingen rolle hvis vi dør», sier han (eller hun). «Da får vi jo bare se enda flere dødsfete repawn-animasjoner!» Greit nok, Sunset Overdrive lener seg masse på klisjeer og overbrukte mekanikker fra spillverden (at ting skal gjennomføres tre ganger for eksempel), men spillet har i det minste høflighet nok til å innrømme sine egne klisjeer.
Sunset City er ikke banebrytende pen, men den er fargerik, variert og har et festlig, tegneserieartig uttrykk. Eksplosjonene sier bokstavelig talt BOOM og POP, og en såkalt divebomb-manøvre ned mot asfalten etterlater ordene KRAK i asfalten (min favoritt). Dessuten er åpenbart byen designet med gameplay i tankene. Det er rett og slett en lek å bevege seg rundt, og det tar ikke lang tid før du ser på det som først var et bylandskap som en gigantisk skateboardpark. Og du trenger ikke engang et skateboard! Det klarer seg med et fjernstyrt helikopter med en pistol hengende i en snor på undersiden, eller en gammel platespiller som sender dødelige vinylplater i strupen på de oransje hissigproppene. Ja, det var altså to av våpnene. Jeg kunne brukt mye tid på snakke om dem, men det er artigere for deg å oppleve dem selv.
Opplevelsen av den katastroferammede byen holder seg også stabil uansett hvor mye kaos det er på skjermen, og mot slutten av historien er det nesten helt latterlig hvor mye som skjer på én og samme tid. Store mutanter, små mutanter, roboter fra det onde Fizzcorp og eksplosjoner fra for eksempel TNTeddy-våpnet ditt (en kosebamse med dynamitt bundet rundt livet - kall det gjerne en selvmordsbjørn), sørger for en imponerende suppe som du som spiller utrolig nok har full kontroll over. Det er også i hovedhistorien man finner de desidert råeste øyeblikkene, så jeg hadde ikke brukt så mye tid på sideoppdrag og collectibles var jeg deg. Det kan du heller gå tilbake til når du har fullført historien, hvis du fremdeles er sulten på mer action.
Til syvende og sist har jeg nemlig bare ett problem med Sunset Overdrive. Moroa ikke varer evig. Variasjonen ligger først og fremst i de helsprøe våpnene, mens manøvrene du gjør med dem i hendene etterhvert begynner å føles like. Ikke misforstå, det er skikkelig kult å sprette mellom biler, hustak, lysledninger og vegger, mens eksplosjoner tidvis fyller skjermen fullstendig, men som det meste annet mister man litt smaken på det etter en stund. Når du har lært deg hvordan man spiller er du en skikkelig råtass i god del timer, men så merker du at det ikke er så mye utfordring lenger. Til forskjell fra et i et skytespill eller et sportsspill, der man i praksis kan gjøre det samme om og om igjen for å bli ørlite grann bedre, når man et metningspunkt i Sunset Overdrive. Fram til du når dette punktet har du imidlertid hatt det skikkelig, skikkelig kult! Hvis du har en Xbox One er dette en no-brainer!