Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Asus ProArt PA90

Asus går Apple i strupen, men har de lykkes?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Selv om kanskje ikke alle er like fornøyd med det, så er det flere og flere som skaper nye saker og ting, alt fra aspirerende YouTube-stjerner som redigerer video til musikere som vil leke seg med større programmer som LogicPro til å skape musikk. Programmene som brukes til dette, som Photoshop, Premiere, Lightworks og fler, krever hestekrefter - og ikke rent få av de heller - som har vært med på å skape det såkalte "Creator"-markedet.

HQ

Dette markedet er ikke spesielt nytt, stasjonære datamaskiner har blitt formålsbygget i mange, mange år allerede, men i senere tid har har det fått ny oppmerksomhet. Spesielt Apple har forsøkt å dominere det med sine Mac Pros og Mac Minis som plassbesparende men likefremt kraftige maskiner direkte skapt for "Content Creation", men nå går Asus de i strupen med sin PA90.

Asus ProArt PA90

Men hva er egentlig en PA90? Jo her er det snakk om en relativt liten og modulær PC som kunne vært dratt direkte ut fra Blade Runner, som er spesifikt designet for å gi en skaper tilgang til alle de verktøy de måtte trenge, til en billigere penge enn konkurrentenes attpåtil. Først og fremst så er Asus PA90 pen å se på. Hele kabinettet er sylinderformet og kommer med en flott matt-grå finish som gir enheten en imponerende kvalitetsfølelse. Greit nok ser den relativt enkel ut forfra, men beveger man seg bare en smule rundt ser man at hele enheten egentlig bare er et stort luftinntak. For PA90 er rett og slett designet for å holde en respektabel temperatur selv under intens redigering. Topplokket er riktignok utformet i plastikk, men det heves attpåtil automatisk om temperaturen overstiger 80 grader, noe som skal forbedre luftingen med 38% ifølge Asus.

På baksiden finner vi tre DisplayPorts, en dedikert WiFi-antenne, Thunderbolt 3, RJ45 Ethernet, to USB 3.1 Gen.2-porter og en Line-Out. Foran finner vi ytterligere to USB 3.1-porter. Innvendig får du en i9-9900K-prosessor med åtte kjerner og plass til fire SO-DIMM DDR4 RAM-brikker på hovedkortet, hvorav to av disse er fylt så en ender opp med 32GB 2666MHz RAM. Lagringsmessig kan du plugge inn en standard SATA-harddisk, og to ytterligere M.2 NVMe SSD-enheter. I tillegg får du et Nvidia Quadro P4000 workstation-grafikkort designet for proffesjonelt bruk. Hele maskinen er som nevnt modulær, så nesten alt kan byttes ut og tilpasses, men uansett hva en gjør med den så forblir den stille og hurtig. Kjølingen er en vannkjøling av den lukkede typen som under testperioden støyet på maks 32dB selv ved 4K-videoredigering i Premiere. Du kan koble deg til maskinen enten med Gigabit Ethernet, 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, eller Bluetooth 5.0.

Dette er en annonse:
Asus ProArt PA90

Til tross for alt dette er maskinen kun 36cm høy og har en diameter på snertne 17cm. Dette er rett og slett imponerende, spesielt med tanke på at den kun veier 5.8kg, og kan derfor nærmest fungere som en "slepbar" datamaskin man kan ta med seg til kontoret og hjem igjen. Den er riktignok større og tyngre enn en Mac Pro, men da må du ut med minst 10 000,- ekstra enn startprisen til Asus ProArt PA90, så da er det til å leve med.

Cinebench gir CPUen en score på 4620, som er ganske respektabelt, men en god del av maskinene med tilsvarende konfigurasjon har byttet ut prosessoren med en av Intel sine Xeon-prosessorer. PA90 benytter seg nemlig av en "alminnelig" desktop-CPU, og dette kan ende opp med å bli en flaskehals sammenlignet med enkelte konkurrenter, i9 for eksempel.

Likevel så prater vi altså om en veldig effektiv maskin med en transportvennlig formfaktor, som burde gi selv den mest aspirerende "Content Creator" alle de verktøy de måtte ha behov for. Prisen er fremdeles høy, men det skyldes primært det modulære designet, kjøleløsningen, og prisen på de individuelle komponentene. Så for den som synes at en Mac Pro er alt for dyr, er dette et glimrende alternativ!

Dette er en annonse:
Asus ProArt PA90
08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content